Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept
Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, este invitatul emisiunii "Oameni care mișcă România", marți de la ora 21.05, la RRA.
Articol de Ruxandra Săraru, 21 Martie 2023, 15:12
Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, a declarat, la RRA, la emisiunea ''Oameni care mișcă România'' unde a vorbit de celebrarea Centenarului Constituției României întregite – 1923-2023, că evoluția de la statul legal la statul de drept a impus înființarea curților constituționale care pot controla și pot verifica legile Parlamentului.
Președintele Curții a explicat că acest control de constituționalitate este expresia statului de drept și a fost consacrat pentru prima oară în istoria constituțională a României, în Constituția din 1923.
"Controlul de constituționalitate de fapt este expresia statului de drept. Înainte de apariția statului de drept a existat statul legal. Deci statul de drept realizează o evoluție în gândirea politică și juridică a organizării unui stat. În ipoteza statului legal sacră era legea, principiul legalității era dominant, Parlamentul nu putea să-și modifice legea pentru că era singurul autor, atotputernic - ca să spunem - asupra legii. Evoluția de la statul legal la statul de drept a impus înființarea acestor curții constituționale care pot controla și pot verifica însăși actul Parlamentului, adică chiar legea. De ce acest lucru? Pentru că s-a abandonat ideea atotputerniciei Parlamentului, care și el ca o adunare, poate să aibă momente de arbitrariu, de subiectivism, de voluntarism și toate acestea în detrimentul drepturilor și libertăților cetățenești. Și atunci aceste curți verifică atunci când efectuează controlul de constituționalitate dacă prin legile date au fost încălcate drepturile și libertățile. Este foarte important în arhitectura statului existența, prezența acestor curți, care nu fac parte dintre puterile statului și doar arbitrează. Pentru că ele trebuie să asigure principiul echilibrului între puteri și colaborarea – principiul loialității colaborării între puterile statului".