Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Oameni care mişcă România - Invitată: Therese Hydén, ambasador extraordinar al Suediei în România

Ediție specială a emisiunii "Oameni care mișcă România".

Oameni care mişcă România - Invitată: Therese Hydén, ambasador extraordinar al Suediei în România

Articol de Ruxandra Săraru, 08 Februarie 2023, 11:03

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie, ora 21:05) - Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor și domnilor, vă spune Ruxandra Săraru, care vă invită la o ediție specială a emisiunii "Oameni care mișcă România". Un om care a mișcat România în cei 3 ani, aproape 4 de când se află pe teritoriul țării noastre ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al Suediei în România este doamna Therese Hydén. Această doamnă minunată a mai fost invitată la Radio România Actualități și a vorbit minunat în limba română, dar astăzi eu o s-o provoc să vorbim în limba engleză și este invitata mea specială în această emisiune. Bună seara și bine ați venit din nou la Radio România Actualități, Excelența Voastră! Când ați venit în România pentru prima dată în 2019, dacă îmi amintesc corect, țara noastră vă era complet necunoscută?
Therese Hydén: Nu, nu-mi era complet necunoscută ca diplomat și, desigur, știam mai multe despre România ca țară membră a Uniunii Europene, dar a fost prima dată când am lucrat direct cu România în România. Lucrasem cu multe țări vecine României din Europa de Est, dar a fost prima dată când am lucrat direct cu România.
Realizator: Faţă de imaginea pe care v-o făcuserăți, cu ce v-a uimit România în primele contacte pe care le-ați avut cu țara și liderii ei?
Therese Hydén: Ce pot să spun, doamna Săraru? Am fost plăcut surprinsă și fericită și continuu să fiu surprinsă descoperind lucruri noi în România. În primul rând oamenii, generozitatea lor, faptul că sunt foarte deschiși și primitori cu mine și cu familia mea ca nou-veniți în România. De asemenea, în contactele cu autoritățile române și cu toate segmentele societății românești, am întâlnit oameni foarte abordabili, foarte deschiși, foarte interesați de țara mea. Deci am fost plăcut surprinsă de oameni, pe de o parte, și apoi de frumusețea naturală a României. Natura este cu adevărat frumoasă aici și cred că este insuficient cunoscută în afara granițelor României.
Realizator: Care sunt progresele pe care le-a făcut România din 2019, din punctul dumneavoastră de vedere?
Therese Hydén: Două lucruri teribile s-au petrecut în Europa din 2019 până astăzi: mai întâi pandemia, apoi războiul din Ucraina, iar ceea ce cred eu că a făcut România foarte bine în aceste circumstanțe extraordinare a fost, în primul rând, organizarea foarte rapidă a campaniilor de vaccinare, astfel încât oamenii au avut acces la vaccinuri mult mai devreme decât în Suedia, de exemplu. Totul a decurs foarte bine. În al doilea rând, în cazul războiului din Ucraina, modul în care românii, imediat după 24 februarie, și-au deschis rapid casele, au venit la graniță și au avut grijă de cei care treceau frontiera, în special femei și copii. De asemenea, autoritățile au înființat rapid puncte de prim ajutor în apropierea graniței și de atunci, de aproape un an de când războiul continuă, românii și autoritățile române continuă să ajute ucrainienii și Ucraina. Mi se pare un lucru extraordinar
Realizator: La 1 ianuarie 2023, după cum bine știe toată lumea, țara dumneavoastră a preluat președinția rotativă a Consiliului UE. Care sunt prioritățile Suediei în acest mandat de 6 luni?
Therese Hydén: Am menționat deja războiul, situația din Ucraina care continuă. Pe 24 februarie se împlinește un an de la declanșarea războiului și, având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, acțiunile pentru a opri acest război vor continua./denisse
Ucraina este o prioritate uriaşă și este o necesitate pentru Uniunea Europeană să continue să o sprijine politic, să ofere sprijin umanitar pentru reconstrucție și, de asemenea, sprijin militar. Acestea sunt în derulare. Dar avem 3 cuvinte preferate, 3 cuvinte cheie pe care le folosim pentru a descrie președinția - vrem să spunem că ar trebui să fie mai verde, mai sigură și mai liberă. Prin aceasta ne referim și la Ucraina, la femeile ucrainene, ne referim la unitate pentru Ucraina pe mai departe, pentru ca Europa să fie în siguranță și pentru ca valorile noastre să fie în siguranță. Toate acestea, pe de o parte. Când spunem verde, ne referim la dorința noastră de a continua tranziția verde. Trebuie să ajungem să avem o Uniune Europeană care să nu mai folosească deloc combustibili fosili. Continuăm cu o mulțime de acte legislative în acest sens la nivelul Uniunii Europene și aceasta reprezintă o prioritate majoră pentru Suedia și pentru întreaga Uniune Europeană. De asemenea, ne îndreptăm atenția spre tranziția energetică. După război am continuat, continuăm să avem crize energetice, pentru că aceste două lucruri sunt strâns legate. Criza energetică ne poate ajuta să trecem mai repede la energia verde, să folosim energie verde în locul energiei fosile, cum ar fi gazul, petrolul și benzina, de exemplu. Ne punem speranța în energia nucleară, dar și în păduri, un element pe care le avem în comun cu România, care are, de asemenea, multe păduri. A treia prioritate este competitivitatea, care se referă la creșterea economiei Uniunii Europene, un element foarte important. Iar patra prioritate se referă la valorile noastre, la menținerea valorilor democratice, asigurarea independenței sistemului judiciar și a unor instituții puternice care reprezintă cu adevărat fundamentul țărilor noastre. Pentru toate acestea luptă și Ucraina, la rândul său, pentru a fi o țară independente, cu propriile instituții. Aceasta este, pe scurt, agenda președinției suedeze, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice urgență care ar putea apărea. Aceasta este, de asemenea, datoria noastră. Bineînțeles, trebuie să ascultăm toate țările membre ale Uniunii Europene astfel încât să putem lua împreună deciziile corecte pentru Uniunea Europeană.
Realizator: Aşa cum ați menționat, trebuie să luăm decizii împreună. Ceea ce ne interesează pe noi, românii, este cum și cât ne-ar putea ajuta Suedia pentru a accelera aderarea României în spațiul Schengen. Vă întreb pe dumneavoastră, pentru că în 2009 în timpul președinției suedeze a Consiliului UE ați fost președinte al grupului de lucru al consilierilor pentru relații externe.
Therese Hydén: Da, vă mulțumesc, am fost. A fost o experiență extraordinară să fiu la Bruxelles în timpul ultimei președinții suedeze. Acum sunt aici. E important să fiu în România în acest moment special.
Realizator: În această poziție specială pentru România.
Therese Hydén: Pentru noi, ca diplomați, din punct de vedere profesional, este important și dorim să performăm acolo unde este nevoie. Chiar în acest moment, România se află în centrul multor activități geopolitice în derulare. Schengen este, de asemenea, un subiect important pe agenda președinției suedeze, un subiect pe care l-am preluat de la Republica Cehă. Aș dori să reamintesc faptul că Suedia a votat în favoarea aderării României la spațiul Schengen în decembrie anul trecut, iar acum deținem președinția și continuăm discuțiile privind modul de rezolvare a acestei probleme. A trecut o lună de la preluarea președinției și deja au avut loc multe întâlniri bilaterale și consultări la Bruxelles, dar și la Stockhol. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Stockholm cu toți miniștrii justiției, miniștri de interne ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Și miniștrii suedezi au avut întâlniri fructuoase cu miniștrii români, dar și cu cei din Austria și Olanda, cu o mulțime de alți miniștri. Aceasta este, desigur, o modalitate de a continua să lucrăm. Vom avea aceste negocieri, soluția va fi discutată în diferite moduri, iar președinția suedeză va lucra în mod activ în acest sens pe întreaga perioadă, atât cât este necesar pentru a face lucrurile să avanseze și vom vedea când vom putea întrezări unele rezultate. Vă mulțumesc pentru că ați crezut în noi. Avem nevoie de acest lucru.
(...)
Realizator: Da, credem în dumneavoastră. Țara dumneavoastră, așa cum spuneați, este campioana tranziției verzi în toate sectoarele economiei. Cum și cât de mult ar putea ajuta Suedia, țara noastră, în direcția generării tranziției verzi? Avem nevoie de acest lucru.
Therese Hydén: Da, cu toții avem nevoie de acest lucru. Oamenii din întreaga lume. Exact! Pentru că schimbările climatice se întâmplă acum și putem observa acest lucru. Este vizibil. Avem parte în sfârșit de iarnă, deși a durat ceva până a venit, a fost prea cald, a plouat prea mult, a fost prea multă secetă.
Realizator: Totul este dat peste cap.
Therese Hydén: Putem vedea cu ochii noștri, putem simți că ceva nu este în regulă cu clima, vedem efectele și de aceea trebuie să facem această tranziție mai repede. Ceea ce facem noi ca ambasadă, pentru că vrem să împărtășim experiențele bune care le avem și bunele practici cu privire la modul în care încercăm să abordăm schimbările climatice și tranziția verde în Suedia. Mă refer fie la legislație, fie la activități de formare pe care le putem oferi funcționarilor publici români sau în discuțiile cu autoritățile române. De asemenea, există o serie de companii suedeze care funcționează în România de mulți ani și toate aceste companii suedeze sunt acum sustenabile, au modele de afaceri sustenabile, își desfășoară activitatea ecologic și sustenabil. De asemenea, pot oferi soluții care să ajute România, cum ar fi, de exemplu, camioanele Volvo, Scania, autoturisme Volvo, vehicule electrice. Avem o companie numită ABD care furniza stații de încărcare electrice. Pot furniza, de asemenea, diferite tipuri de mașini care să îmbunătățească eficiența energetică. Ericsson, care este o companie telecomunicații cu o lungă istorie în România și cu un număr mare de angajați. Biroul Ericsson este, de fapt, al doilea ca mărime aici, în România. Cu excepția sediului central din Suedia, biroul de la București este cel mai mare din Europa. Ei pot ajuta cu conectivitatea și pot face lucrurile mai inteligente, mai repede, fără să risipească prea multă enegie. Acestea sunt doar câteva exemple de companii care oferă soluții sustenabile, care sunt disponibile astăzi în România.
Realizator: Cât de mult sunt interesați investitorii suedezi în România? Cum pot fi aceștia determinați să fie și mai interesați?
Therese Hydén: Da, ar fi bine, sper și eu, acest lucru. După cum vă spuneam, avem deja o bază foarte bună. Sunt câteva companii suedeze aici, așa cum ați spus și dumneavoastră, sunt aici de mult timp. Unele dintre ele se extind acum. De exemplu, se va deschide un al treilea magazin IKEA la Timișoara, în curând, anul acesta. Este doar un exemplu. Mai avem și alte exemple din industria constructoare, fabrici mari. De exemplu, este o altă companie suedeză numită Autoliv, care produce centuri de siguranță și airbaguri pentru aproape toate mărcile de mașini. Ei își extind operațiunile aici, în România, în diferite zone. Avem Oriflame, Electrolux. Sunt multe companii. Le merge bine aici, în România. Ceea ce au nevoie toți investitorii, nu doar cei suedezi din România, este o piață stabilă și predictibilă și o legislație care să fie interpretată în mod unitar, astfel încât să știe că dacă fac o investiție au și o perspectivă asupra a ceea ce se va întâmpla peste șase luni, un an sau doi ani. De asemenea, știm că este important să existe un sistem judiciar funcțional și o interpretare funcțională, astfel încât oamenii să știe că investițiile lor sunt în siguranță. Cred că asta își doresc investitorii peste tot în lume.
Realizator: Aveți un sfat pentru antreprenorii români care ar doi să intre pe piața suedeză?
Therese Hydén: Ar fi bine veniți în Suedia! I-aș sfătui să contacteze Business Sweden, care este organizația noastră pentru afaceri și investiții, cu care pot face afaceri și au birouri regionale în Suedia. Astfel încât dacă un investitor este interesat de o anumită zonă din Suedia, ar putea merge direct acolo. Și, desigur, suntem aici ca ambasadă, dacă există solicitări și interese, putem ajuta întotdeauna în acest sens. /fdiaconu/sdm2
Realizator: În ceea ce privește președinția suedeză a Uniunii Europene și obicetivele ei declarate în aceste șase luni, cum poate România să-i fie de folos prin cooperare și parteneriat?
Therese Hydén: Avem nevoie de o voce puternică a României la Bruxelles, în Uniunea Europeană. România are o poziție foarte clară și puternică în susținerea Ucrainei și împotriva Rusiei în acest context special. Este foarte important să beneficiem în continuare de acest sprijin din partea României. De asemenea, România își exprimă foarte clar sprijinul pentru Republica Moldova, pentru alte țări vecine, pentru Balcanii de Vest și pentru regiunea Mării Negre. România are o expertiză deosebită și o bună cunoaștere, așa că este important să ascultăm vocea României și să obținem sprijinul său în acest domeniu, la fel și în privința tranziției verzi.
Realizator: Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră și, în încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj către ascultătorii români. Suntem în topul preferințelor ascultătorilor, iar mesajul dumneavoastră este foarte important pentru ascultătorii români.
Therese Hydén: Da. Vă mulțumesc. Aș dori să le mulțumesc tuturor românilor pentru că sunt vecini atât de buni ai Ucrainei, pentru tot ajutorul pe care l-au oferit ucrainenilor, familiilor, mamelor și copiilor care au trecut granița. Am văzut cu ochii mei cât de mulți au fost acolo să ofere ajutor și câți sunt încă acolo pentru a ajuta atât timp cât este nevoie. Acesta este un prim mesaj. Aș mai vrea să adaug că în ceea ce privește aderarea la Schengen, cred că aceasta este doar o chestiune de timp - până când România va fi în spațiul Schengen și vă repet că noi, președinția suedeză vom face tot ce putem pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.
Realizator: Vă mulțumesc, excelență! Vă mulțumesc și sunteți binevenită oricând veți dori să spuneți ceva românilor la Radio România Actualități! Doamnelor și domnilor, aici se încheie ediția din această seară a emisiunii „Oameni care mișcă România”. A fost doamna ambasador Therese Hydén, un om care se încăpățează să creadă că România trebuie și poate să meargă mai departe.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Eu îi prevăd României o ascensiune extraordinar de pozitivă în anii care vin
Oameni care mișcă România 16 August 2023, 09:26

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Eu îi prevăd României o ascensiune extraordinar de pozitivă în anii care vin

„Oameni care mișcă România” - Interviu cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Eu îi prevăd României o ascensiune extraordinar de pozitivă în anii care vin
Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania
Oameni care mișcă România 18 Iulie 2023, 22:31

Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania

Emisiunea Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania.

Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania
Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”
Oameni care mișcă România 12 Iulie 2023, 16:53

Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”

RRA: „Oameni care mișcă România” - Invitat: E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasadorul Spaniei în România.

Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”
Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor
Oameni care mișcă România 21 Martie 2023, 17:25

Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, este invitatul emisiunii "Oameni care mișcă România", marți de...

Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor
Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept
Oameni care mișcă România 21 Martie 2023, 15:12

Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, este invitatul emisiunii "Oameni care mișcă România", marți de...

Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept
Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice
Oameni care mișcă România 01 Martie 2023, 07:53

Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice

Conferenţiar doctor Diana Loreta Păun, consilier prezidențial și președinta Comisiei de apărare a Senatul României, Nicoleta...

Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice
Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității
Oameni care mișcă România 15 Februarie 2023, 10:33

Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității

"Oameni care mişcă România" - Invitat: Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii

Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității
Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia
Oameni care mișcă România 01 Februarie 2023, 09:44

Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia

Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia, a fost invitata ediției de marți seara a Ruxandrei...

Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia