Ziua Naţională a României
În ţară dar şi în afara ei, toţi românii îşi sărbătoresc astazi ziua.
Articol de Valentin Panduru, 01 Decembrie 2009, 08:54
“Marea Unire – un vis împlinit”, aşa se intitulează expoziţia care va fi vernisată astăzi,1 decembrie, de Ziua Naţională a României, la Muzeul de Istorie din Suceava, începând cu ora 12:30. Potrivit organizatorilor, expoziţia cuprinde documente, fotografii şi obiecte legate de Unirea de la 1918. Exponatele fac parte din patrimoniul Complexului Muzeal Bucovina, al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi a Casei memoriale Schinetea din Vaslui.
Dintre piesele deosebite care vor fi prezentate publicului sucevean amintim: replicile coroanelor regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, mapa cu documentele originale de la Unirea de la 1918, care i-au aparţinut lui Vasile Goldiş, mantia de paradă a mareşalului Constantin Prezan, precum şi o serie de obiecte şi documente care au legatură cu acest măreţ eveniment istoric. (Mihaela Buculei)
La Bucureşti, pentru prima dată, la parada militară de 1 Decembrie vor defila reprezentanţi ai Asociaţiei "Tradiţia Militară" îmbrăcaţi cu uniforme româneşti de campanie din timpul primului război mondial. După şcolile militare ale categoriilor de forţe, vor trece pe sub Arcul de Triumf, militari din unităţile de elită ale forţelor terestre, Batalioanele 2 Infanterie "Călugăreni" şi 30 Vânători de Munte "Dragoslavele". Apoi blocurile de paradă ale forţelor navale şi aeriene vor fi urmate de formaţii de elicoptere, avioane de transport şi de vânătoare care vor survola zona Arcului de Triumf. Atracţia paradei va fi cu siguranţă tehnica. Vehiculele militare Hummer, transportoarele blindate Piranha, maşina de luptă a infanteriei Jderul, tancul TR 85 Bizonul, lansatoarele de rachete şi complexele blindate de luptă antiaeriană. Vor defila şi subunităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, SPP, SRI şi ISU.
La Cluj evenimentele menite să marcheze Ziua Naţională se ţin lanţ. Ca urmare a succesului înregistrat anul trecut, iată că sceneta ce recreează atmosfera clujeana de la 1 decembrie 1918 este rejucată şi în acest an la monumentul memorandiştilor din centrul Clujului (Ciprian Iancu)
Un vechi obicei păstrat cu sfintenie în satele sălăjene cu ocazia Zilei Naţionale a României sună cam aşa: În zorii zilei de 1 Decembrie bărbaţii căsătoriţi din satele Sălajului trebuie să se trezească înainte de răsăritul soarelui pentru a se spăla pe faţă, iar după ce se şterg la ochi cu un dosoi (prosop ţesut în război) trebuie să bea un păhărel de pălincă pe stomacul gol, după care să mănânce o bucată de pită cu sare (pâine coaptă în cuptor), pentru că numai aşa vor fi vrednici să arboreze înainte de cântatul cocoşilor tricolorul la colţul casei pentru a fi văzut de toţi trecătorii.
Apoi, la prânz, toţi feciorii şi bătrânii din sat se vor strânge în drumul ţării ( drumul situat în centrul satului) pentru a discuta despre ce e bine şi ce e rău în ţară. Este interzis ca la acest sfat să participe femeile, acestea având obligaţia de a pregăti până la masa de amiază o oală mare cu piroşte cu păsat şi slănină afumată (sarmale). (Adrian Lungu)
Manifestari dedicate zilei de 1 decembrie vor avea loc si la Chisinau, lansari de carte, expozitii, spectacole muzicale. tineri romani de pe amble maluri ale Prutului ii vor indemna pe toti la o hora Unirii, vor sarbatori tricolorul, vor cinta despre Tara si neam. Aseara la Chisinau si au dat mina romani din Maramures cu romani din Basarabia. (Alla Stancaru)