Strategia Europeană a Dunării
Președintele executiv al Asociației Comunităților Locale Riverane Dunării, Sever Avram, invitatul rubricii Apel matinal.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Iunie 2015, 08:40
România tinde să contrazică istoria dezvoltării civilizațiilor în sensul în care, de-a lungul timpului, regula a fost că oamenii au prosperat de-a lungul marilor cursuri de apă.
Paradoxal, în țara noastră cele mai sărace zone sunt cele din bazinul Dunării, acolo unde locurile de muncă lipsesc iar rata emigrării spre vestul Europei este tot mai mare.
Mai mult, și în ciuda acestei realități, aproape nici o autoritate locală din comunitățile românești riverane nu știe despre Strategia Europeană a Dunării și nici despre avantajele sau instrumentele puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a dezvolta zonele sărace.
Pentru a suplini acest gol informațional sau această lipsă de interes a autorităților, în urmă cu doi ani a fost creeată, printr-un demers privat, Asociația Comunităților Locale Riverane Dunării care organiza la București, la sfârșitul săptămânii, cel de-al doilea forum dedicat punerii în contact a puterii financiare cu nevoile locale.
Colegul meu, Bogdan Isopescu, a discutat pentru Apel Matinal cu Sever Avram, președintele executiv al asociației, despre blocajul României în a dezvolta comunitățile dunărene, în condițiile în care Strategia Dunării a fost un proiect românesc aprobat de Bruxelles.
Audio: Apel Matinal. Realizator Bogdan Isopescu.