Problema locurilor de muncă este din ce în ce mai acută
Mihai Peticilă ne vorbeşte astăzi despre domeniile în care s-au făcut şi încă se fac angajări.
02 Decembrie 2009, 23:54
Pentru săptămâna care a trecut s-a constatat o scădere a ofertei de joburi. Agenţia Naţională pentru ocuparea forţei de muncă a anunţat că are o listă cu puţin peste 9 mii de posturi. Asta după ce săptămâni la rând oferta era de aproape 10 mii de locuri vacante.
Nu se ştie însă dacă numărul joburilor s-a redus din cauză că tot mai puţine firme sunt dispuse să angajeze muncitori, ori, varianta optimistă – fiindcă pe acele o mie de locuri libere au fost angajate tot atâtea persoane. Există însă şi date certe, venite de la Institutul naţional de Statistică – acestea arată că este nevoie de personal calificat mai ales în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, unde rata locurilor de muncă vacante este cea mai mare, de 3,3%.
Nici agricultura sau administraţia publică nu stau prea bine la capitolul angajaţi. Sunt mai peste tot scheme incomplete de personal dar, cu toate astea, din păcate în sistemul bugetar nu se fac angajări decât în cazuri de urgenţă, acolo unde postul luiber este unul esenţial pentru o instituţie.
Cei mai căutaţi de angajatori au fost specialiştii în diverse domenii cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, tehnicieni şi maiştri. Cei care caută de lucru în industria extractivă sau, surpriză!, în tranzacţiile imobiliare trebuie să ştie că şansele de a găsi ceva sunt aproape inexistente.
La fel stau lucrurile şi în activităţile de comerţ - cu excepţia supermarketurilor şi a marilor centre comerciale care au permanentă nevoie de oameni.
Pentru a lămuri şi problema salariilor, menţionez că, potrivit Institutului naţional de Statistică, în sănătate şi asistenţă socială salariul mediu este de 1.280 de lei, în agricultură aproape o mie de lei, iar în sectorul public se câştigă în medie cam 1.890 de lei.