Braga, băutură bio
Deşi este un produs 100% natural, fără conservanţi, braga se luptă pentru supravieţuire pe o piaţă saturată de sucuri pline de coloranţi, dar mult mai ieftine
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 31 Iulie 2012, 16:15
Soţii Pauliuc, Gabriel şi Elena şi de Gheorghe Zmeu deţin singurul laborator de bragă din zona Galaţi-Brăila. La cei 71 de ani, Gheorghe Zmeu este cel care ştie cel mai bine secretul pentru ca braga să aibă gustul dulce-acrişor, puţin aspru, numai bun de răcorit într-o zi călduroasă. De la bragagii de altădată care vindeau braga cu doniţa şi până astăzi, când licoarea se vinde din aparate cu răcire automată a trecut mult timp; reţeta însă a rămas aceeaşi: seriozitate, profesionalism şi ingredientele secrete numai de maeştrii ştiute.
Ca să nu îşi strice renumele de producători de bragă bună, producătorii ies, aproape zilnic, prin Galaţi şi testează, aleatoriu, braga vândută la dozatoare. Dacă constată că braga a fost botezată, îl taie de pe lista clienţilor pe patronul respectiv. Bragagii ştiu că dacă nu iau astfel de măsuri, consumatorii vor fi dezamăgiţi şi nu vor mai cumpăra niciodată bragă.
Deşi este un produs 100% natural, fără conservanţi, braga se luptă pentru supravieţuire pe o piaţă saturată de sucuri pline de coloranţi, dar mult mai ieftine. Producătorii spun însă că oamenii ar trebui să înţeleagă ce se ascunde în spatele sucului colorat sintetic şi câtă muncă stă în spatele paharului de bragă.