Trei pe loc la şefia sportului românesc
Elisabeta Lipă, Octavian Bellu şi Alin Petrache candidează pentru postul de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
29 Mai 2014, 09:43
Federaţii olimpice, federaţii neolimpice şi personalităţi sportive vor alege joi un nou preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cu un mandat de doi ani.
Pentru acest post candidează Elisabeta Lipă, Octavian Bellu şi Alin Petrache.
Pe 15 aprilie, Octavian Morariu a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al COSR din cauza multiplelor angajamente internaţionale. Morariu a fost ales preşedinte al COSR în 2004, fiind reales în funcţie în 2008 şi 2013.
Potrivit Agerpres, la Adunarea Generală a COSR sunt aşteptaţi 123 de membri, cu o excepţie, reprezentantul Federaţiei Române de Ciclism, unde există un litigiu în ce priveşte conducerea federaţiei. În conformitate cu statutul COSR, nu toate federaţiile au un singur vot.
Astfel ponderea cea mai mare, cu câte 4 voturi, o au federaţiile olimpice care au obţinut medalii la JO, în număr de 17. Alte 16 federaţii olimpice, fără medalii, au dreptul la câte 3 voturi. Un număr de 13 federaţii neolimpice, dar recunoscute de CIO, beneficiază de 2 voturi, iar alte 14 federaţii neolimpice recunoscute de COSR de câte un vot. Personalităţile olimpice au dreptul de asemenea la un vot.
Audio: Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, i-a explicat lui Cătălin Cârnu la Apel Matinal cum funcţionează procesul de votare.
Cine sunt candidaţii
Canotoarea Elisabeta Lipă are 5 medalii de aur olimpice în palmares, iar dincolo de imaginea unui sportiv de excepţie, a reuşit în ultimii ani să probeze că posedă aptitudini de manager, atât ca preşedinte al CS Dinamo, cât şi ca preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj.
A început să practice canotajul în 1980, fiind legitimată la Olimpia Bucureşti, transferându-se apoi la Dinamo. În activitatea competiţională internă a obţinut peste 25 de titluri de campioană naţională la schif simplu, 2 vâsle, 4 vâsle, 8+1, 4+1 vâsle şi rame.
Exemplu de ambiţie, valoare şi longevitate sportivă, a concurat cu mult succes în cei aproape 25 de ani de canotaj, la 13 ediţii ale Campionatelor Mondiale şi la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice (1984 — 2004), devenind, alături de regretata Lia Manoliu, sportiva cu cele mai multe prezenţe la Olimpiadă.
A fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX.
Antrenorul Octavian Bellu a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanţele sale din gimnastica feminină.
În 1981 a fost solicitat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul feminin de gimnastică, iar în 1990 a devenit antrenor coordonator, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2005.
A pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, 5 ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.
În 2007, World Records Academy i-a înmânat premiul pentru ''cel mai de succes antrenor din lume'', acesta având în palmares 16 medalii olimpice de aur şi peste 280 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice.
Sub coordonarea sa, echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum și numeroase premii individuale.
Octavian Bellu a revenit la conducerea tehnică a lotului feminin de gimnastică la 1 iunie 2010. În cadrul celei mai recente competiţii — Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Sofia, care s-au desfăşurat în perioada 14-18 mai 2014, delegaţia României a obţinut nouă medalii.
Alin Petrache, cel mai tânăr aspirant la şefia COSR, a fost între 2005 şi 2008 secretar general adjunct la Comitetul Olimpic Sportiv Român.
Între 2009 — mai 2012 a fost preşedintele Federației Române de Rugby, iar în perioada mai 2012 — ianuarie 2013 a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.
La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 a fost ales deputat PSD în colegiul 15 din Bucureşti.
Alin Petrache, fost căpitan al echipei naţionale de rugby (32 de selecţii), şi-a început cariera la clubul Locomotiva, după care a jucat la Dinamo, de unde s-a transferat la London Scottish. Apoi a evoluat în Franţa, la RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon şi AS Beziers.