Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”
RRA: „Oameni care mișcă România” - Invitat: E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasadorul Spaniei în România.
Articol de Ruxandra Săraru, 12 Iulie 2023, 16:53
Realizator: Bună seara, doamnelor și domnilor, vă spune Ruxandra Săraru la o ediție specială a emisiunii „Oameni care mișcă România”! Un om care își propune să miște România este Excelența Sa, domnul ambasador al Regatului Spaniei la București, domnul José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasadorul Regatului Spaniei la București. Invitatul special al acestei seri, și nu întâmplător, pentru că de la 1 iulie Spania a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Bună seara, domnule ambasador! Este o mare onoare și o mare plăcere să vă avem aici la Radio România.
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Bună seara tuturor! Bună seara publicului dumneavoastră! Vă mulțumesc foarte mult că v-ați gândit la această ambasadă pentru unul dintre programele dumneavoastră. Este cu adevărat o mare plăcere să mă pot adresa publicului Radio România, acum că Spania a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Realizator: Excelența dumneavoastră, care sunt prioritățile președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: În primul rând, trebuie să subliniez că este pentru a cincea oară când avem onoarea de asigura președinția Uniunii Europene. Așa cum a spus prim-ministrul nostru, Europa a făcut multe pentru Spania și ne-am dori să profităm de această ocazie pentru a arăta Uniunii și lumii întregi cât de multe poate face Spania pentru Europa. Ne vom concentra pe această idee. Am început pregătirile pentru acest mandat acum doi ani și îl vom articula în jurul a patru priorități fundamentale care țin cont de contextul în care trăim, foarte marcat de războiul din Ucraina, foarte marcat în ceea ce privește eforturile, prin prisma efectelor pandemiei și în acest context, oarecum flexibil, preluăm cu modestie, dar și mare determinare, președinția rotativă./abranescu/ilapadat
În ceea ce privește prioritățile, cred că pentru publicul dumneavoastră decât să ne concentrăm pe limbajul tehnic, mai degrabă ne vom concentra mai ales pe o Uniune Europeană care să-i servească pe cetățeni. Și aceasta este o idee foarte spaniolă pe care am promovat-o în toate mandatele noastre și care va fi prezentă și de această dată. În orice caz, în linii generale, ne vom ocupa cu prioritate de redresarea economiei, de tranziţia ecologică și digitală. Dorim să consolidăm Uniunea Europeană în aceste momente istorice pentru ea însăși. Uniunea trebuie să fie un far, un element de referință pentru cetățenii noştri, un element de liniște în ceea ce privește viitorul și prosperitatea lor. Și în cele din urmă, este clar că pentru publicul român un subiect despre care vom vorbi puțin mai târziu, o prioritate este și rezolvarea dosarelor integrări în Spațiul Schengen.
Realizator: Vă mulțumim mult pentru asta.
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Cu mare plăcere! Prin urmare există patru direcţii fundamentale ale acţiunii noastre. Şi în ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, prioritățile sunt stabilizarea prețurilor energiei și ale bunurilor de primă necesitate și lupta împotriva inflației. Uniunea Europeană trebuie să caute noi furnizori, noi parteneri pentru a-și reduce dependența față de țări terțe. Va exista, de asemenea, un aspect esențial și o parte esențială a președinției noastre dedicată minorilor. Vom lucra la protecția minorilor pe internet și la protecția femeilor împotriva violenței de gen și, în sfârșit, ar trebui să creăm un card european pentru persoanele cu dizabilități, care este, de asemenea, o idee foarte spaniolă pe care vom încerca să o dezvoltăm. Este așadar o președinție care, după cum știți, are loc la sfârșitul mandatului acestei comisii. Avem în jur 350 de dosare legislative care trebuie încheiate. Este o sarcină uriașă, dar, după cum vă spuneam, ambiția noastră este să ajungem la soluții care să amelioreze calitatea vieții cetățenilor noștri. Niște obiective impresionante, ambițioase și în concordanță cu vocația noastră europeană. Suntem foarte pro-europeni, așa cum spuneam la început, Europa a făcut multe pentru noi, este timpul să dăm la rândul nostru tot ceea ce putem pentru Europa.
Realizator: Care sunt obiectivele stabilite pentru mandatul Excelenței Voastre, domnule ambasador, un mandat care a început în octombrie anul trecut, în principal obiectivele privind dezvoltarea relațiilor bilaterale?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: În principiu toate ambasadele lucrează conform ordinelor primite de la autoritățile centrale, în acest caz cele din Madrid, dar în cazul acelei ambasade există anumite domenii care au fost deja stabilite și care sunt baza pe care lucrăm și asupra cărora vom continua să lucrăm. Prima ar fi consolidarea întâlnirilor la nivel înalt între guverne. Prima întâlnire între guvernele român și spaniol a avut loc puțin după sosirea mea la București, în noiembrie anul trecut. A doua va avea loc în anul 2024 sau în 2025, de data aceasta va fi la București.
Și un al doilea obiectiv extrem de important este extinderea limbii spaniole în sistem educațional din România. Avem 1,1 de milioane de români în Spania și am făurit o relație interumană fundamentală cu România și ei, la rândul lor, au facilitat aceste contacte în aceeași limbă, schimburile între familii. Pentru noi, acesta ar fi un alt obiectiv. De asemenea, ca în toate ambasadele, ne vom ocupa și de relațiile economice și comerciale. Relațiile noastre comerciale mai au mult de parcurs. Spania nu este un mare furnizor de bunuri, poate din cauza distanței, dar dorim să dezvoltăm domeniile în care ne-am dovedit expertiza în lume, de la domeniul transportului feroviar de mare viteză până la construcția de autostrăzi. Și în aceste domenii stăm la dispoziția României, atunci când ea va decide să abordeze proiecte majore în aceste domenii.
Va exista, asemenea, și o colaborare în domeniile de securitate și apărare. Deja avem o prezență a Forțelor Armate Spaniole aici. Acum, militarii noștri se află la Schitu cu un radar de mare distanță pentru a ajuta la supravegherea Mării Negre. Au venit și în acest an escadroane ale Forțelor Aeriene Spaniole, dintre care unul va reveni în anul 2024. Și, în sfârșit, vom continua colaborarea excelentă pe care o avem în domeniile de securitate între poliția și Guardia Civil din Spania și poliția și jandarmeria din România.
Realizator: Ne-ați spus deja că există un mare sprijin din partea Spaniei pentru procesul de aderare a României la Spațiul Schengen.
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Într-adevăr, poate fi o coincidență, dar Schengen s-a născut cu a doua președinție spaniolă, în anul '95 și la acel moment eram doar șapte țări membre, dar Schengen se referă la una dintre libertățile fundamentale și la unul din elementele care îi privește direct pe cetățeni și spiritul european: libertatea de mișcare. Și, în același spirit, vă spun și eu: suntem foarte pro-europeni și credem că este necesar să se consolideze elementele care îi afectează cel mai mult pe cetățeni. Unul este Schengen, celălalt este zona euro, de exemplu.
Numele de euro provine tot de la o președinție spaniolă din '95, așa că vom lucra, am lucrat deja mulți ani și aș putea spune că de opt ani România beneficiază de sprijinul spaniol pentru integrarea în Schengen, de cel puțin opt ani din cei 10 de când și-a depus candidatura. Credem că momentul a venit și vom lucra cu toți partenerii, cu Comisia, cu comisarul pentru afaceri interne, cu autoritățile române și cu restul partenerilor pentru a ajunge la un consens pozitiv asupra acestor dosare. România și Bulgaria trebuie să fie în Spațiul Schengen, pentru că asta va fi și o garanție de securitate pentru Uniunea Europeană ea însăși. Iar pe de altă parte credem în spiritul pro-european al României, pe care trebuie să îl păstrăm și să transmitem iubire și asta o putem face doar ajutându-i pe cetățenii români să se simtă pe deplin europeni. Este ceva ce ar fi trebuit să se întâmple deja. Sper să putem îndeplini așteptările românilor și că vom atinge acest țel înainte de sfârșitul președinției.
Realizator: Domnule ambasador Hernández, când ați fost numit ambasadorul Spaniei la București, ce știați deja despre România?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Am vorbit deja despre elementul uman, despre legăturile foarte, foarte puternice dintre cele două țări, dar trebuie să vă spun că în ceea ce mă privește, mama mea, care este deja foarte în vârstă, acum șapte ani avea o doamnă din România, Mihaela, pe care o salut călduros în cazul în care ne ascultă acum. Ea o ajuta în casă și ne aducea un suvenir din România în fiecare vară când se întorcea din vacanță, de cele mai multe ori era un suvenir de la Bran, cu Dracula. Dar, în orice caz, ea ne povestea multe despre România, așa că aveam imaginea unei țări cu o mare comunitate spaniolă, a unei țări foarte verzi, cu o natură surprinzătoare, o țară în care încă mai este zăpadă în luna iunie, în munți, la peste 2.500 de metri altitudine. Aceasta este imaginea pe care o aveam despre România și, mai ales datorită Mihaelei aveam imaginea unor oameni extrem de muncitori, oameni de care te atașezi. Mihaela n-a lipsit nici măcar o zi. Avea un mod deosebit de a-i trata pe vârstnici, avea răbdare și știa să gestioneze stările de spirit ale mamei mele. Deci, asta este imaginea pe care mi-am format-o; oameni muncitori care au decis să caute o viață mai bună într-o altă țară, la fel cum spaniolii au căutat în anii '50 și, puțin mai târziu, și o țară foarte verde.
Realizator: Odată ce ați ajuns în România, în octombrie anul trecut, ce anume v-a surprins în această țară?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Cea mai mare surpriză pentru mine a fost cât de mult s-a modernizat România după 1989. Mă așteptam la o țară mai puțin modernă, mai săracă, mai clasică, nu neapărat patriarhală, dar mai rurală, unde cea mai mare parte a activității are loc în mediul rural, cu căruțe, cu animale. Și mă regăsesc într-un oraș modern, într-un oraș ca Bucureștiul, care se ridică la înălțimea celorlalte capitale europene. De altfel, am norocul să locuiesc în sectorul din București cu cele mai bune servicii și cele mai bune variante pentru timpul liber, iar al doilea lucru care m-a frapat enorm, dar nu într-un sens negativ, a fost traficul. Nu mă așteptam la această aglomerație de mașini în București și nici la calitatea parcului auto care este foarte ridicată. Dar, pe partea pozitivă nu pot să nu subliniez amabilitatea oamenilor, simpatia pe care o au pentru Spania, care nu este văzută ca o țară a polemicilor, ci din contră, ca o țară care i-a primit pe români și care și-a făcut datoria și m-au surprins de asemenea cunoștințele lor lingvistice. Eu nu vorbesc încă limba română. Sper ca după această președinție să pot să îmi dedic timpul pasiunii pentru limbi străine, dar aș spune că unul din elementele cele mai pozitive de la venirea mea aici au fost amabilitatea și căldura cu care am fost primiți eu și soția mea. Din această privință, România este o destinație plăcută.
Realizator: Vă mulțumim mult! Prin ce proiecte vă propuneți să promovați relațiile bilaterale la nivel economic și cultural? Ați menţionat deja o parte din ele, dar care ar fi cele mai speciale, să spunem?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: În plan economic suntem focusați pe un sector care este bine cunoscut aici, sectorul HoReCa, cu furnizarea de produse spaniole de primă clasă. Trebuie să desfășurăm și o campanie de marketing pentru a aduce aceste produse și mai ales pentru a prezenta avantajele lor pentru sănătate. Este vorba de vinuri, de uleiul de măsline, de șuncă, de tot ce are de-a face cu produsele mării. Am deja două restaurante spaniole de foarte bună calitate în București și sperăm ca acest sector să se dezvolte și în alte hoteluri, deja prezente în București. Dar, după cum am indicat, cea mai mare parte a investițiilor și a expertizei noastre este în domeniul feroviar de mare viteză. Am construit trenurile în Arabia Saudită, între Medina și Mecca. Avem deja trenuri, avem și tehnologia pentru a face ca aceste trenuri să circule pe orice tip de ecartament.
Este un sistem spaniol, pentru că, după cum știți, în timpul lui Franco a decis ca toate căile ferate spaniole să fie diferite de cele europene pentru a-i împiedica pe inamici să intre în țară. Dar, sistemul le permite trenurilor spaniole să se adapteze la gabaritul căilor ferate europene și de asemenea, în domeniul rutier, unde într-adevăr, nevoile României sunt foarte mari și mai ales și din perspectiva unei dezvoltări durabile, pentru că a avea niște drumuri mai bune înseamnă și să reduci factura importurilor, pentru că întreținerea vehiculelor devine mai ușoară atunci când mașinile nu mai rulează pe drumuri proaste, ci pe autostrăzi, dar este vorba și de timp și de consumul de combustibil. Pentru aceste domenii dorim să vedem dacă vom găsi puncte comune cu autoritățile române pentru participarea companiilor la licitațiile ce au loc. Iar în domeniul cultural suntem foarte prezenți. Avem deja o relație strânsă cu Art Safari, de exemplu, dar și cu anumite entități naționale, precum Festivalul de la Sibiu, care se deschide cu o participare spaniolă foarte puternică. De altfel, am fost prezenți la toate edițiile festivalului de la Sibiu, nu am rată niciuna, iar anul acesta suntem și la Timișoara. Avem o activitate și la Cluj-Napoca. Avem patru lectorate în universitățile române, avem 11 școli de gimnaziu și de liceu unde se predă spaniolă și care emit diplome de bacalaureat spaniole.
Așadar, este în interesul nostru și cred că și în interesul studenţilor români, să avem posibilitatea de a extinde opțiunile de a învăța limba spaniolă în România, deoarece, după cum știți, limba predominantă în școli este franceza, pe care o vorbim și noi acum, dar noi considerăm că alături de limba engleză, o altă limbă a viitorului este și spaniola și trebuie să o avem în vedere în competențele noastre. Este mai ales o oportunitate salarială, pentru că spaniola se caută într-un procent mai mare poate decât germana sau franceza. Spaniola este o limbă cerută, cel mai probabil datorită relațiilor strânse cu Spania, pe lângă engleza, care este prima limbă căutată.
Realizator: Avem în spate 142 de ani de relații diplomatice și 10 ani de la consolidare a relațiilor la nivel de parteneriat strategic între România și Spania. Cum pot fi definite azi relațiile bilaterale?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Voi spune ceva ce vă vor spune toți ambasadorii. Relațiile bilaterale sunt excelente, dar acesta este adevărul. Suntem norocoși să primim această contribuție enormă din partea populației române din Spania și care a contribuit la dezvoltarea noastră economică, socială și culturală. Prin ei am cunoscut România, de la ei vine imaginea pe care o avem a acestei țări. Există și un efort din partea noastră pentru integrarea lor, există și o mulțime de școli din Spania în care cetățenii români și copiii lor au acces în sfârșit la cursuri în limba română. Vrem ca ei să își mențină rădăcinile. Pe de altă parte, cu ajutorul lor am dezvoltat în mod special conceptul de cetățenie europeană. Adică, sunteți cetățeni europeni cu aceleași drepturi, aceleași obligații ca și noi, suntem toți la fel. Şi acest element ne-a apropiat și mai mult.
De aceea am semnat un parteneriat strategic și, în cadrul acestui parteneriat strategic am avut deja o primă întâlnire cu șapte membri ai guvernelor noastre și ne așteptăm la o a doua întâlnire și mai mare. Și, mai presus de toate, știm că avem în România un membru al Uniunii Europene care este foarte demn de încredere, care în timp a dovedit că este și un membru foarte responsabil, care și-a asumat în mod clar riscurile pe care le cunoaștem astăzi în materie de securitate, care a făcut toate eforturile pentru a garanta securitatea europeană. Așa că văd doar perspective foarte optimiste pentru dezvoltarea relațiilor noastre în acest spirit, cum spuneam, al simpatiei din partea populației, a autorităților și a guvernelor pentru Spania și pentru modelul de dezvoltare ales de Spania.
Realizator: Și acum, înainte de încheierea programului nostru, vă rugăm, stimate domnule ambasador, să transmiteți un mesaj ascultătorilor Radio România, cel mai ascultat radio din România, cu ocazia aniversării a 95 de ani de existență.
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Vă mulțumesc foarte mult pentru că mi-ați oferit această oportunitate de a mă adresa acestui public numeros din România. Cred că toate radiourile naționale - Radio România, Radioul național al Spaniei, Radio France, Deutschlandfunk, BBC - toate joacă un rol fundamental în a ajunge la întreaga populație a țării, ceea ce nu toate posturile de radio reușesc. Așa că, din acest punct de vedere, felicitări pentru că ați supraviețuit dezvoltării televiziunii, a videoului, a conținutului online, că radioul este în continuare aici și că putem să continuăm să ascultăm radioul, chiar dacă avem alte posibilități de a accesa informații. Vă urez să continuați în cele mai bune condiții, pentru că, în ciuda tuturor schimbărilor tehnologice, cineva va fi mereu de partea cealaltă a aparatului.
Realizator: Și un mesaj pentru ascultătorii români, înainte de a intra în Schengen?
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano: Ne vedem acolo, sper, pe 1 ianuarie 2024. Vom depune toate eforturile, așa cum am spus, vă susținem, am susținut mereu aspirațiile României. Credem că momentul a sosit și vom lucra din greu cu toți partenerii europeni, cu Comisia Europeană pentru ca acest vis să devină realitate.
(Transcriere: Rador)