Veşti bune pentru românii cu credite
Dacă aveţi un împrumut în derulare îl puteţi rambursa anticipat fără să fiţi penalizaţi.
Articol de Valentin Panduru, 22 Iunie 2010, 11:15
Şi asta pentru că a devenit operaţională legea care elimină sau limitează unele comisioane bancare. Astfel, doar dacă creditul pe care îl aveţi are dobandă fixa, veţi plăti un comision de maxim un procent din suma pe care aţi împrumutat-o – în cazul în care, evident, doriţi rambursarea anticipată. Cum nu sunt penalizări, înseamnă că, la un calcul simplu, dacă vedeţi că dobânda şi comisioanele pe care le plătiţi sunt prea mari vă puteţi reorienta spre un împrumut mai ieftin. Puteţi face refinanţarea creditului, cu sau fără ipotecă. Adică rambursaţi datoria către bancă de care nu mai sunteţi mulţumiţi printr-un alt împrumut de la o nouă instituţie.
Şi iată câteva date de luat în calcul, pentru cei care au de gând să facă o astfel de operaţiune. Am luat în calcul un credit cu ipotecă, în valoare de 60 de mii de euro, făcut de o familie formată din două persoane, pe care doriţi să-l refinanţaţi în 30 de ani. Potrivit Conso.ro, cea mai avantajoasă ofertă de refinanţare porneşte de la o dobandă anuală efectivă (DAE) de 6,55%.
Ca să vă faceţi o idee despre cât ar fi rata în cazul unei astfel de refinanţări, am luat câteva bănci în vizor. De pildă, la Alpha Bank rata lunară pentru cei 60.000 euro împrumutaţi variază între 360 şi 380 euro. La Emporiki Bank vorbim de 360 euro, dacă familia are un venit minim de 600 de euro.
În cazul BRD, DAE ar fi de 7 % şi rata lunară ar veni cam la 385 euro. La Banca Românească rata pentru suma pe care am dat-o ca exemplu este de aproape 400 de euro, iar la Piraeus Bank, ajunge la 370 euro numai dacă refinanţaţi doar 30% din valoarea garanţiei ipotecare. Pentru mai mult, se plăteşte cu 20 de euro în plus. Din calculul făcut, rezultă că cele mai puţin avantajoase oferte de refinanţare – adica cele mai scumpe sunt ofertele BCR, Bancpost şi CEC Bank, care au DAE de peste 10%.