Polițiștii români de frontieră - solicitați și detașați în cadrul Frontex
Mihaela Leș, ofițer de presă al Inspectoratului teritorial al Poliției de frontieră Timișoara, se ocupă de relațiile publice în teritoriul și activitățile Agenției Frontex din operațiunea Triton 2016.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Septembrie 2016, 09:37
Peste 117.000 de migranti au fost salvați în Marea Mediterană de la începutul anului. Cei mai mulți s-au înregistrat în luna august, 23.000. De jurnaliștii din toată lumea se ocupă un purtător de cuvânt român al Frontex-ului, Mihaela Leș, polițist de frontieră din Arad.
Periodic, politiștii români de frontieră sunt solicitați de Agenția europeană Frontex pentru a sprijini operațiunea Triton în Italia. Un exemplu este Mihaela Leș, ofițer de presă al Inspectoratului teritorial al Poliției de frontieră Timișoara, care în prezent se ocupă de relațiile publice în teritoriul și activitățile Agenției Frontex din operațiunea Triton 2016. Aceasta este a doua experiență a Mihaelei Leș de acest gen.
Mihaela Leș: În porturile din Sicilia acostează aproape zilnic nave ale Frontex și nu doar, care aduc migranții salvați pe mare. În acel moment echipa operativă Frontex se deplasează în porturile în care acostează navele cu migranți. Ca să dau un exemplu: portul din Catania; odată cu prezența mea în port, primul lucru pe care îl fac este stabilirea contactului cu echipele operative Frontex, cu team-leaderii care sunt politiști italieni; ei sunt cei care au informațiile și pot să îmi furnizeze detalii cu privire la câți migranți sunt pe navă, cu privire la naționalitățile presupuse și declarate în primă instanță de către persoanele de pe navă și pot să aflu particularități ale evenimentului de salvare al migranților. În general, pe mine mă interesează cu prioritate să merg în porturile în care acostează navele care sunt delegate de către Agenția Frontex, pentru că eu sunt un liant între comandantul navei și presa prezentă la fața locului în porturile respective. Manageriez acordarea de interviuri presei prezente de către comandanții navelor Frontex.
Reporter: Câți migranți au fost salvați în Mediterană până la ora actuală și cu câte echipaje, cu câte nave?
Mihaela Leș: Pot să vă spun că în bazinul mediteranean se desfășoară mai multe operațiuni, iar cea a Frontex-ului este una dintre ele, alături de navele autorităților italiene, operațiunea desfășurată de EUNAVFOR MED, precum și nave de tip /NGO/, care sunt în zona și care salvează migranți. Conform informațiilor remise de Agenția Frontex în luna august au fost salvați în total în bazinul Mediteranian 23.000 de persoane și peste 117.000 de migranti de la începutul anului, iar navele Frontex au salvat o parte semnificativă.
Reporter: Ați colaborat în această perioada cu jurnaliști din toată lumea. De unde ați văzut un foarte mare interes față de fenomenul migrației și al modului în care este combătut de Frontex?
Mihaela Leș: Am colaborat într-adevăr cu jurnaliștii internaționali, pe care îi regăsesc în porturile în care acostează navele cu migranții salvați de pe mare. Nu pot să spun că am găsit cu preponderență jurnaliști doar dintr-o anumită țară. Subiectul este unul de interes general și de aceea și jurnaliștii prezenți sunt din diferite țări ale Europei care vin să vadă cum și ce se întâmplă efectiv în porturi pentru a putea reda cât mai exact situația. Tocmai de aceea regăsim jurnaliști din România, ca și dvs, jurnaliști din Italia, jurnaliști din Norvegia, Suedia, Danemarca, din diferite țări din întreaga lume.