Bani europeni pentru turism românesc
Drumul Vinului şi Drumul Fructelor din judeţul Prahova vor fi finanţate din fonduri UE.
06 Mai 2011, 18:24
Astăzi, la sediul Consiliului Judeţean Prahova a fost semnată finanţarea pentru promovarea a două pachete turistice cunoscute sub titulatura de Drumul Vinului şi Drumul Fructelor. Fiecare proiect are o valoare de aproximativ un milion de lei, autorităţile locale având de acoperit numai 20% din sumă, diferenţa reprezentând finanţare europeană, derulată prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Drumul Vinului are o lungime de 58 de km(catalogat recent ca fiind în stare bună) şi include 14 localităţi (Filipeştii de Pădure, Floreşti, Băicoi, Plopeni, Zamfira, Boldeşti-Scăieni, Bucov, Varbila, Valea Călugarească, Jercalai, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Mizil) şi 38 de locaţii tip cramă/popasuri turistice.
Drumul Fructelor incude 18 localităţi (Adunaţi, Breaza, Poiana Câmpina, Cornu, Câmpina, Telega, Scorţeni, Brebu, Dumbrăveşti, Vărbilău, Aluniş, Slănic, Teişani, Vălenii de Munte, Drajna, Poseşti, Bătrâni, Starchiojd) pe o distanţă de 64 de km. Proiectul işi propune să promoveze brandul "Drumul Fructelor" către un potenţial de 50.000 de turişti şi creşterea numărului de turişti în zonă cu 15% într-o perioadă de un an.
Câteva exemple poate vor explicita şi mai bine de ce aceste localităţi au fost prinse pe traseul drumului fructelor: comuna Vărbilău are plantaţii compacte de pomi fructiferi de peste 600 de hectare, numele oraşului Câmpina este de provenientea slavă şi "Kopina" înseamnă rug de mure care cresc în zonă din abundenţă , iar numele comunei Aluniş derivă de la natura terenului care aparţine acestei localităţi care a fost pe vremuri o pădure de aluni, la Vălenii de Munte există, deja, un un Muzeu al Prunului. Dupa ce drumul Vinului, al Fructelor si al Voievozilor vor deveni pachete turistice atractive, Prahova va lansa şi brandul Drumul Sării care, fireşte, va pleca de la salinele din Slanic Prahova, ne-a informat Simona Uţă.