Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salvamont: Multe accidente la practicanții de drumeţii cu ATV-uri

 "Apel Matinal " - Invitat: Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Salvamont România.

Salvamont: Multe accidente la practicanții de drumeţii cu ATV-uri
Foto: facebook.com/salvamontstraja

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 29 Decembrie 2022, 09:06

Realizator - Daniela Petrican: Foarte multe apeluri prin care se solicită intervenția de urgență au fost făcute în ultimele 24 de ore la serviciul Salvamont, fie în Gorj, Cluj, Lupeni, Sibiu, Maramureş sau Voineasa. În cazul acestor intervenții au fost salvate 21 de persoane. Dintre aceste, şapte au fost predate la ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. S-au mai primit 26 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informații despre diferitele trasee turistice din zona montană.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Radiografiem situația din prezent cu ajutorul profesorului Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naţionale a Salvatorilor Montani. Bună dimineața!

Sabin Cornoiu: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o. N-a prea nins, așa, prin țară, însă la munte am avut și lapoviță și ninsoare. În acest moment, cum se prezintă situația, raportându-ne la o comparație, poate, cu anii anteriori?


Sabin Cornoiu: Într-adevăr, avem o iarnă extrem de întârziată ca și strat de zăpadă la munte și probabil următoarele două săptămâni vor fi caracterizate tot prin această lipsă totală a zăpezii. Dar administratorii pârtiilor de ski, o mare parte dintre ei au făcut eforturi deosebite şi au amenajat câte o pârtie, două, la nivelul fiecărei stațiuni, care, din păcate, sunt aglomerate de afluxul mare de turiști care s-au îndreptat către stațiunile turistice. Şi această aglomerare și acest grad mare de încărcare a pârtiilor a generat și accidente specifice practicării sporturilor de alunecare și de asta înregistrăm astfel de evenimente. Dumneavoastră aţi enumerat evenimentele care au fost alaltăieri și publicate ieri dimineață. Între timp a apărut și raportul zilei de ieri. Sunt 37 de intervenții în ziua de ieri, deci foarte multe. Cu siguranță cresc, o să crească în zilele următoare, pentru că o să avem un aflux de turişti mult mai mare decât în perioada Crăciunului. Este deja vacanță, intră în vigoare sau intră în aplicare pachetul de sfârșit de an, de Revelion și cu siguranță mult mai mulți oameni vor merge către munte. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm în acest moment nu putem să spunem că este cea cu accidentele pe pârtiile de ski, pentru că sunt accidente specifice, nu sunt întotdeauna atât de grave. Avem deja probleme cu practicanții de drumeţii cu ATV-uri - și mă refer aici la cei care închiriază ATV-uri pentru prima dată și nu au experiență deja. În ultima săptămână avem cinci, şase cazuri foarte grave și vorbim aici de fracturi de coloană, fracturi de bazin, deci situaţii deosebit de dificile. Vedem acești oameni accidentaţi, ne uităm în ochii lor și nu știm ce li se va întâmpla mai departe, cu ce sechele vor scăpa de la această nebunie frumoasă de a merge cu ATV-ul, dar care poate fi scăpat foarte ușor de sub control.

Realizator - Daniela Petrican: Din ce grupe de vârstă sunt persoanele cărora le-ați acordat ajutor de urgență?

Sabin Cornoiu: Am avut toate grupele de vârstă, de la copii foarte mici, practicanți ai sporturilor de alunecare, care s-au lovit la săniuță sau la schi, până la persoane în vârstă, dar, e clar, grupa principală sunt 16-25 de ani, tineri care au adrenalină mai multă, le fierbe sângele în vene și, iată, forțează nota cu aceste ATV-uri și le forțează la maxim și nu pot să le stăpânească foarte bine.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu sunt reglementări în vigoare, apropo de închiriere, nu știu, cum se întâmplă în cazul bărcilor sau...?


Sabin Cornoiu: Deci se întâmplă lucruri incredibile, şi asta am văzut-o nu la tineri, neapărat la tineri care, repet, sunt sub influența adrenalinei și a bravurii, am văzut părinți care închiriau astfel de utilaje cu, prezentând permisul de conducere, iar după prima curbă, când ieșeau în raza de văz a celui care le închiria, schimbau locul cu copilul și puneau copilul să conducă.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Au mai fost câteva întâmplări. Da, e clar, până la urmă, iarăși, ajungem la educație, civilizaţie și inconștiență în ceea ce îi privește pe părinţi.


Sabin Cornoiu: Lipsă de responsabilitate, inconștientă, absolut orice termen se poate încadra clar la astfel de gesturi.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Mai sunt și altfel de întâmplări, pentru că pe la Brad, de exemplu, salvamontiștii au fost alertați de un turist care cobora de pe Vârful Omu pe un traseu. A tot sunat la 112, ca până la urmă, după câteva ceasuri, nerăspunzând la telefon, salvamontiştii să afle că acesta ajunsese acasă, să zicem, la pensiunea unde locuia. Despre ei sau cum le-am putea cataloga gesturile?


Sabin Cornoiu: Sunt, sunt cazuri izolate, făcute de oameni, nu știu, putem să spunem chiar nesăbuiţi. Noi încurajăm pe toată lumea să sune la 112 și la Salvamont atunci când au probleme pe munte, pentru că cea mai mică problemă, pe munte, se poate transforma în următoarele minute într-una mare, într-una gravă, într-una în care să-i pună viața în pericol. Dar în clipa în care tu crezi că ai o problemă, ai sunat la 112 sau la Salvamont, echipele de alarmare încep să lucreze pentru tine, să se strângă salvatorii, să vină către munte, să pregătească acțiunea de salvare. Dacă tu vezi că situația se îndreaptă și ţi-ai dat seama că ai văzut luminile din vale, ai descoperit poteca, nu știu, şi atunci e foarte bine să ai o atitudine normală, să spui: gata, cred că mă descurc de aici, voi continua singur drumul, am găsit rezolvare la problema pe care o aveam și nu mai alertez echipele. Dar în clipa în care tu continui, dai semnale că ai probleme și după aia devii sfidător sau spui că nu ai nevoie de Salvamont sau intri în acele discuții inutile și era păcat, pentru că a pus, nu știu, cred că au fost 10-15 oameni care au plecat după el, nu aveau informații clare, voiau să-l caute pe o suprafață mare. Deci s-a făcut o dislocare de resurse umane și materiale foarte mare, pentru că știam că e iarnă și că omul ăla trebuie salva foarte repede și după aia tu să au atitudine de genul ăsta. Deci, dar repet, în cazuri izolate.


Realizator - Daniela Petrican: Și tot să repetăm, știm că sunt câteva reguli de bază pentru ascensiuni, drumeții, fie și plimbări pe munte. Prevenția înseamnă, cum spuneam, și respectarea unor reguli. Haideți să le reamintim celor amatori câteva reguli de bază.


Sabin Cornoiu: Păi, ținând cont de sezon, haideți să începem cu cele pentru toată lumea, cei care merg la schi sau la sporturile de alunecare pe zăpadă. Deci, unu: dacă vorbim de săniuși, noi le recomandăm să meargă doar pe pârgiile amenajate pentru sanie, pentru că atunci când va ninge, multă lumea va fi tentată să se dea pe orice pantă pe care o văd în față, cărora li se pare lor atractivă. Dar trebuie să înțeleagă acolo unde zăpada nu este bătută de o mașină, la câțiva centimetri sub zăpadă se poate ascunde o piatră și acea piatră, acea stâncă poate să se accidenteze, să nu încerce să alunece cu mijloace improvizate, de gen: pungi de plastic sau capace de plastic, pentru că devin adevărate torpile în coborârea lor, coborârea devine necontrolată. Mai mult de atât, dacă în zăpadă e acea piatră de care v-am adus aminte, nu-i va arunca în aer, ci le va distruge coloana. Deci astea sunt sfaturile noastre. Mergeți cu sania, cea care te îndepărtează 10-15 centimetri de la sol, pe pârtii amenajate bătute și pârtii care sunt protejate și principalele obstacole pe care le ai în cale sunt protejate cu saltele, cu plase și așa mai departe. Cei care merg la schi trebuie să înțeleagă că nu mai au aptitudinile pe care le-au avut la finalul sezonului trecut și le trebuie câteva ore de schi sau câteva zile să se reacomodeze, să-și câștige acele abilități pe care le-au avut. Trebuie să-și verifice legătura de schi foarte bine, pentru că s-ar putea să li se fi schimbat greutatea de la un an la altul și atunci acea legătură să nu mai lucreze corespunzător și în cazul unui accident nu mai sară din picior și atunci să le producă fractură la membre inferioare.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, iată câte detalii sunt, de care trebuie să avem grijă, dar raportând la în întâmplările din munții Maramureșului, da, unde și salvamontiștii, și cei de la Poliția de Frontieră, s-a mizat și pe elicopter, toți care au pornit în căutarea ucrainenilor, unul înțeleg că în continuare este dispărut, chiar dacă n-ați fost acolo, cât de dificilă este o astfel de intervenție?


Sabin Cornoiu: Deci, în primul rând, am avut legătură permanentă cu colegii mei care au intervenit acolo pentru că ne consultăm în astfel de situații. Mare dificultate a acestei acțiuni de salvare, care s-a întins pe atât de multe zile, a fost faptul că grupul nu a fost cooperant. Deci, din prima clipă grupul s-a ascuns de autorități. Doar atunci când totul a devenit foarte grav au dat acele semnale de alarmă. Noi n-am știut decât după două-trei zile că de fapt au fost şase oameni și nu patru. Primul apel a fost de patru persoane, din care una este accidentată. La un moment dat s-a văzut că și din celelalte au fost persoane rămase în grup, s-au accidentat ulterior sau au avut probleme. Deci, grupul numai când a intrat într-o situație extrem de delicată a început să emită aceste semnale de alarmă către noi. Nu am înțeles foarte bine limba, și nu noi, cei care au preluat apelurile de urgență, nu au dat informații corecte. Am încercat să-i localizăm, dar zona fiind foarte izolată, nu s-a putut face acea triangulaţie care să ne spună cu exactitate pe unde sunt și în clipa în care făceam o triangulaţie și ne duceam într-un loc, nu-i găseam acolo, pentru că ei plecau mai departe. Grupul s-a divizat, s-au împărțit câte doi și au plecat mai departe. Au mers pe principiul... probabil nici nu s-au cunoscut, am înțeles că doar doi dintre ei erau frați, restul s-ar putea să se fi adunat ad hoc acolo, la călăuza care le-a arătat drumul cum să treacă munții. Deci, în asta consta marea greutate a acțiunii, că acei oameni se fereau de noi şi asta e foarte greu, să cauți pe cineva care nu vrea să fie găsit. Cei care au fost în viață în anumite momente, poate au stat ascunși de salvatori și noi am trecut pe lângă ei la, nu știu, la 50, 100 de metri, gândindu-se că pot să scape, să ajungă în țară. Probabil oamenii au plătit bani grei la călăuză să-i aducă peste munte, să-i aducă... Deci, repet, un turist, când are probleme pe munte, sună și vrea să fie găsit, te semnalizează, te anunță, face orice. Oamenii ăștia numai când au avut cele mai mari probleme, atunci au încercat să ne facă să-i căutăm și asta asta ne-a îngreunat foarte multă acțiunea de salvare.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, o misiune dificilă pentru toată lumea. Din păcate...


Sabin Cornoiu: Ieri s-a recuperat al cincilea, astăzi se merge să se mai caute încă o dată al șaselea. Se pare că va fi o mică perioadă în care nu vom avea plafon de nori și vor zbura și elicopterele, vom încerca să-l căutăm și pe cel de-al șaselea. Ne gândim că ultimii doi au fost împreună și poate și celălalt va fi pe valea asta, pe unde a fost găsită a cincea persoană decedată.


Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, este o misiune în continuare foarte dificilă, să sperăm, până la urmă, că nu va fi încă o persoană decedată, dar mulțumim pentru toate aceste detalii, semnale de alarmă pe care le tragem și noi, mai ales celor care vor să urce pe munte sau să meargă pe zăpadă, pe pârtie, pentru a practica sporturile de iarnă. Să aveți cât mai puține apeluri, până la urmă.


Sabin Cornoiu: Mulțumim și noi! Dorim tuturor celor care merg la munte să aibă o vacanță liniștită și fără probleme, să înțeleagă că suntem prietenii lor de pe cărările munților, să fie alături de noi în această campanie de reducere a numărului de accidente pe munte și să petrecem tot zile frumoase pe munte și muntele să fie prietenul nostru.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România