Averea Vrancei
...constă în cateva milioane de litri de vin din cel mai bun, pregătit cu pasiune, după tradiție.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 03 Septembrie 2012, 16:36
Strugurele a strâns toată vara căldura în bob şi a transformat-o în zahăr dătător de grade trecute de 12, spun specialiştii oenologi.
Și tot căldura îi zoreşte pe vrânceni să iasă în vie şi să strâgă averea.
Strugurele e matur şi bun de strivit. După tradiţie. La vinificator sau acasă în zdrobitor. Am găsit între Urecheşti şi Coteşti oameni ciorchine în vii. Muscat Otonleul e cel mai apreciat. 2,2 lei kg, preț mediu. Dar preţul kilogramului de struguri a coborat pana la 90 de bani.
Pentru a învăța ce înseamnă în patria lui Ștefan cel Mare vinul am mers din via de la Urecheşti la ferma mare de la Cotești. Domeniu valah, ferma transformă în avere curata strugurii. Ion Făgăraș este poate cel mai bun povestitor în domeniu pe care l-am găsit în Vrancea. Își lasă contractele în așteptare și pornește inițierea din muzeul uneltelor viticole. O cadă de zdrobit, linul, zdrobitorul și teascul, căruța, bota de apă și crama. Din cramă spre cisternele din inox în care doarme vinul până la facerea definitivă, spre sticlă și înapoi la căruţa cu butoaie care acum, în 2012, este cisterna din inox pe patru roţi și cu volan.
Merită să daţi valoare strugurelui de Vrancea. Eu pariez pe Şarba – o combinaţie plăcută între Otonel și alte câteva soiuri, creație a staţiunii din Odobesti. Însa povestea vinului cu buchet de trandafiri v-o spun mai înspre Moș Nicolae, când vinul e deja învechit.