Terapia prin râs
Umorul intotdeauna ne ajuta si chiar s-a dovedit stiintific in aceste zile ca rasul este una dintre cele mai bune metode de a trata durerile.
Articol de Elena Marinescu , 26 Noiembrie 2012, 18:12
Chiar daca sunt renumiti pentru sobrietate si umor sec, specialistii englezi au realizat un nou studiu care repune in discutie potentialul terapeutic al rasului.
Mai exact, oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au descoperit ca o repriza de râs copios antreneaza muşchii pieptului şi plămânii, fenomen care ajuta la producerea de endorfine pentru a creste gradul de rezistenta la durere.
Astfel, in urma unor teste de laborator si a unor exercitii de loturi diferite de voluntari s-a constat o crestere a toleranţei la durere dupa ce participantii au vizionat secvenţe amuzante din comedii.
Faptul ca rasul poate fi considerat un medicament natural a fost demonstrat de-a lungul timpului si cu ocazia altor studii care sustin ca rasul, de pilda, imbuntateste activitatea inimii si circulatia sangelui.
De altfel, efectele sale benefice asupra psihicului l-au transformat in metoda terapeutica, folosita cu succes de psihologii din intreaga lume in cazul persoanelor care au depresii, atacuri de panica sau care sufera de cancer ori diabet.
Umorul este considerat antidotul perfect al stresului si al problemelor cotidiene si asta pentru ca rasul regleaza secretia de cortizol, hormonul stresului responsabil pentru cresterea tensiunii arteriale si a glicemiei.
Mai mult, rasul este un exercitiu spontan binevenit pentru diafragma si muschii abdominali, cei respiratori si ai spatelui, favorizand o respiratie corecta si o digestie mai buna.
In timpul rasului, fata, gatul, pieptul, abdomenul, bratele si chiar picioarele se destind si, astfel, tensiunile musculare sunt eliminate, lasand loc unei stari de bine, uneori apropiata de extaz.