Țara Hațegului, ținutul zimbrilor
În rezervația din pădurea Slivuț trăiesc zece zimbri, care atrag în fiecare zi o mulțime de vizitatori.
27 Martie 2013, 15:36
După mai bine de un secol şi jumătate de la dispariţia ultimului zimbru din Transilvania, aceste animale impozante şi-au făcut reapariţia în pădurea Slivuţ, din imediata vecinătate a oraşului Haţeg, din judeţul Hunedoara, unde, în 1958, a fost înfiinţată o rezervaţie.
Primele două exemplare de zimbrii au fost aduse din Polonia. Chiar dacă efectivele au crescut, rezervaţia risca să fie desfiinţată. În locul ei se zvonea că urmează urmaeză să se construiască un depozit de carburanţi pentru aviaţie şi să se amenajeze un aeroport militar. Toate animalele au fost relocate în alte rezervaţii din România, în zonă rămânând doar doi zimbri, motivându-se de către silvicultori că cele două animale n-ar mai avea mult de trăit, sunt bătrâne, bolnave iar prezenţa lor în alte rezervaţii ar putea îmbolnăvi animalele de acolo. A venit Revoluţia din Decembrie, iar despre desfinţarea rezervaţiei nu a mai vorbit nimeni.
Dimpotrivă ! Au fost aduşi zimbri din alte parcuri şi rezervaţii din ţară. Au crescut efectivele, prin prăsilă proprie, iar astăzi, Rezervaţia de zimbrii Haţeg îşi trăieşte o a doua tinereţe. Numărul zimbrilor a ajuns la zece, iar silvicultorii hunedoreni speră ca efectivul să poată fi dublat sau chiar triplat în câţiva ani. Optimismul îngrijitorilor rezidă din faptul că numai anul trecut în rezervaţie s-au născut patru pui, iar acum, se pare, că alte femele sunt gestante.
Rezervaţia de zimbrii nu poate lipsi din oferta turistică a Ţării Haţegului. În sezonul estival numărul vizitatorilor ajunge şi la 500 – 600 pe zi. Este şi la îndemâna celor ce trec pe Dealul Haţegului, pe DN 66, Simeria – Petroşani. Din acest drum se desprinde o bretea asfaltată de aproximativ trei kilometri ce te duce până-n poarta rezervaţiei, alee ce trce printr-o pădure umbroasă şi răcoroasă vara, dar şi printr-o rezervaţie floricolă, care alcătuieşte un adevărat covor multicolor din primăvară până-n toamnă.
Dorin Corpade s-a abătut de la drumul principal, alegând aleea ce l-a dus în locul unde hălăduiesc zimbrii, şi nu s-a întors cu… mâna goală !