Sa luam urma banilor!
În acest an doar profitul poate aduce măriri salariale.
20 Ianuarie 2010, 11:15
Ne-am obişnuit să auzim doar despre scăderi de leafă în ultima vreme, iar când aflăm că sunt printre noi şi oameni cu joburi chiar mai bine plătite decât înaintea recesiunii, mirarea ne cuprinde brusc. Nu vorbim despre piaţa imobiliară, cea auto sau de comerţ pentru că acolo este prăpăd după înfloritoarea perioadă 2005-2008. Discutăm despre angajaţi care au devenit şi mai importanţi odată cu criza.
În primul rînd managerii care, pe lângă clasificarea funcţiei, pot fi doar buni sau slabi. Cine a făut profit într-o astfel de perioadă şi-a păstrat salariul şi chiar l-a înmulţit acolo unde rezultatele au fost foarte bune. Departamentul de relaţii cu clienţii este următorul unde găsim astfel de angajaţi: cine a reuşit să convingă noi clienţi şi, cel mai important, să-i păstreze, se poate spune că şi-a făcut datoria şi că le-a câştigat încrederea pentru vootor.
Cum toată lumea caută soluţii anti-criză, cei care oferă cele mai bune soluţii pentru optimizarea resurselor sunt în acest moment foarte preţioşi pentru o firmă – în consecinţă sunt şi foarte bine plătitţi. Programatorii de aplicaţii Business Inteligence sunt tot mai puţini în condiţiile unei oferte tot mai mari aşa că specialiştii IT nu-şi fac griji pentru jobul lor şi nici pentru venituri.
Profesioniştii în comunicare sunt şi ei pe acelaşi palier. Nu vorbesc despre publicitari, ci despre oamenii angajaţi de companii să le traducă permanent comportamentul consumatorului. Pentru ceea ce urmează, probabil că firmele de consultanţă vor prospera pe viitor, la fel afacerile care implică mediul online şi, de ce nu, societăţile care se ocupă de reconversia profesională a celor mai mulţi şomeri din ziua de astăzi.
În încheiere trebuie spus că cine are o facultate nu înseamnă că va câştiga un salariu mare. S-a demonstrat că un asistent de director general, de pildă, un şef de depozit, un tehnician, un specialist în logistică sau unul în protecţia muncii – care are doar diplomă de BAC sau şcoală profesională, poate câştiga între 2.800 şi 5.000 de lei pe lună plus bonusuri.
Comparativ cu tinerii absolvenţi de facultate, aceştia iau salarii duble sau chiar triple pentru că peste tot, experienţa contează mult mai mult decât pregătirea, mai mult sau mai puţin teoretică.