„Aur” şi modestie în învăţământ
Școala începe la fel și pentru elevii olimpici de la Colegiul Naţional B. P. Hașdeu din Buzău, și pentru cei din Cândești.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 12 Septembrie 2011, 20:10
Peste 3,2 milioane de preşcolari şi şcolari din România, dintre care 71.000 din judeţul Buzău, au mers astăzi din nou la şcoală. Cu programă nouă, condiţii schimbate, săli de clase şi ele noi sau improvizate în foste sedii de CAP-uri ori magazine universale, ascultând imnul naţional ori privind lung la dascăli protestatari şi toți povestind despre vacanța mare, elevii au început un nou an şcolar.
Fastuos, noul an le aduce elevilor din exclusivistul colegiu naţional B. P. Hașdeu din Buzău încă o şansă să devină oameni mari. Ionel Banu, directorul general al colegiului buzoian, spune că liceul acesta ocupă în acest moment locul 9 la nivel naţional într-o situaţie statistică realizată de forurile din învăţământ pe baza promovabilităţii sută la sută la bacalaureat şi a performanţelor elevilor la concursurile naţionale şi nu numai.
Dar cum se obţine la Hasdeu performanţa? Anul acesta media de intrare la colegiul care l-a dat pe deţinătorul singurului premiu Nobel din Romania, pe George Emil Palade, a fost 9,21. Într-un singur an şcolar, hașdeenii au obţinut 92 de premii naţionale și internaţionale la concursuri pe materii. Aurul e la loc de cinste în galeria hașdeenilor. În prima zi de şcoală elevii liceului de locul 9 la nivel naţional au avut un singur gând: cândva să poată spune că au ajuns oameni mari.
Clopoţelul a sunat intrarea la clasă şi în şcoala din satul Cândeşti. Elevii, spune directorul Cristina Zahiu, sunt majoritari romi, iar posibilităţile lor materiale modeste. Pentru că abandonul şcolar a fost până în urmă cu câţiva ani o problemă, acum în şcoala Cândesti există programe speciale de atragere a copiilor la ore. 30 la sută dintre elevi sunt de etnie roma. Pentru ei, dascălii recurg la diverse activităţi axate pe insuflarea dorintei de a veni la şcoală. Spre exemplu, din serbările şcolare nu lipseşte acordeonul, instrument muzical cu care romii, aşa e vorba, se nasc în braţe. Dar cine ajunge la serbare a frecventat zi de zi scoala.