Bistriţenii serbează Ziua Imnului Naţional
Ziua Imnului Naţional, sărbătorită la Bistriţa cu africani, polonezi, spanioli, italieni şi sârbi
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 29 Iulie 2010, 18:15
Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită, joi, la Bistriţa în prezenţa unor africani, polonezi, spanioli, italieni şi sârbi, îmbrăcaţi în costumele populare ale ţărilor din care provin şi care participă, zilele acestea, la Bistriţa, la o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”.
La festivităţile ocazionate de sărbătorirea Zilei Imnului Naţional care au avut loc în jurul orei 10.00 la statuia poetului Andrei Mureşanu au participat câte 4-5 delegaţi din partea ansamblurilor din Serbia, Spania, Rusia, Italia, Polonia şi Insula Mayotte din Africa.
Grupul de africani din Mayotte a atras atenţia publicului care a asistat la festivităţi, cei trei reprezentanţi ai ansamblului folcloric din insulă purtând costume populare foarte colorate.
Reprezentanta grupului Fatima Souffou a declarat că este onorată să participe la o manifestare atât de importantă pentru români şi bistriţeni în special.
„Când am ştiut că voi veni în România, am citit pe internet cât mai multe lucruri despre această ţară. Nu ştiam că voi participa la Ziua Imnului Naţional. Sunt impresionată de cum a defilat Armata, de ceremonie în sine şi sunt onorată că mă aflu, astăzi, aici”, a declarat Souffou.
De Ziua Imnului Naţional s-a oficiat o slujbă religioasă la statuia lui Andrei Mureşanu, s-au rostit alocuţiuni, iar un detaşament al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa a prezentat onorul şi a defilat.
Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în oraşul Bistriţa. Părinţii poetului erau oameni simpli. Tatăl, Teodor, ţinea în arendă, la Bistriţa, o moară de argăsit scoarţă, care abia asigura existenţa familiei relativ numeroasă : soţia şi trei copii. Casa în care locuiau era compusă dintr-o singura chilie ceva mai largă şi o tindă. În prezent, Casa Memorială Andrei Mureşanu, situată pe strada cu acelaşi nume, găzduieşte o secţie a Bibliotecii Judeţene.
În faţa Primăriei Bistriţa este amplasată statuia poetului Andrei Mureşanu, care a dat de altfel şi numele uneia dintre cele mai importante şcoli din judeţ: Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.
Poezia lui Andrei Mureşanu este legată de frământările sociale ale poporului. La 1848 e printre fruntaşii revoluţiei. Cu acest prilej scrie „Răsunetul”, care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania.