INTERVIU Christina Verchere, director general executiv OMV Petrom
Oameni care mişcă România - invitată: Christina Verchere, director general executiv OMV Petrom
Articol de Luminiţa Voinea, 23 Iulie 2020, 20:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 iulie, ora 21:05) - Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor și domnilor. Ne aflăm în sediul unei companii care a mișcat, mișcă și va mișca, sunt convinsă, România. Ne aflăm la compania OMV Petrom, al cărei director general, doamna Christina Verchere, CEO, a fost atât de amabilă să ne primească. Şi voi începe acest dialog cu o femeie puternică, frumoasă, deșteaptă, zâmbitoare și plină de voința de a mișca lucrurile pentru România cu o întrebare simplă. Prima întrebare este legată de cetățenia dumneavoastră. Sunteți britanică, americană sau ambele?
Christina Verchere: Sunt ambele. Tatăl meu este britanic, mama mea este americancă, și am ambele cetățenii. Aș putea spune că viața mea a început mai degrabă sub influenţa părții britanice, iar viața profesională mai mult sub acele americane. Deci mă consider formată de ambele culturi. Cu toate acestea sunt, probabil, mai degrabă britanică decât americancă și mi-am dat seama de acest lucru pentru că atunci când vine vorba de sporturi sprijin Anglia. Deci nu sunt doar britanică sunt englezoaică!
Realizator: Dar cum rămâne cu numele Verchere? Nu e franțuzesc?
Christina Verchere: Este franțuzesc și este în familia mea de generații, de pe la anii 1800. A existat un abate cu acest nume, era elvețian, de aceea am şi cetăţenie elveţiană. A călătorit în toată lumea și a ajuns în cele din urmă în Scoția, iar tatăl meu este de acolo de fapt, din Scoţia. Deci, așa a fost! Abatele era francez, a ajuns în Scoția. Asta e situația mea. De aceea am nume de familie francez.
Realizator: Spuneţi-ne câte ceva despre copilărie și despre cine v-a fost model în viață, în copilărie? Am auzit că ați avut o copilărie fabuloasă!
Christina Verchere: Am avut o copilarie internațională. Părinții mei s-au mutat în străinătate când aveam un an. Am trăit la Hong Kong, în Japonia, apoi în Statele Unite, m-am întors în Marea Britanie pentru liceu, lucru pentru care mă simt foarte britanică. Am văzut multe părți ale lumii și pentru asta mă simt binecuvântă. Am învățat enorm de mult în termeni de apreciere a altor culturi, de căldura oamenilor de peste tot în lume. Cred că aceste lucruri m-au modelat. Am mers, de asemenea, la o școală cu internat, ceea ce mi-a format tăria de caracter. A fost o perioadă dificilă. E greu să fii departe de casă când ești tânăr, dar m-a întărit. Deci cred că această combinație de călătorie prin lume și tărie a fost ceea ce a dat formă modului în care văd lumea.
Realizator: Cristina, dacă mă gândesc bine, tatăl tău era ca mine jurnalist. Ce a însemnat asta pentru tine? Este o profesiune foarte dificilă, dar foarte frumoasă!
Christina Verchere: Cred că tatăl meu, care a fost modelat de această profesie, m-a învățat curiozitatea și deschiderea minții. Realizator: Pentru că nimic nu este posibil fără curiozitate.
Christina Verchere: Aşa cred şi eu. Din moment ce mi-am ales să vizitez multe părți ale lumii consider că tocmai curiozitatea te îndeamnă. Este ceea ce ne face să încercăm să înțelegem de ce oamenii gândesc așa cum gândesc, ce-i face să fie ceea ce sunt. Cred că tatăl meu prin profesia lui m-a învățat asta pe mine și pe sora mea, și pentru asta îi sunt recunoscătoare.
Realizator: Sora e mai în vârstă.
Christina Verchere: Da, aşa e.
Realizator: Şi aveţi o legătură puternică, și aveți doi nepoți, doi băieți, cu care, de asemenea, aveți o legătură puternică.
Christina Verchere: Da, unul are 14 ani și celălalt 16. Sunt deja mai înalți decât mine și sora mea. Sunt adolescenți. Trebuie să acceptăm asta. Sunt pe cale să devină bărbați de nădejde și pentru mine sunt foarte importanți. Nu i-am mai văzut din februarie, din cauza restricțiilor de călătorie, dar stăm mult pe FaceTime. vorbim des. Chiar aseară vorbeam cu sora mea.
Realizator: În câte ţări ai lucrat până acum?
Christina Verchere: Am lucrat în cinci ţări, inclusiv România şi am locuit în total în opt.
Realizator: Ultima a fost Indonezia, o țară fabuloasă.
Christina Verchere: A fost un loc uimitor. Am avut noroc să lucrez acolo timp de patru ani. Eu am cerut să merg în Indonezia. Îmi doream să lucrez într-o ţară în curs de dezvoltare în Asia de Sud-Est, pentru că locuisem în Asia, dar nu lucrasem acolo, şi s-a invit ocazia să lucrez în Indonezia, o ţară imensă, de 250 de milioane de locuitori.
Realizator: După cum mi-ai spus înainte de interviu, ați locuit în Hong Kong și Japonia, în Asia./pvelisar
Christina Verchere: Da, doar că asta a fost prima ocazie de a şi lucra acolo. Locuisem acolo în copilărie, dar munca acolo m-a schimbat într-o bună măsură. În primul rând, am cerut să lucrez într-o ţară în curs de dezvoltare, dar mai important, voiam o ţară emergentă, pentru că până în acel moment lucrasem numai în ţări occidentale dezvoltate. Îmi doream, de asemenea, să lucrez într-o ţară musulmană. Indonezia este cea mai mare ţară musulmană din lume şi voiam să o văd în persoană, nu prin modul în care este oglindită în mass-media. Munca în Indonezia a avut un mare impact asupra mea. Oamenii te primesc cu căldură, sunt foarte ospitalieri. Este o democraţie tânără, o ţară foarte mare cu multe provocări. Are multe provocări în termeni de reglementări legale venind de pe partea politica, dar asta pentru mine este ceva familiar. În schimb, m-a învăţat să mă ţin de un scop în lumea corporatistă, mai ales legat de rolul energiei în societăţi în dezvoltare, de modul în care putem ajuta nu numai pe latura energetică sau cea financiară, dar şi pe latura socială. Am învăţat multe la o varstă la care te gandeşti mult la ce ai vrea să faci, ce ai de făcut. Mi-a dat nişte ţeluri. Asta este o experienţă care m-a format, a lucra în Indonezia.
Realizator: Este foarte interesant că foloseşti des termenul de format, modelat. Te dezvolţi personal absolut în fiecare zi, deci.
Christina Verchere: Cred cu tărie în faptul că ne avem în mâini dezvoltarea şi viaţa. De aceea este important să ştim ce ne motivează, ce ne împinge înainte şi ce abilităţi trebuie să ne formăm. La serviciu vorbesc des despre asta, cum trebuie să-ţi faciu propriul plan de dezvoltare la serviciu, este al tău, nu al managerului, nici al resurselor umane, este al tău.
Realizator: Cum ai reuşit să faci o carieră într-o lume dominată de bărbaţi?
Christina Verchere: Aş spune că am ajuns în petrol şi gaze oarecum din întâmplare, pentru că eu am studiat economie la facultate, dar am fost la Universitatea din Aberdeen, care este un oraş al petrolului. Astfel că lucrarea mea de absolvire a fost pe industria de petrol şi gaze, deci acolo am ajuns, în indistria asta. Cum văd eu indistria de petrol şi gaze? Este o industrie foarte orientată pe inginerie, este profund geo-politică, este de natură globală, iar energie este fundamentală pentru a face să funcţioneze şi societatea şi viaţa. Pentru mine este o industrie care are o importanţă profundă. Asta m-a atras la industria aceasta şi m-a ţinut în domeniu. Da, era o industrie dominată de bărbaţi, dar asta se schimbă peste tot.
Realizator: Eşti un lider, crezi în leadership.Cât de importantă este echipa pentru tine, împreună cu leadershipul?
Christina Verchere: Cred că este fundamental să coexiste. Rolul liderului este de a conduce, dar la final este vorba de gândirea echipei, iar cel mai important rol este acela de a forma gândirea echipei. Aici mă gândesc la două lucruri: pe de-o parte consider că leadership-ul este o abilitate învăţată. Unii cred că este vorba de ADN, dar eu cred că se învaţă ca orice altceva. Pe de altă parte, trebuie să îţi doreşti asta. Dacă îţi doreşti să fii jurnalist înveţi despre asta, iar eu asta cred că este valabil şi la leadership. Cred cu tărie în dezvoltarea unui lider. Pentru mine echipa este fundamentală, pentru că la final este vorba de gandurile colective ale echipei. Ideea este să le auzi, să faci oamenii să deschidă gura şi să-şi spună ideile, să-şi expună punctele de vedere pentru a putea să pui la îndoială şi să dezbaţi pentru a ajunge la concluzia corectă. Dar în momentul în care tragi linia, echipa este totul.
Realizator: Deci, în totodeauna este vorba de echipă, dar cu un lider în frunte. Când ai auzit pentru prima oară despre România?
Christina Verchere: Ca foarte multă altă lume am auzit de România datorită gimnasticii. A fost cu multă vreme în urmă. Eram mică, eram în Japonia, îmi plăcea gimnastica, deci evident că auzisem de România. Mai recent, a fost atunci când mi s-a propus să fiu CEO la OMV Petrom.
Realizator: Şi cum ţi s-a părut România?
Christina Verchere: Mi s-a părut un loc cu multă căldură sufletească, așa cum spun de obicei, oamenii m-au primit cu brațele deschise. Nu eram sigură cum o să fie. Veneam să preiau rolul de CEO la nivel înalt, la o mare companie în România. Deci nu știam cum o să fie primită ideea de a avea un CEO străin, dar oamenii au fost foarte deschiși şi ospitalieri şi de asemenea țară e foarte frumoasă, oamenii sunt primitori, calzi, sunt latini, le place să râdă, dar sunt muncitori, muncesc mult, dar sunt și cu zâmbetul pe buze, au simţul umorului pe care l-am văzut manifestat în multe feluri. Par să vadă umorul până şi în cele mai întunecate situaţii. Este foarte plăcut să numesc România acasă la mine.
Realizator: Ești alergătoare. Ai călătorit mult în România?
Christina Verchere: Nu am alergat mult, dar am vizitat mult. Săptămâna trecută am fost în Transilvania, am fost acolo de multe ori cu bicicleta. Am fost la ski în Sinaia şi Braşov, cu bicicleta şi la ski am fost în Transilvania. Am fost în drumeție în munţi, iar vara asta am două planuri: unul e să merg în Deltă, deşi e cam cald în august, iar în Maramureș vreau să merg cu bicicleta în septembrie.
Realizator: Eu te-am invitat în Oltenia pentru mănăstiri.
Christina Verchere: Da. aşa este. Mama mea cu soţul trebuiau să vină în mai, iar planul iniţial era să facem Delta și mănăstirile. Dar ea locuiește în State de unde nu se zboară.
Realizator: Vezi diferențe în diversitatea de gen în România, între România și alte țări în care ai lucrat?
Christina Verchere: După cum spuneam, industria de petrol şi gaze este prin natura ei dominată de bărbaţi. Dar observaţia mea în România este că sunt foarte multe femei puternice la nivel înalt în business, ceea ce e diferit față de multe alte țări. Mulţi mi-au vorbit de egalitatea din sistemul de învăţământ pe vremea comunismului, iar mie mi se pare că asta a permis multor femei puternice să se afirme în comunitatea de business. Cred că ce le face aparte pe femeile din România este curajul lor. Au mult curaj și spirit de aventură, cât și reziliență. Asta mă bucură foarte mult. Iar scopul nostru este să încurajăm asta în interiorul companiei noastre. Avem în jur de 30% femei la nivelurile unu şi doi și ne dorim să mărim acest număr şi să încurajăm tinere talente în firmă. Fiind o firmă inginerească prin natura ei, vrem să ne asigurăm că vor să intre în inginerie și domeniul energetic cât mai multe tinere şi facem eforturi în direcția asta.
Realizator: Cum a pornit România pe drumul către Green Deal? Este un subiect drag inimii tale pentru că acesta este viitorul, nu-i așa?
Christina Verchere: Acesta este un lucru foarte important pentru sectorul nostru. Într-adevăr este viitorul. În termeni concreţi avem planul naţional integrat pentru energie şi schimbare de climă. Toate ţările UE creează propriul plan pentru intervalul 2021-2030, inclusiv România. La baza lor sunt siguranța energetică și diversificarea surselor de energie. Pe planul următor este decarbonificarea surselor de electricitate. Aici vorbim de orientarea pe gaz natural și surse regenerabile. De asemenea, reducerea utilizării de carbune, extinderea capacității rețelei electrice a țării, precum și sporirea mobilității prin extinderea rețelei de puncte de încărcare, dar și sporirea rolului gazului natural lichefiat în transporturi. Planul există, iar acum este supus dialogului cu Comisia Europeană din perspectiva atingerii țintelor legate de schimbarea de climă. Consideră că este foarte important să avem acest plan, e foarte important ca el să se desfășoare pe baza unor pietre de hotar, pe baza transparenței mecanismelor sale financiare, iar tot ce rămâne este să ne punem la lucru pentru a ne asigura de îndeplinirea planului, asta pentru că una este să ai un plan, alta este să îl duci la îndeplinire.
Realizator: Cum vezi legislația noastră în domeniul petrol și gaze, la modul general aș vrea să știu?
Christina Verchere: Cred că în acest domeniu m-am exprimat cu destulă tărie, ca şi legat de climatul de investiții. România are o situație unică și o șansă unică datorită Mării Negre pe care multe ţări şi-ar dori să le aibă. Cred că cel mai important lucru aici este capacitatea de a atrage investițiile necesare, iar acest lucru decurge de la un mediu legislativ și fiscal privizibil şi competitiv.
Bazele sunt puse, dar legislația trebuie adaptată și actualizată, pentru a permite investițiilor să apară. Ce este extraordinar la România este că are o istorie atât de lungă în domeniul petrol și gaze. A avut o asemenea economie timp îndelungat. Ea s-a schimbat de-a lungul timpului și e de mare viitor. Viitorul va fi diferit, pentru că ne vom concentra mult pe gaz; ne vom concentra mult pe extracția maritimă, mai ales de mare adâncime. Dar există și următorul capitol în sectorul energetic pentru România, centrat pe investiții, iar esențial pentru acesta este un cadru legislativ previzibil.
Realizator: Care ar fi cea mai importantă decizie pe care ai lua-o dacă ai conduce sectorul de petrol și gaze?
Christina Verchere: Aș face tot ce-ar fi în puterea mea pentru dezvoltarea centrată pe Marea Neagră. Poate o să spuneți că este evident, dar nu mă refer la asta; mă refer la faptul că trebuie făcut primul pas. Trebuie în primul rând să extragem gazul, ceea ce va iniția lanțuri de plusvaloare, care ne-ar permite să facem atât de multe. Dar trebuie să se facă primul pas; asta e fundamental.
Realizator: Hai să facem primul pas.
Christina Verchere: Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important lucru: să începem, pentru a putea să mergem înainte. Eu sunt aici de doi ani, dar în România se discută de patru ani stabilirea cadrului legislativ. Acest prim pas se pliază perfect în acest moment pe nevoia de a reporni economia, așa că acesta este momentul potrivit.
Realizator: Unde te vezi peste cinci ani de acum încolo?
Christina Verchere: În primul rând, postul meu e asigurat pentru încă trei ani, deci în trei ani încă voi fi aici; și sper că și în cinci ani. Sper asta, pentru că îmi place să numesc România casa mea. Este o țară foarte plăcută, este o țară dinamică și în creștere. Este o economie emergentă, de frontieră, deci câteodată face trei pași înainte, unul înapoi; dar măcar face doi pași înainte. Este o țară rezilientă, deci sper că în cinci ani să fiu aici.
Realizator: Cum vezi lumea, în cinci ani?
Christina Verchere: În următorii cinci ani cred că vor continua să se facă mari schimbări tehnologice, mai ales în domeniul digital. Şi mai cred că situația cu COVID a accelerat procesul. Cred că lumea va da mai multă importanță schimbării de climă. Europa dă mai multă importanță acestui aspect, dar cred că și restul lumii va începe să-i acorde mai multă importanță. Pe măsură ce crește populația lumii, cred că vom da mai multă importanță asigurării resurselor. Vom avea mai multă grijă de planeta noastră. În același timp, sper că vom avea mai multă grijă unii de alții. Avem din ce în ce mai mulți naționalism și populism. Eu cred în patriotism, dar și în globalizare.
Realizator: Încet-încet, am ajuns la final. Ai vreun mesaj pentru angajații OMV Petrom?
Christina Verchere: Pentru angajații mei, pentru echipa mea, am numai mulțumiri. Am trecut prin vremuri dificile, pline de provocări. Oamenii s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Au reușit să furnizeze energie României. Ei se mândresc cu asta, iar eu mă mândresc cu echipa. Mesajul meu ar fi că le mulțumesc din suflet!
Realizator: Ce mesaj ai pentru ascultători români?
Christina Verchere: În primul rând, le mulțumesc pentru "Bun venit", pentru că mă bucur că pot numi România casa mea. Iar cel mai important, în măsura în care a avut așa un trecut pentru domeniul energetic, România are un viitor strălucit în domeniul energetic, în special legat de tranziția la combustibili fosili mai curați, odată cu utilizarea sporită de gaze naturale, ceea ce înseamnă că acum e momentul să înceapă investițiile. Acum e momentul!
Realizator: Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc pentru atenție! Aceasta a fost Christina Verchere, o femeie care se încăpățânează să creadă că România poate și trebuie să meargă mai departe. Mulțumesc!
Christina Verchere: Mulţumesc, Ruxandra!
Transcriere text: Agenția de presă RADOR