Zilele pietonilor
Organizatorii unei manifestaţii din Bucureşti au încercat să militeze pentru un oraş care să ofere bucurie tuturor locuitorilor săi.
13 Iulie 2009, 23:07
Street Delivery a incercat si prin aceasta a patra editie a sa sa militeze pentru un oras care să ofere bucurie locuitorilor sai, pentru un oras in care pietonilor le este acordată aceeasi importantă ca si celorlalti participanti la trafic. Cele trei zile cu circulatia deschisa numai pietonilor pe strada Arthur Verona a dat motive de promenada bucurestenilor.
"Prezenta omului pe strada trebuie sa fie cat mai libera nu incorsetata de masini, iar noi in cadrul asociatiei Bate-Saua suntem prezenti aici tocmai pentru a incuraja acest lucru." , ne-a spus Geo Constatin, preşedintele Asociaţiei Bate-Şaua.
Ca a fost doar de placere sau din dorinta de culturalizare am putut vedea spectacole de teatru, muzica, jonglerii, desen pentru copii si jocuri pentru toata lumea. Printre artistii participanti s-a aflat si Ana Ponta, creatoare de papusi.
"Copii nostri sunt aruncati in consumism de mici. Obiectul daruit nu are valoare, mama ii da o jucarie ieftina, urata, impersonala. Copilul tace trei minute, o arunca, vrea alta jucarie. Primeste o alta jucarie la fel de urata, la fel de lipsita de personalitate. Nu se stabileste o legatura cu jucaria primita. Timpul cat mai lung petrecut cu un astfel de obiect, incarca obiectul cu ceva din sufletul copilului.", spune Ana Ponta.
Ca sa poti vedea evenimentele stranse pe strada Arthur Verona a trebuit sa treci prin "maidanul" realizat de cativa studenti, invatacei in peisagistica, chiar la intrare pe strada. Un umbrar realizat din caroseria unei masini, sandale zburatoare realizate cu ajutorul unor arcuri de la un fost pat.. "Am dorit sa aratam oamenilor ca si maidanul este important si este si el frumos tocmai prin spontaneitate", a argumentat Simona Boboceanu, unul dintre organizatori.
Ca vorbim de reciclare sau reutilizare, in tot acest peisaj urban strans pe lungimea dar si latimea unei singure strazi, au fost prezentate si cateva proiecte expuse anul acesta la Bienala de Arhitectura. Justin Baroncea ne-a demonstrat cum un simplu.. calorifer, poate sa devina o banca intr-un parc.
"In cazul de fata este vorba despre radiatoare, pe care in mod normal le gasim in baile oamenilor, transformate, pastrand linia tehnologica si sistemul de montaj al caloriferului, le-am transformat in mobilier urban anti-vandalic. Mobilier bun si pentru cei care vor sa stea in spatiul public dar si pentru skateri, rolleri si alte "triburi" urbane care folosesc acest mobilier intr-un mod mult mai inventiv si spectaculos."
Sunt multe de spus despre aceasta noua editie de Street Delivery. Au fost prezentate tehnici de lucru in mozaic, ceramica sau fierarie, s-a vorbit despre biserici disparute in spatiul Universitatii Nationale de Arta, tot la rang de arta a fost ridicata si mancarea intr-un adevarat circ-culinar, iar cine nu s-a saturat, a putut pleca de la Street Delivery cu inima impacata, adoptand un animal de companie. Oana Iacob este voluntar in cadrul Asociatiei Robi.
"Incercam sa dam o sansa animalelor pe care noi le avem in grija, adica sa le gasim stapani responsabili. Animale pe care noi le-am vaccinat, deparazitat si sterilizat. Steet Delivery a fost pentru noi un alt punct de plecare, un alt mod de abordare al unui public pe care noi altfel, nu l-am fi putut conoaste. Au fost deschisi, au venit interesati sa vada ce se intampla. Sunt binevenite evenimentele de aceste gen."