Biserici de lemn din judeţul Mureş
Doar două din cele 70 de biserici vechi au primit finanţare.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 12 Noiembrie 2009, 13:45
În judeţul Mureş sunt peste 70 de monumente biserici de lemn, incluzând clopotniţele şi porţile de lemn ale bisericilor, dar finanţări substanţiale pentru restuararea lor s-au primit doar în două cazuri.
De-a lungul timpului s-au mai alocat sume modeste din partea primăriilor şi a Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, cum ar fi cazurile bisericilor de lemn din Culpiu, Nicoleşti, Sărmaşu, Ivlanzel, Custelnic şi biserica Petru Maior din Reghin. Solicitări de avizare de intervenţie la biserici de lemn au mai fost din partea Parohiei Iclanzel şi Custelnic.
În prezent situaţia este destul de îngrijorătoare pentru că problema bisericilor de lemn pleacă de la acoperiş, iar în cazul a 10 biserici se impune o intervenţie de urgenţă.
Protopopul Gheorghe Şincan susţine că deşi patrimoniul este foarte afectat, timpul nu este încă pierdut şi merită să facem orice sacrificiu pentru salvarea acestui tezaur reprezentat de bisericile de lemn.
Protopopul Şincan crede că nu avem nici măcar o cultură a respectului faţă de ceea ce ne-au transmis moşii şi strămoşii noştri, pentru lucrurile pe care noi le considerăm naive, dar care au o valoare extraordinară. „Daca ar fi în mâinile altor naţii, care nu au un bagaj aşa de mare de valori de patrimoniu, ar fi în stare sa le puna pe fiecare sub un clopot de sticlă”, crede Şincan.