Alungă iarna şi spiritele rele
Fuga Lolelor sau Urzelnlauf este un vechi obicei al saşilor din zona Agnitei, de pe Valea Hârtibaciului.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 09 Februarie 2011, 18:47
Lolele sunt nişte personaje înfricoşătoare, costumate în zdrenţe negre, cu o mască pe faţă şi care fac mult zgomot cu talăngi şi pocnind din bice.
Legenda spune că, pe vremuri, când cetatea Agnitei a fost atacată de turci, o femeie pe nume Ursula s-a îmbrăcat în cârpe negre şi a ieşit fugind spre turci, făcând zarvă mare cu o talangă şi un bici. Turcii s-au speriat şi au luat-o la fugă. Astfel cetatea a fost salvată de Ursula, numele ei inspirându-l pe cel de Lole, Urzeln in limba germană.
Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat documentar în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânarii lăzii de breaslă noului staroste, care are loc la fiecare început de an. Lolele aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor dar si de a alunga iarna grea si spiritele rele. In anul 1911, exact acum un secol, la Agnita a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor şi dogarilor păzită de lole, aceasta fiind forma sub care obiceiul a fost păstrat până în zilele noastre.
După 1989, odată cu emigrarea masivă a saşilor, obiceiul Lolelor a dispărut de pe străzile Agnitei dar a fost reînviat acum cinci ani de românii din oraş. Sasii agniteni isi prezinta obiceiul in noua lor patrie, Germania, din 1965 in localitatea Sachsenheim şi mai târziu si in alte localitati, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf si Bonn, dorind sa pastreze astfel vie această tradiţie.
La sfărşitul acestei săptămâni lolele din Agnita vor porni într-un periplu prin mai multe localităţi pentru alunga iarna şi spiritele rele. Sâmbătă , 12 februarie, alaiul lolelor va poposi în centrul istoric al Sibiului dar şi în comunele Marpod din judeţul Sibiu şi Cincu din judeţul Braşov, unde a existat obiceiul lolelor dar sub o altă formă. Duminică, 13 februarie, lolele vor prezenta parada la ele acasă, în Agnita.
Va fi cea mai mare paradă organizată de când a fost reluat acest obicei. Alaiul va fi format din peste 220 de lole , cu vârste între 3 şi 75 de ani, din acestea în jur de 30 fiind lole venite din Germania, tot agniţeni la origine.
Pentru cele două zile de sărbătoare a lolelor vor fi pregătite peste 6000 de gogoşi pe care lolele le vor împărţi spectatorilor din Marpod, Sibiu, Cincu si Agnita, ne-a informat Carmen Vulcan.