Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania
Emisiunea Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania.
Articol de Ruxandra Săraru, 18 Iulie 2023, 22:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (18 iulie, ora 21:04) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România" - Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor şi domnilor, vă spune Ruxandra Săraru la o nouă ediţie a emisiunii "Oameni care mişcă România". Un domn al diplomaţiei românești este Excelența Sa domnul George Bologan, ambasadorul României în Regatul Spaniei. Bună seara, domnule ambasador și bine ați revenit la Radio România Actualități!
George Bologan: Bună seara și mă bucur să vă reaud și vă mulțumesc pentru generozitatea aprecierilor dvs.
Realizator: Domnule ambasador, s-a împlinit mai bine de un an de când ați preluat mandatul de ambasador al României în Regatul Spaniei. Cum ați evolua și evalua această perioadă?
George Bologan: Pornind de la sensul expresiei relație bilaterală, rezultatele unei evaluări depind și de reacțiile și deschiderea părții partenere, iar, în acest caz, până în prezent, impresia este de relație prietenoasă, foarte deschisă. Acest an îl putem descrie în trei cuvinte: dinamic, constructiv și prolific. Am avut norocul să întâlnesc oameni foarte dornici să construiască și instituții interesate de potențialul României. Am sosit într-un moment în care Madridul a devenit capitala în care se elaborează noile platforme politice și de securitate ale spațiului euroatlantic. Menționez doar summitul NATO din 2022 și președinția Spaniei la Uniunea Europeană, care este în curs. La acestea, pe plan bilateral, adaug și prima ședință comună în istoria noastră, prima ședință comună a guvernelor României și Spaniei. Deschiderea autorităților spaniole pentru a semna un acord privind posibilitatea românilor rezidenți să-și păstreze cetățenia română, dacă doresc să opteze pentru cea spaniolă. O intensă agendă de vizite bilaterale la nivel guvernamental și parlamentar. Fiind un spirit europenist, sunt satisfăcut că am reușit de Ziua Europei, spre exemplu, pe 9 mai, să organizăm o ședință comună a comisiilor pentru afaceri europene din cele două parlamente și o expoziție de fotografii cu Timișoara, capitală culturală europeană, la Parlamentul Spaniei. Vreau să fac și o precizare care ține de obiectivitate și etică; relația, constat, nu începe și nu se termină niciodată cu un ambasador. Fiecare dintre noi suntem o verigă în acest lanț de legături care întărește raporturile dintre statele noastre. Un alt moment important a fost, de exemplu, și trilaterala recentă România, Polonia și Spania. Sunt momente și realizări care au marcat acest prim an de mandat și le mulțumesc colegilor din ambasadă /cpodea/ și din Ministerul Afacerilor Externe, deoarece rezultatul nu este al unui singur om, este al unei echipe. Fiecare dintre predecesorii mei- și avem în spate 142 de ani- a făcut câte ceva și mai mult, deodată, le-am mulțumit tuturor, fie că aceștia nu mai sunt sau sunt în viață. De asemenea, relația cu omologul meu de la București, în momentul de față cu ambasadorul José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, este una foarte bună și e un model de colaborare, pentru că este important în Uniunea Europeană ca să schimbăm paradigma de a face diplomație.
Realizator:Cum bine spuneați dvs., pe 23 iunie, România și Spania au sărbătorit 142 de ani de relații diplomatice. Acuma, când dvs. sunteți acolo, la Madrid, în ce punct se află în acest moment relațiile politico-diplomatice dintre cele două țări?
George Bologan: Fără îndoială, România și Spania se bucură de o relație privilegiată. Acesta este punctul pe care l-am atins, aflându-se într-un moment foarte dinamic care a fost consolidat, așa cum am menționat adineauri de reuniunea de nivel înalt între guvernele celor două țări și care va deveni și mai intensă pe parcursul președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene. Reuniunea celor două guverne s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune care evidențiază prietenia și alianța noastră. Declarația politică nu este un act formal cum probabil mulți înțeleg și deseori nu îi mai dau importanță după ce aceasta a avut loc. Declarația politică este o foaie de parcurs este în același timp o analiză a momentului în care ne aflăm şi este o proiecție a ceea ce noi ne dorim să facem în viitor. Adică unde ne aflăm și unde ne dorim să ajungem. Având în vedere toate acestea, pot afirma că am atins cel mai înalt nivel de relații politico-diplomatice din istoria țărilor noastre. România și Spania au demonstrat de-a lungul timpului că sunt doi parteneri de încredere, angajați în sprijinirea proiectelor comune la nivel bilateral european, în Alianța Nord-Atlantică. E importantă încrederea, deoarece pentru ca o relație, fie umană, fie politică, fie o alianță... deoarece ca o relație, cum spuneam, să funcționeze, avem nevoie de încredere. Așa cum avem nevoie de prieteni, iar la 142 de ani, această legătură are deja rădăcini trainice.
Realizator: Tot anul acesta se împlinesc și 10 ani de când cele două țări au ridicat rangul nivelui de relații bilaterale, la nivel de parteneriat strategic. Haideți să mai punctăm principalele realizări în această perioadă, pentru că parteneriatul strategic este un nivel superior al relațiilor bilaterale.
George Bologan: Da, relația specială dintre România și Regatul Spaniei a fost consolidată printr-o decizie politică importantă anunțată la Madrid, în iulie 2013 de cei doi premieri. Această decizie a stabilit un parteneriat strategic între cele două state bazat pe afinități istorice, culturale, valori și viziuni comune, precum și pe legătura puternică dintre cele două comunități. Această inițiativă a transmis un semnal puternic în ceea ce privește voința celor două state de a fi mai implicate în susținerea reciprocă și apropiate. Un parteneriat strategic nu este o expresie barocă sau un document pe care se depune praful, este un indicator al gradului de încredere și al voinței politice de a da și mai multă vigoare unei relații, de a găsi soluții comune la probleme comune. La 10 ani de la acest moment important putem constata că România și Regatul Spaniei au dezvoltat relații excelente și o cooperare solidă, confirmate de agenda extrem de bogată a contactelor politico-diplomatice la nivel înalt. Investițiile spaniole în România și investițiile românești în Regatul Spaniei, în domenii precum energia, tehnologia informației, comunicații sau construcții, au contribuit la dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale în ultimii ani. Un alt exemplu al solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Spaniei este precitata Trilaterală România, Polonia și Regatul Spaniei, la nivelul ministrilor afacerilor externe. Această inițiativă reprezintă o dovadă a intereselor comune și abordărilor similare în domenii cheie, în calitate de membri ai Uniunii Europene și ai NATO.
Realizator: Suntem în iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost preluată de la 1 iulie de Spania. Întrebarea care ne frământă pe toți: care este situația României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și ce beneficii ar aduce aceasta țării noastre și celorlalte țări din Uniunea Europeană?
George Bologan: România continuă să depună eforturi diplomatice pentru a rezolva această nedreptate, deoarece am îndeplinit toate cerințele de mult timp, lucru confirmat și reconfirmat./geftene/ Partea spaniolă a inclus în prioritățile președinției la Uniunea Europeană și aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, motiv pentru care doresc să le mulțumesc partenerilor spanioli. Noi am avut și avem o bună comunicare cu Guvernul de la Madrid, asigurând și feedback-ul reuniunilor dintre factorii decidenți politici de la cel mai înalt nivel dintre cele două state. Am organizat vizite la nivelul miniștrilor de interne. Spania dă o valoare politică europeană aderării noastre și a înțeles că este important să existe momentul de a rediscuta aderarea la Schengen. Este important ca cineva să repropună tema aderării și o face Spania. Sperăm că în curând se va ajunge la un consens și că vom putea adera la Spațiul Schengen. Ar trebui ca cei care se opun să se gândească la beneficiile economice, inclusiv ale propriilor companii, beneficiile economice din țara noastră; și să se mai gândească la percepția pe care o vor avea-o în raport cu celelalte state membre. O viziune constructivă, deschisă face întotdeauna diferența față de atitudinile refractare, ale căror consecințe sunt slăbirea și erodarea construcției europene, care ne-a adus peste 50 de ani de pace și, probabil, războiul de la granițele Uniunii ne face să înțelegem mai bine valoarea păcii și valoarea intrinsecă a Uniunii Europene. Uniunea Europeană ne-a oferit stabilitate și șansa de a ne mișca liber și de a ne dezvolta economic. Depinde de fiecare în parte unde dorește să se poziționeze. Spania s-a pronunțat, este de partea unei Uniuni Europene mai eficiente și mai relevante. Rămâne ca înțelepciunea politică să-i inspire și pe alții să reevalueze poziția pe care au avut-o, o poziție nedreaptă și care nu este constructivă și nu ne ajută în consolidarea proiectului Uniunii Europene.
Realizator: Aveți mare dreptate. Care sunt prioritățile Ambasadei României la Madrid în prezent și cum contribuie acestea la consolidarea relațiilor bilaterale?
George Bologan: Obiectivele pe care ni le-am stabilit sunt multisectoriale. În primul rând, omul este măsura tuturor lucrurilor. Și apropierea de copiii din comunitate, prin organizarea cursurilor gratuite de chitară și desen sau organizarea Ligii Studenților Români din Străinătate - filiala Madrid, la care adăugăm comunicarea și vizitele în comunitate sunt mărturii, și nu vorbe că încercăm să umanizăm relația dintre ambasadă și comunitate. Este un obiectiv important - acela de a da importanţă copiilor şi tinerilor. Vom continua să lucrăm în vederea obținerii dublei cetățenii, deoarece acesta este un aspect crucial în procesul de integrare al românilor. Diplomaţia economică este, de asemenea, un punct important pe agenda de priorități. În acest sens, am avut întâlniri cu conducerea Confederației Patronatelor din Spania. De asemenea, am vizitat companii cu capital românesc ca să încurajăm antreprenorii români și să simtă că nu sunt singuri, că nu sunt ai nimănui și că aici suntem o echipă, o echipă care se numește în România. De asemenea, dialogul politico-diplomatic va continua prin vizite și reuniuni care vor contribui la schimbul de bune practici și să se mențină un dialog care să ajute la atingerea obiectivelor și intereselor comune, care să ajute la întărirea apartenenței la Uniunea Europeană. O altă direcție de acțiune în consolidarea relației bilaterale este diplomația publică și culturală. Diplomația publică se adresează opiniei publice și societății civile din țara unde suntem acreditați - în cazul nostru, Spania - cu obiectivul de a face cunoscute valorile și pozițiile României în teme
de politică externă. Diplomația culturală ne apropie și, împreună cu diplomația publică, ajută la îndepărtarea prejudecăților, dacă acestea există, și la promovarea cunoașterii reciproce, care este fundamentală şi pentru a consolida, pentru a oferi combustia necesară conștiinței europene.
Realizator: Domnule ambasador, mai precis, diaspora românească este apropiată de ambasadă?
George Bologan: Este o bună întrebare. De ce? Pentru că deja avem câteva generații, suntem deja la acest capitol de români care...sau originari din România care s-au născut în Spania, care s-au format aici. O parte a comunității românești are propria viață, fiind foarte bine integraţi în societatea spaniolă. Comunitatea românească din Spania este una dintre cele mai numeroase: aproape un milion de români trăiesc, studiază și muncesc, contribuind la dezvoltarea economică și socială a țării gazdă. Cum am menționat adineauri, de la începutul mandatului am avut plăcerea de a întâlni români remarcabili din comunitatea locală: oameni harnici, modești, dornici să-și ajute semenii și să aducă un aport valoros societății în care trăiesc. Încercăm, apropiindu-ne de ei, să le transmitem un mesaj de. încredere, un mesaj de prietenie din partea ambasadei. Cred cu tărie că, prin promovarea unității și solidarității, suntem mai puternici./csimion/ Vocea noastră este mai bine auzită și obiectivele noastre sunt mai ușor de atins. Dar pentru a îndeplini acest scop este important ca românii să fie conștienți că depinde de atitudinea fiecăruia faţă de prezent și mai ales față de seamănul său. Mereu am predat pentru o mai mare unitate și solidaritate. Sper să nu fie asemenea episodului din Evanghelie, ca glasul celui care piedică în pustie. Desigur, preferabil ar fi ca această valoare umană să se întoarcă în România - vorbesc în calitate de cetățean român - pentru că fără un capital uman, fără o populație activă, nu vom avea o economie puternică și există un risc de care trebuie să fim conștienți. Cel mai important, cum spuneam, și valoros capital al țării este resurse uman activă. De aceea, cred că trebuie să le oferim cât mai multe informații despre oportunități și să simtă că o dată întorși acasă întâlnesc o administrație locală și centrală prietenoasă.
Realizator: Exact!
George Bologan: Cu toate acestea, cei care doresc să muncească sau să studieze în Spania reprezintă un liant pentru noi, sunt sufletul acestei relații privilegiate dintre Spania și România. După alegerile locale și municipale din Spania, din 28 mai, un număr de 11 români ocupă funcții de consilieri locali. Este cel mai ridicat număr de români care ocupă o poziție importantă în administrația locală. Avem și un viceprimar și un primar, iar acest lucru este îmbucurător, deoarece înseamnă că au bneficiat de sprijinul partenerilor spanioli, de încrederea lor, au beneficiat de sprijinul conaționalilor lor, este un act de asemenea de încredere și de unitate și eu sper ca din noua poziție să îi sprijine și să-i ajute pe români. Menționez în același timp că am dus o campanie de informare intensă alături de oficiile consulare din Spania și le mulțumesc colegilor mei, consuli generali, șefi de oficii consulare pentru că am reușit să-i conștientizăm, atât cât am putut, pe compatrioții noștri de importanţa participipării la viața politică, socială și culturală locală. Noi treaba ne-am făcut-o. Românii trebuiau să răspundă prin libertatea lor la acest apel. De ce? Ca să conteze! O comunitate care vrea să conteze trebuie să fie o comunitate activă, o comunitate implicată.
Realizator: Cum spuneați dvs, o comunitate trebuie să fie dinamică, constructivă și prolifică, pentru a vă cita, într-o relație privilegiată între cetățean și ambasadă - tot pentru a vă cita termenul./gpodea/ Domnule ambasador George Bologan, pentru finalul acestei emisiuni, care este specială și recunosc că mi-au mers la suflet mesajele dvs...
George Bologan: Asta pentru că am avut și libertatea de a mă exprima, cunoscându-ne și având o relație trainică deja exact.
Realizator: Exact și vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru românii de pretutindeni, că ați mai avut un mandat extraordinar, lăsați-mă să-l caracterizez eu, înainte de mandatul acesta și nu numai. Aș vrea să transmiteți un mesaj, pentru că Radio România Actualități se aude oriunde în lume, acuma că suntem și pe online și digitalizarea este țelul nostru, suntem într-o lume a digitalizării - un mesaj către și românii de acasă și românii din Spania.
George Bologan: Eu doresc să mulțumesc Radiodifuziunii Române, prin intermediul postului dvs. și pentru buna colaborare. Comunicarea este importantă pentru că dvs. construiți o punte, o punte a undelor între românii din țară și românii din afară. Reușiţi să realizați o comunitate virtuală a românilor, iar noi ne-am asociat acestui proiect al Radioului România cu un podcast, unde avem parteneri postul Radio România Internațional. Și de ce am făcut această mențiune? Pentru că este importantă comunicarea, comunicarea între români, este importantă cultivarea stimei de sine pentru că dacă vom cultiva stima de sine şi încrederea în noi, vom reuși să ne asigurăm și o dimensiune s-o numesc 'pozitivă' din punct de vedere psihologic și să contribuim fiecare la cultivarea numelui de 'români'. Nu cred în patrioții de paradă. Cred că fiecare dintre noi este protagonistul timpului prezent, la fel cum au fost și alții în istoria acestui neam. Nu este suficient să ne raportăm la istorie. Trebuie ca prin atitudinile noastre să facem în așa fel încât și generațiile viitoare să se raporteze la noi. Acest lucru înseamnă responsabilitate, conștiință, mândrie națională, dar nu o mândrie națională oarbă, pentru că nu suntem nici mai presus dar nici mai prejos decât alte popoare. Să fim ceea ce noi suntem și să ne cultivăm prin frumos, prin estetică, prin omenie, omenie - esența neamului nostru, pentru că numai atunci vom putea fi priviți ca fiind altfel, în sensul pozitiv./lalexandrescu/ Adică numai atunci vom putea să stimulăm interesul celorlalți pentru a explora frumusețea profunzimii poporului nostru.
Realizator: Domnule ambasador George Bologan, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și faceți pentru identitatea și pentru prezența României în lume și nu numai! Vă mulțumesc pentru participarea la această emisiune și vă așteptăm oricând cu vești bune despre românii de pretutindeni!
George Bologan: Vă mulțumesc și eu pentru încredere, pentru disponibilitate și, în același timp, le mulțumesc tuturor celor care, pe parcursul mandatelor mele, mi-au fost alături, mi-au oferit încredere, pentru că, așa cum am mai spus, rezultatele nu sunt niciodată ale unui singur om. Sunt rezultatele unei echipe, iar din această echipă face parte și Radio România Actualități.
Realizator: Vă mulțumesc! Doamnelor și domnilor, aici se încheie ediția din această seară a emisiunii "Oameni care mișcă Română". A fost Excelența Sa, domnul ambasador George Bologan, un protagonist al timpului prezent al României. Vă dau întâlnire marțea viitoare, la aceeași oră, cu un alt om care se împățânează să creadă în destinul României.