INTERVIU Corina Popescu, CEO Electrica S.A.
Corina Popescu, CEO Electrica S.A., este invitata Ruxandrei Săraru, la emisiunea "Oameni care mișcă România"
Articol de Luminiţa Voinea, 12 August 2020, 15:30
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 august, ora 21:04:51) - Emisiunea "Oameni care mişcă România" - Realizator: Ruxanda Săraru - Bună seara, doamnelor şi domnilor, vă spune Ruxanda Săraru, care vă invită la o ediţie specială a emisiunii "Oameni care mişcă România" cu un om special, o femeie care a mişcat, mişcă şi va mişca România în direcţia bună, o femeie deşteaptă, puternică, flexibilă, deschisă, o femeie care are o mână de fier într-o mănuşă de catifea. Este vorba de Corina Popescu, CEO Electrica. S.A. Bine aţi revenit, doamnă Corina Popescu, la Radio România Actualităţi, este o bucurie, o onoare şi o plăcere să vă găzduiesc în emisiunea mea.
Corina Popescu: Mulţumesc frumos, Ruxandra, pentru invitaţie, este o onoare să particip la emisiunea ta. Ai spus nişte cuvinte atât de frumoase despre mine încât m-ai emoţionat încă de la început. Sunt un om obişnuit. Sunt un om care îmi doresc să fac România mai frumoasă, îmi doresc să fac România mai bună pentru copiii noştri.
Realizator: Un om obişnuit de care noi toţi avem nevoie. Un om obişnuit de care noi toţi avem nevoie să fim la fel ca tine, Corina, eşti un model şi nu sunt cuvinte mari pe care le-am spus. O femeie tânără care a ajuns în vârful carierei atât de repede şi cu o energie, şi nu spun întâmplător acest cuvânt, acest termen, pentru că toată viaţa ţi-ai dedicat-o energiei, cu o energie nemăsurată ai activat în domeniul energiei de pe băncile şcolii. Ce te-a atras în acest domeniu? Ce te-a făcut să îmbrăţişezi acest domeniu atât de fascinant şi, totuşi, atât de nou?
Corina Popescu: Să fiu sinceră, am vrut să fiu doctor. Asta este ce mi-am dorit să fac eu. Pe vremea lui Ceauşescu se intra destul de greu la Medicină şi nu am putut niciodată să învăţ pe dinafară lucruri. Aşa că a trebuit să mă îndrept către un domeniu în care partea de logică şi partea de lucruri pe care le-am făcut să fie cel pe care să-mi bazez viitoarea meserie. Când mi-am ales meseria m-a inspirat cineva din familie - cumnatul meu, care este mai mare decât mine cu 15 ani şi pe care l-am văzut că face meseria asta, cumva, din pasiune şi din dragoste şi mi-am dat seama în momentul acela că trebuie să îmi aleg o meserie ca să pot să am succes în ea, o meserie care să îmi placă...
Realizator: Şi în care să crezi.
Corina Popescu: ...şi în care să cred şi o meserie în care să văd că, dacă îmi aduc contribuţia, ceva se întâmplă. Mi se părea fascinant, când eram mică şi mergeam în concedii, îmi arăta pe drumuri - Uite, vezi, aceea este o linie electrică de foarte înaltă tensiune, uite aşa faci difernţa între una şi alta. Eu, pe vremea aceea era mică şi, cumva, m-a atras fără să-mi dau seama. La facultate am încercat tot timpul să învăţ. Am avut nişte profesori minunaţi, cărora de mulţumesc, nişte profesori care ne-au învăţat nu numai meseria, ci şi cum să ne formăm noi, ca oameni.
Realizator: Ceea ce este determinant şi extraordinar.
Corina Popescu: Ceea ce este extraordinar, ceea ce este extraordinar. Ne-au stârnit acea curiozitate de care ai nevoie ca să studiezi singur şi ca să poţi să faci performanţă. Când am terminat facultatea, am fost primul an în care nu au mai existat niciun fel de repartiţie, imediat după Revolutie, toată lumea era entuziastă, credeam că putem să schimbăm lumea peste noapte...
Realizator: Tu ai schimbat-o, să ştii.
Corina Popescu: Cred că alături de mulţi alţi oameni frumoşi din sectorul ăsta, al energiei, ne-am dorit să facem lucruri, să se întâmple şi cred că asta este foarte important. Ne-am trezit, un amfiteatru întreg, cu o adeverinţă, iar profesorii ne-au spus "Succes!" În momentul acela toată lume era dezorientată şi ne întrebam, O.K, unde ne ducem? Ce putem să facem? E adevărat că învăţasem cinci ani de zile - și pe vremea aceea se învăța, și e adevărat că ei ne formaseră, dar noi nu realizam lucrul acesta. Eram tineri, eram entuziaşti şi voiam să facem ceva frumos în cariera în care o începeam. Mi-am ales în momentul acela, deşi puteam să merg în cercetare, am ales să plec de jos. Mi-am dat seama, de fapt, că acele studii teoretice pe care le-am făcut pe parcursul facultății nu sunt suficiente și ca să pot să..
Realizator: Să fii un om întreg al energiei...
Corina Popescu: Să pot să fiu un om întreg al energiei, cum spui tu, îmi trebuia acea practică, pe care nu o aveam, și atunci am plecat de jos, de la o secție de exploatare din București. Am lucrat cu oameni simpli de la care am învățat foarte multe lucruri, cu oameni cu care și astăzi am rămas în legătură, oameni care se dăruiau, oameni care, ca să poată să aducă lumină în casa oamenilor, nu aveau sărbători, nu aveau de multe ori familie, răgaz, puneau totdeauna meseria înaintea multor lucruri pe care ar părea normal să le avem înainte. Îmi aduc aminte că era, de un revelion, un cartier întreg din București, cartierul Chitila, nealimentat. A fost suficient să dau două telefoane și au venit la servici 20 de oameni care au muncit nonstop două zile și jumătate ca să putem să realimentăm întregul cartier. Lucrul ăsta nu se obține foarte ușor, lucrul ăsta, dacă nu ai o pasiune și dacă nu vrei și nu simţi că asta e o meserie şi nu crezi în ea, nu poţi să o faci.
Realizator: Ştii că e foarte interesant? E o emisiune despre tine şi tu vorbești despre profesorii tăi, despre cumnatul tău, despre părinții tăi - ai o familie extraordinară, doi părinți care se țin de mână de pe băncile grădiniței, de 90 de ani sunt împreună și se iubesc, și-i iubești, și-i venerezi; despre oamenii simple de la care ai învățat. Dar tu, tu, care ai trăit toate treptele astea, emisiunea e despre tine Corina Popescu, ai urcat toate treptele și ai ajuns - ai fost și secretar de stat în Ministerul Energiei, ai avut funcţii importante, care a fost lucrul cel mai important pe care l-ai învățat de la viață?
Corina Popescu: E greu să spun un singur lucru pe care l-am învățat de la viață, dar cred că cel mai important, că nu poți să reușești singur și că totdeauna reușita ţi se întoarce în întoarce momentul în care tu la rândul tău oferi ceva. Cred că nu aș fi putut să fac nimic din ce am făcut, și din ce ai spus aici, dacă nu aș fi avut oameni frumoși în jurul meu și fiecare - şi da, vorbesc despre oamenii din jurul meu pentru că nu aș fi fost completă fără ei. Nu aș fi reușit nimic din ceea ce fac fără educația părinților mei, fără inspirația celor din jurul meu. Nu cred în reușita unui om singur, nu cred în lucrul acesta. Cred în reuşita unei echipe, cred în reușita unei echipe și este foarte important cât de mult reușeşti să-i inspiri pe cei din jurul tău ca să poată să realizeze ceea ce tu îţi dorești sau în ceea ce tu crezi. Este foarte important ca să-i faci pe oamenii în jurul tău să creadă și ei în ceea ce tu crezi, și atunci da, vin și rezultatele.
Realizator: Ce înseamnă să fii lider femeie într-o lume a bărbaţilor, pentru că energia, de fapt, este o lume a bărbaţilor, e un club în general închis, cu foarte puţine femei şi greu pătrund femeile în acest club, cu manşete şi butoni.
Corina Popescu: Aşa este. Este mult mai greu să realizezi ceva în lumea asta a bărbaţilor, în primul rând, cei din jurul tău te privesc cu suspiciune: ''Poate să facă?' În momentele critice este suficient de puternică încât să arate direcţia?'' Trebuie să muncesc probabil mult mai mult decât ar fi muncit un bărbat ca să realizeze lucrurile acestea. Ce mă ajută? Mă ajută faptul că nu am ars nicio etapă din cariera mea, deci mă ajută faptul că am lucrat cu oameni pe diverse paliere, deci plecând de la muncitori, electricieni, trebuie să le adresezi cuvintele şi să le vorbeşti pe limba lor, până la, nu ştiu, oameni politici, până la cei de la nivelul UE, unde am fost pusă în situaţia să negociez diverse lucruri pentru România, trebuie să ştii să adresezi şi să îţi setezi mesajele pentru interlocutori. Faptul că am interacţionat în întreaga mea carieră cu diverse categorii de oameni mă ajută foarte mult. Au încercat mulţi, uitându-se prima dată, spunând este femeie, nu ştie.
Realizator: O înfrângem.
Corina Popescu: Da. este foarte simplu şi poate din cauza asta mi-a fost şi aşa de uşor, pentru că în primul moment m-au subestimat mare parte din ei, i-am lăsat, i-am ascultat şi pe urmă am început să întreb eu şi în momentul în care am început să întreb eu, lucrurile s-au schimbat fundamental.
Realizator: În afară de mama şi tata, de familie, de cumnat, care tot apare, de familia frumoasă pe care o ai...
Corina Popescu: De soţul meu, de fetele mele.
Realizator: De cele două fete minunate, cui ar trebui să-i mulţumeşti? Profesorilor, cărora le-ai mulţumit. Cui ar mai trebui să-i mulţumeşti pentru reuşitele tale în viaţă?
Corina Popescu: Primului meu şef care, din păcate, nu mai este. A murit răpus de o boală cruntă la 50 de ani şi care, deşi eram femeie, a crezut.
Realizator: Te-a creditat.
Corina Popescu: M-a creditat şi m-a lăsat să învăţ, pentru că asta este foarte important.
Realizator: Să fii lăsată.
Corina Popescu: Să fii lăsat, să fii lăsat să furi meseria.
Realizator: Da.
Corina Popescu: Pentru că asta am făcut. Am furat meseria pe parcurs. El m-a inspirat, era un om corect, era un om care îşi creştea fata singur şi care inspira oamenii din jurul lui şi ne lăsa să facem ce vream noi. Când am terminat facultatea, partea de informatică era ceva care nu era la îndemâna oricui, erau calculatoarele acelea vechi. Eu când m-am dus, am zis: ''Uite, am ideile astea, cred că ne ajută şi putem să facem munca mai uşoară a oamenilor care lucrează aici. Ce părere ai?'' Şi mi-a zis: ''Go ahead!'' Şi acest ''Go ahead!'' cumva m-a marcat.
Realizator: Te-a urmărit toată viaţa.
Corina Popescu: M-a urmărit toată viaţa. Peste tot pe unde am fost am zis...
Realizator: Go ahead!
Corina Popescu: Go ahead! Mergi, mergi înainte! Uită-te, setează proiecte, fă să se întâmple! Chiar dacă proiectele alea nu s-au finalizat toate cât am stat eu în poziția aceea...
Realizator: Dar le-ai deschis.
Corina Popescu: ... dar le-am deschis, le-am deschis calea și le-am făcut să se întâmple și nu s-a mai putut întoarce înapoi, iar lucrul ăsta cumva îmi dă și mai mult putere, îmi dă cumva încredere că se pot face lucruri frumoase pentru România, putem schimba România, putem să o facem mai bună. Îmi aduc aminte că am avut o discuție la nivelul Comisiei Europene cu un șef de unitate DG Energy, și la început a fost foarte ostil - ''A, România!'' - și eram cu colegele mele din cadrul ministerului, era o speță destul de sensibilă și cu răbdare am început să explic, logic, că asta m-a marcat toată viața...
Realizator: Logica.
Corina Popescu: ... trebuia să fie logic și trebuia să poată fi explicată. Şi m-a ascultat o jumătate de oră...
Realizator: Enorm.
Corina Popescu: Enorm pentru ei. De obicei, dacă nu ai o logică și nu este ceva ve este în linie vu ce spunea, mi-a zis ''Da, este extraordinar ce ai venit să ne pui pe masă. De ce nu a venit nimeni să ne propună așa ceva până acum? De ce dacă România are oameni atât de frumoși și atât de deștepți, nu ieșiți să vorbiţi mai mult?'' Ăsta a fost un lucru care cumva m-a ambiționat și mai mult, m-a ambiționat și mai mult și mi-am dat seama că suntem mulți oameni frumoși în România, care putem să schimbăm țara asta și care putem s-o punem acolo unde trebuie ea să fie: să fie la nivelul european. Ăsta a fost unul din momentele în care cumva mi-am dat seama că ce făcusem până atunci, modul în care mă formasem ca şi specialist putea să mă ajute mai departe să schimb România.
Realizator: Venisem să vorbesc mult despre această societate extraordinară. Mă uit aici: de peste 100 de ani ne punem amprenta asupra României. Dar povestea ta este la fel de importantă ca povestea Electrica, pentru că, deși de la 1 februarie 2019 aici, ţi-ai pus amprenta asupra acestei societăți, mă uit cum am intrat aici și toată lumea era zâmbitoare, toată lumea era primitoare, toată lumea avea o energie pozitivă și multă lume m-a întâmpinat până să ajung în biroul tău. Povestea ta de viață este o poveste model și sunt olteancă și nu vorbesc lucruri mari: îmi place tonul tău egal, îmi place tonul tău cald, îmi place tonul tău calm, îmi place faptul că vorbești despre încredere, de care noi toți avem nevoie astăzi. Aș vrea în final să îmi spui câteva lucruri despre cum vezi că această societate va evolua .
Corina Popescu: Suntem într-un plin proces de transformare cu societatea Electrica. Ce îmi doresc este să devenim un jucător regional. Ce îmi doresc este ca să ajungem și noi în sectorul ăsta al energiei să facem ce a făcut CEZ-ul: s-a extins în toată regiunea, a avut un cuvânt de spus. Asta îmi doresc și eu pentru Electrica, să consolidez businessul pe care îl face în țară, să fac un 'turn around' pentru grupul ăsta de firme și să fie atât de stabilă aici, încât să se poată duce oriunde în regiune și experiența pe care o are să o exporte și în țările din jur. Asta îmi doresc. Şi chiar cred că sunt oameni în compania asta care, alături de mine, pot să realizeze lucrul ăsta.
Realizator: Un mesaj pentru oamenii din companie.
Corina Popescu: Să creadă în ei, să creadă în brandul Electrica și să rămână la fel de dedicați și de frumoși ca și până acum.
Realizator: Corina Popescu, pentru tot ce ai făcut pentru România, pentru toate întreprinderile, firmele, societățile, ministerul prin care ai trecut, dă-mi voie să îți mulțumesc. Dă-mi voie să îți mulțumesc pentru femeile din România cărora le-ai dat șansa să creadă că se poate și că se poate și în România, nu numai în străinătate. Corina Popescu, pentru șansa pe care o dai României în afara țării, dă-mi voie să îți mulțumesc. Şi îți mai mulțumesc pentru ceva: pentru credința pe care o ai în această țară că poate să meargă mai departe. Pentru toate acestea, Corina Popescu, dă-mi voie să îți mulțumesc și să îți urez să ai un drum cel puțin la fel de frumos cum ai avut și până acum.
Corina Popescu: Mulțumesc frumos! Mulțumesc frumos pentru oportunitate, mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase! România poate să aibă un viitor foarte frumos, cu oameni frumoși din țară.
Realizator: Doamnelor și domnilor, aici se încheie ediția din această seară cu un om care crede că România poate și trebuie să meargă mai departe. Ruxandra Săraru vă mulțumește pentru atenție și vă dă întâlnire marțea viitoare, la aceeași oră, cu un alt om care crede că România are şansa de a merge înainte.