Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Toni Grecu: "Să fim veseli ca să nu fim triști", la Sala Radio

Matinal: Interviu cu Toni Grecu, liderul grupului Divertis: Acest spectacol pe care îl vom face pe data de 6 aprilie aici, la Sala Radio, este o premieră, după mulţi ani revenim în faţa publicului cu un proiect nou, un proiect hibrid, aşa scrie şi pe afiş un spectacol marca Divertis hibrid. De ce hibrid? Pentru că este o combinaţie de conferinţă cu show, adică o să vorbim cu publicul despre istoria comediei politice din '89 până astăzi, 2024, şi vom avea inserturi şi exemple live cu momente de-ale noastre, făcute special pentru acest spectacol.

Toni Grecu: "Să fim veseli ca să nu fim triști", la Sala Radio
Toni Grecu. Foto: https://www.facebook.com/toni.grecu.7

Articol de Daniela Petrican, 16 Februarie 2024, 09:58

VIDEO: MATINAL ROMÂNIA ACTUALITĂȚI

De la satira politică a anilor 90, la umorul creat de în spectacole de stand-up comedy, într-o discuție cu Toni Grecu, liderul grupului Divertis, invitatul Danielei Petrican din această dimineață.

Interviu cu Toni Grecu, liderul grupului Divertis

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Dacă spui grupul Divertis, imediat te duce gândul la umor de bună calitate, o poveste de succes care a durat aproape trei decenii şi care s-ar putea să renască.


Nu poţi să spui Divertis fără să nu asociezi grupul cu Toni Grecu, liderul şi unul dintre cei trei membri fondatori care în 1981, alături de Doru Antonesi şi Florin Constantin, a plecat pe acest drum să ne facă pe noi, românii, să ne simţim mai bine. Pe parcursul anilor s-au mai alăturat Ioan Gyuri Pascu, Cătălin Mireuţă, Ghighi Bejan, Doru Pârcalabu, Cristian Greţcu, Ioan T. Morar sau Silviu Petcu. Alături de noi în studio, aici, la "Matinal", Toni Grecu. Bună dimineaţa!

Toni Grecu: Bună dimineaţa, stimaţi ascultători! Bună dimineaţa vouă, celor aflaţi aici, în sediul Radio România Actualităţi! Este o mare plăcere să revin în această clădire. N-o fac des, dar când vin aici am un sentiment aşa special, pentru că e un loc unde am pornit istoria postrevoluţionară a grupului Divertis. Aici s-au întâmplat primele spectacole mari ale grupului Divertis la Sala Radio şi de asta e un spaţiu mai special pentru mine, pentru noi, ca să nu mai spun de desele colaborări pe care le-am avut de-a lungul timpului cu Radio România Actualităţi sau cu Radio România Tineret, prin intermediul unor foarte importanţi oameni de radio, care cred că sunt şi undeva în istoria radioului şi mă refer aici la Florin Helmis, la Sorin Caracseghi, la George Enache. Sunt nume excepţionale, care au...

Realizator: Într-adevăr!

Toni Grecu: ... au clădit şi au pus energia lor în slujba radioului.

Realizator: Toni Grecu e invitatul de astăzi la "Matinal", pe care îl puteţi vedea, de altfel, şi pe pagina noastră de Facebook, suntem live pe România Actualităţi. Şi dacă tot aţi început cu amintiri, atunci aş vrea să ne aducem aminte, pe scurt, cum a luat fiinţă grupul Divertis?

Toni Grecu: Să începem cu istoria, adică să facem un pic de istorie, dar să nu facem foarte multă istorie, pentru că eu cred că actualitatea este mult mai generoasă cu noi.

Realizator: Ajungem şi la actualitate.

Toni Grecu: Grupul Divertis a luat naşterea aşa cum ia naştere oce fenomen natural, aşa i-a fost destinul să se nască în 1981, prin intermediul a trei indivizi, pe care i-aţi şi enumerat, unul dintre ei vorbeşte acum la microfon, ceilalţi doi probabil că ascultă sau nu ascultă această emisiune,Doru Antonesi şi Florin Constantin, toţi trei colegi la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, colegi de grupă. Am participat la Cenaclu "Moldavia", un cenaclu care funcţiona în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi de acolo, pornind aşa, pe calea asta a comediei, a comediei sociale, inspirată din viaţa noastră studenţească la vremea aia, care după aia s-a extins spre actualitatea care ne abuza, ca să zic aşa, în perioada comunistă, am reuşit să ne facem un soi de faimă şi am apucat anul 1989 relativ cunoscuţi într-un mediu intelectual, un mediu studenţesc, am avut şi nişte colaborări deosebite cu lumea teatrului, am scris împreună cu Doru Antonesi în 1988, un spectacol... un spectacol pentru teatru mic jucat de Ştefan Iordache şi pus în scenă de Silviu Purcărete, spectacol care se cheamă ''Astă seară stau acasă''. În fine, grupul Divertis a evoluat. Lângă cei trei, au venit ceilalţi pe care i-aţi enumerat deja. Nu mai consum eu timpul reluând ideea. Cert este că, după 1990 ne-am arătat faţa. Am apărut la televizor şi a început marea transformare a noastră. Am dezvoltat un sistem de spectacole combinat cu televiziune şi radio. A fost o perioadă extraordinar de puternică pe care am trăit-o şi care a însemnat pentru noi un moment deosebit în evoluţia pe care urma să o avem încă vreo 18 ani din momentul ăla, până în anul 2008, când am făcut de toate. Deci am făcut de tot ce se putea face.

Realizator: Până în 1989 nu era complicat să faceţi?

Toni Grecu: Era complicat, dar noi nu aveam voie să apărem la televizor sau la..., nu exista aşa ceva. Televiziunea era super-cenzurată, radio... tot ce era media şi tot ce era presă era supus ideologiei, acolo dacă e să mai vorbim despre asta, dar mi-e că ne întristăm şi n-aş vrea să ne intristăm...

Realizator: Nu, nu vreau asta.

Toni Grecu: Vremurile alea au fost foarte, foarte grele, dar ceea ce făceam noi şi nu numai noi, pentru că nu doar grupul Divertis a avut o atitudine de /.../ prin umor şi a avut accente critice la adresa regimului, folosind în primul rând aluzia ca mijloc de exprimare, pentru că dacă nu foloseai aluzia, nu puteai să faci nimic, nu aveai voie să exprimi nume proprii, n-aveai voie să fii direct, aşa cum eşti acuma. Cenzura îşi făcea treaba, dar asta a însemnat de fapt o rafinare a umorului. Şi modul în care ne exprimam ideile era codificat şi era ca o înţelegere între cei de pe scenă şi public şi chestia asta a transformat spectacolele într-un lucru cu totul şi cu totul deosebit. Era ca o manifestare, cu ghilimele de rigoare, dizidentă, da, o dizidenţă moale, o dizidenţă nu adevărată, pentru că n-a făcut nimeni dizidenţă adevărată dintre noi, dar era un mod de a îţi exprima neajunsurile şi supărările şi tristeţile într-un context în care toată lumea era nefericită, pentru că nu era mâncare, nu era căldură, nu era nimic. Eram într-o beznă, din toate punctele de vedere eram într-o beznă. Şi asta era pentru noi o bucurie. Noi am trăit cu o pasiune uriaşă lucrurile astea pe care le făceam pe scenă şi publicul ne dădea o energie pe care după aceea am reîntâlnit-o după 1990, dar nu schimbată, pentru că după 1990 nu mai era sentimentul ăla că faci ceva oprit, că faci ceva interzis. E unic, este ceva unic, vă garantez! Am trăit chestia asta. Să fii împotriva, să spui glume când ştii că n-ai voie să o faci sau să le faci de aşa natură încât să ai lângă tine publicul şi să te înţelegi cu el, într-un soi de parteneriat, aşa, într-o joacă cu focul, e ceva foarte special. N-am mai trăit din 1990 chestia asta. E adevărat, nici n-aş vrea să o mai trăiesc, nimeni nu vrea aşa ceva.

Realizator: Nu cred că mai vrea, da.

Toni Grecu: Libertatea este mai importantă decât orice pe lumea asta şi militez cu toată forţa şi de câte ori am ocazia spun. E greşit când aud că unii regretă vremurile de dinainte de 1989, e foarte greşit. Oamenii ăia nu sunt suficient informaţi. În primul rând, tineri, oameni care n-au trăit atunci şi care, prin diverse mijloace, au auzit că erau locuri de muncă, că toată lumea era liniştită. Păi da, erau locuri de muncă, dar cum trăia lumea? Asta este problema. Cum trăia? Trăia prost, trăia în întuneric, tăria în beznă, trăia în frig, trăia în lipsuri. Nu vrea nimeni să mai stea la coadă pentru un pachet de unt o noapte sau două nopţi.

Realizator: Da, cu listă.

Toni Grecu: Deci cam asta e istoria. Acum să vorbim despre prezent, pentru că şi prezentul este foarte ofertant pentru comedie.

Realizator: Da. Revenim la ziua de astăzi. Ce aţi mai făcut în ultimii ani?

Toni Grecu: Ce am mai făcut în ultimii ani? Am făcut destul de multe. Practic, după ce am încheiat un capitol cu Divertis, asta prin anul 2008-2009, din momentul ăla ne-am orientat fiecare pe direcţia lui. Eu am făcut televiziune în continuare, am făcut Serviciul Român de Comedie cu o echipă nouă, tânără.

Realizator: Şi unde v-a plăcut mai mult: în televiziune sau pur şi simplu în sala de spectacole, în faţa publicului?

Toni Grecu: Televiziunea. Nu am făcut spectacole, am făcut televiziune. Am făcut televiziune până în 2016, după care am făcut online până în pandemie, iar în pandemie n-am mai făcut nimic - că nimeni n-a mai făcut nimic până în 2022, 2021 de fapt - după care m-am întors în televiziune, am făcut un serial de comedie la un post de televiziune - nu pot să spun aici - după care am întors un pic privirea spre spre scenă, spre sălile de spectacol. Deja făcusem nişte spectacole din 2017 până în pandemie cu colegii de la Serviciul Român de Comedie, dar acum avem şi am intenţia să revenim în sălile de spectacol, pentru că eu consider că acolo este locul în care poţi să te exprimi cel mai sincer, cel mai curat şi cel mai direct în ziua de astăzi.

Realizator: Asta vă întrebam: v-a plăcut mai mult televiziunea sau în sala de spectacole?

Toni Grecu: Fiecare are plusuri şi minusuri, dar, dacă este să vorbim despre cum trăieşti momentul, nimic nu poate fi mai presus decât sala de spectacol, decât contactul cald cu publicul.

Realizator: Apropo de ceea ce faceţi, v-aş întreba: de ce în ultimii ani nimeni nu prea a mai abordat satira politică? Personajele politice de astăzi, nu ştiu, nu mai inspiră?

Toni Grecu: Mă introduceţi pe un subiect foarte ofertant. Cum spuneam, lucrurile au evoluat într-o direcţie pe care eu nu o bănuiam. Din 2016, o să punctez, o să spun clar, din 2016 politica românească a confiscat comedia, pentru că ea însăşi s-a transformat într-un soi de comedie. Nu vreau să fiu rău aici, nici nu vreau să persiflez aiurea, dar cam ăsta este adevărul. Dacă ne uităm astăzi la emisiunile de ştiri, emisiunile serioase de ştiri, o să vedem o mulţime de glume, o mulţime de glume, multe dintre ele involuntare, dar multe voluntare. Au apărut personaje care fac comedie nonstop, urlând pe toate canalele, şi pe online, şi pe media clasică, că sunt senatori, că sunt deputaţi, că luptă, că se zbat pentru binele şi pentru naţia asta minunată şi să-i dăm jos pe ăia şi să-i facem nu ştiu cum pe ăia şi să..., deci lucruri care în mod normal politicienii ar trebui să le abordeze cu foarte multă seriozitate, pentru că de asta sunt acolo. Comedia o facem noi, ăştia de la microfoane...

Realizator: Şi astăzi e mult mai uşor de produs...

Toni Grecu: Eu sunt ofticat că până şi comedia au luat-o ei şi cu ce am rămas noi? Adică la un moment dat spuneam: dacă ei au luat comedia, hai să-i lase pe comedianţi măcar o zi să conducă România. Să fie un fel de echilibru între noi şi ei. Nu, acum gluma e glumă, dar comedia politică este într-o puternică scădere de viteză de câţiva ani. Motivele sunt mai multe. Cred, chestiunea asta nu se întâmplă doar în România; şi în Europa fenomenul ăsta se vede pe media, mă refer, şi mai ales pe media clasică, media controlată. Instituţiile de presă sunt în general controlate de stat. Repet, nu doar în România se întâmplă chestiunea asta, cu subvenţii, cu tot felul de lucruri, şi nu mai există un interes pentru genul ăsta, deşi publicul sunt convins că ar fi foarte interesat să vadă emisiuni, să urmărească programe de gen. De asta trebuie să ne întoarcem în sală, acolo unde libertatea este neatinsă încă, subliniez.

Realizator: Şi ne întoarcem în sală. Şi ne întoarcem în Sala Radio, mai exact pe 6 aprilie, pentru un spectacol interesant, "Să fim veseli, ca să nu fim trişti". Aşa scrie pe afişul spectacolului din 6 aprilie. Ce ne-aţi pregătit?

Toni Grecu: Păi, am pregătit ceva care să respecte această deviză: "Să fim veseli, ca să nu fim trişti". Pentru că, vorba poetului, trăim într-o ţară tristă, plină de umor. Acest spectacol pe care îl vom face pe data de 6 aprilie aici, la Sala Radio, este o premieră, după mulţi ani revenim în faţa publicului cu un proiect nou, un proiect hibrid, aşa scrie şi pe afiş un spectacol marca Divertis hibrid. De ce hibrid? Pentru că este o combinaţie de conferinţă cu show, adică o să vorbim cu publicul despre istoria comediei politice din '89 până astăzi, 2024, şi vom avea inserturi şi exemple live cu momente de-ale noastre, făcute special pentru acest spectacol. Va fi o combinaţie, pe de altă parte, între ceea ce vom proiecta pe ecran şi ceea ce vom face pe scenă şi de asta i-am spus hibrid, da? Este un concept nou, pe care nu l-am mai făcut, noi nu l-am mai făcut, de fapt, l-am făcut, dar nu în România. Spectacolul, aşa cum va fi el acum, prezentat pe data de 6 aprilie e nou, dar nu foarte nou, pentru că l-am mai jucat în câteva rânduri, l-am jucat la Montréal, la Toronto, la Vancouver, la Londra, la Basel, am fost în afară cu el, şi acuma e prima dată când vine şi e adevărat şi cea mai e interesată compoziţie sau componenţă pe scenă.

Realizator: Asta voiam sa întreb: cine va urca pe scenă?

Toni Grecu: Vine alături de mine Doru Antonensi, Ioan T. Morar, Valentin Darie şi mai sunt încă două nume pe care nu vreau să le spun, pentru că o să fie surpriză.

Realizator: Vă lipseşte cumva Ioan Gyuri Pascu din formulă?

Toni Grecu: Cui nu lipseşte? Ei, cum? Ce întrebare e asta? Normal. E cea mai mare absenţă pe care, din păcate, nu putem acoperi cu nimic, dar viaţa merge înainte şi în afară de faptul că îi păstrăm memoria vie, intactă şi respectul pe care îl merită, simţim nevoia să revenim cumva în faţa publicului şi să refacem acea legătură pe care am avut-o şi care eu cred că n-a dispărut, din sufletul meu nu a dispărut. Şi acuma stăteam de vorbă cu colegii, chiar alaltăieri, ne-am întâlnit şi vorbeam despre lucrul ăsta şi despre spectacole şi despre public şi am văzut la toţi această dorinţă de a reveni cumva şi de a face ceva. Şi eu sper ca anul ăsta, nu numai pe 6 aprilie... pe 6 aprilie este un eveniment care...

Realizator: E un început...

Toni Grecu: E un început, exact, e un început pentru că vreau să facem ceva, dar nu pot să spun acum. Eu nu pot să spun, nu pot să divulg mai nimic, dar ceva se va întâmpla la toamnă...

Realizator: Este un proiect în desfăşurare.

Toni Grecu: Asta vreau să spun...

Realizator: Aşteptăm şi până la toamnă, dar până la toamnă avem spectacolul din 6 aprilie...

Toni Grecu: Da, pe 6 aprilie, la Sala Radio, un spectacol la care eu ţin foarte mult, este un spectacol foarte special şi e altfel decât ne ştie lumea, pentru că vom vorbi cu publicul, este un spectacol interactiv, e un spectacol în care cei de pe scenă nu doar spun nişte texte sau interpretează nişte momente, vor avea un dialog viu cu publicul. Publicul va conta, va juca în spectacolul ăsta, va primi întrebări, va răspunde la întrebări. Deci va fi un alt, o altă manieră de abordare a comediei politice, şi nu politice, că nu vorbim de comedie, vorbim de comedie în general, aici, da.

Realizator: Mulţumesc pentru această discuţie, din păcate timpul a trecut atât de repede.

Toni Grecu: Mai vreau să spun doar ceva...

Realizator: Da, vă rog!

Toni Grecu: Acest spectacol eu aş vrea să se termine cu un lucru pe care eu îl consider eveniment cel puţin din punct de vedere al comediei, adică pe scenă ar trebui să apară, sper să apară şi cred că o să apară preşedinţii care şi-au pus amprenta pe istoria recentă a României, adică: Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis - toţi pe scenă, într-o conferinţă de presă unică.

Realizator: Cred că dacă mai stăteam puţin de vorbă, ne spuneaţi ce faceţi şi din toamnă încolo.

Toni Grecu: Nu, nu, nu gata, gata m-am oprit.

Realizator: Mulţumim mult de tot.

Toni Grecu: Cu mare drag!

Realizator: Toni Grecu, liderul grupului umoristic Divertis, a fost alături de noi în studioul Matinalului, la Radio România Actualități.

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare”  din cadrul emisiunii ”Matinal”
Matinal 12 Ianuarie 2025, 08:43

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare” din cadrul emisiunii ”Matinal”

Concursul va începe luni 13 ianuarie şi se va încheia luni 31 martie 2025, cu derulare în cadrul emisiunii ”Matinal”, de luni...

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare” din cadrul emisiunii ”Matinal”
Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
Matinal 30 Decembrie 2024, 08:28

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
Matinal 27 Decembrie 2024, 08:24

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Matinal 20 Decembrie 2024, 07:56

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop

35 de ani de la Revoluție în contextul politic actual.

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu