Aici Radio!
Din 1 octombrie, Agenţia de presă Rador propune Aici Radio! – un serial eveniment, bazat pe pagini necunoscute din istoria mass-media.
Articol de Mirela Băzăvan, 26 Octombrie 2015, 15:19
La începutul anilor treizeci ai veacului trecut, societăţile de radiodifuziune se dezvoltă în întreaga Europă, radioul devenind un mijloc popular de informare şi comunicare la distanţă.
Şi un instrument de propagandă, intens folosit în anii celui de-al doilea război mondial şi în perioada războiului rece.
Toţi cunoaştem , direct sau din auzite, că în decembrie 1989 , în noptile în care la Timişoara se trăgea, românii aflau primele informaţii de la Radio Europa Liberă. Cu şi mai mult timp în urmă, imediat după război, românii ascultau posturile occidentale şi trăgeau nădejdea că “vin americanii!”.
Audio:
Din 1 octombrie, Agenţia de presă Rador propune Aici Radio! – un serial eveniment, bazat pe pagini necunoscute din istoria mass-media.
Între 1939 – 1989 au existat numeroase posturi de radio care au transmis în limba română ştiri, propagandă de război, programe cu caracter ideologic.
Uneori şi speranţa într-un viitor mai bun, aşa cum e cazul postului România Mare care emitea ,în timpul razboiului, de pe Calea Ştirbei Vodă din Bucureşti, dintr-o cladire anexă a Statului Major al Armatei.
Alte redacţii funcţionau din Brazzaville, Moscova, Beijing, Linz, Belgrad, Washington, Atena, München, Cairo şi Ierusalim.
Pe www.rador.ro, sunt 18 episoade care oferă interviuri cu redactori, crainici, directori, regizori de studio, colaboratori externi ai acestor posturi de radio- oficiale, “negre” sau clandestine.
O stăruitoare muncă de recuperare a unor file din trecut, motiv pentru care l-am invitat la microfonul Radio România Actualităţi pe Octavian Silvestru , autorul serialului realizat de Serviciul de Istorie Orală din cadrul RADOR: