Teatrul "nu schimbă lumea, dar o poate aprecia"
Teatrul reflectă realitatea, iar oamenii vin la spectacole tocmai pentru că seamănă cu viaţa, a spus preşedintele UNITER, Ion Caramitru, la RRA.
Articol de Mihaela Helmis, 27 Martie 2014, 09:29
Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului.
Sărbătoarea a fost stabilită de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961 şi a fost sărbătorită pentru prima oară un an mai târziu.
Teatrul reflectă realitatea, spune preşedintele UNITER, Ion Caramitru, iar oamenii vin la spectacole tocmai pentru că seamănă cu viaţa.
"Mesajul meu ţine cont de principiile de bază ale teatrului şi, în aceeaşi măsură, exprimă şi îngrijorarea mea majoră faţă de situaţia politică, militară şi socială din jurul graniţelor noastre.
Audio: Ion Caramitru, în dialog cu Mihaela Helmis, la "Apel matinal"
"Teatrul va oglindi întotdeauna, ori mai devreme, ori mai târziu, apreciind evenimentele care au făcut istorie, pe scenă, realităţile de care vorbesc şi, sigur, teatrul nu produce revoluţie, nu schimbă lumea, dar o poate aprecia, o poate oglindi şi forţa cu care teatrul poate confisca, în sensul bun al cuvântului, atenţia publică este unică", a spus Ion Caramitru.
Potrivit lui Ion Caramitru, pe 27 martie, peste tot în lume teatrele arborează un aer sărbătoresc şi înainte de spectacole se citesc mesajul internaţional şi cel naţional al Institului Internaţional de Teatru.
Institutul Internaţional de Teatru aparţine de UNESCO, cel care a iniţiat această zi mondială şi care cere în fiecare an personalităţilor de prim rang din lumea teatrului universal să exprime în scris un mesaj.