Peisaj urban bucureştean
Muntele sau marea sunt doar două opţiuni de sfarsit de săptămână pentru toţi cei care tânjesc după o gura de aer proaspăt şi ceva linişte.
Articol de Valentin Panduru, 21 August 2009, 13:16
Într-un oraş cu o suprafaţă totală de 228 de kilometrii pătraţi, se pot inventa diferite preocupări de socializare urbană pe care tinerii să le pună în practică. Avem utilizatori de skateboard sau role în Parcul Herăstrău, baschet în Parcul Tineretului sau mai proaspătul parkour prin fântânile arteziene de la Piaţa Unirii. O disciplină importata din Franţa, ce te ajută ca prin diferite sarituri să depăşeşti orice obstacol din peisajul urban, găsind cel mai eficient şi rapid mod de a ajunge dintr-un punct în altul fără a utiliza altceva decât puterea propriului corp. Cu un oraş mai puţin aglomerat de maşini, şi bicicleta se dovedeşte o formă ceva mai rapidă de deplasare. Geo Culda face parte din asociaţia „Bate Şaua”: "Prezenţa omului pe stradă trebuie să fie cât mai libera nu încorsetată de maşini. Susţinem demersurile de a închide străzi cât mai multe pentru maşini şi a le deschide pentru oameni, că sunt biciclişti, rolleri sau simpli pietoni, nu mai contează, oameni să fie."
Muzeul Naţional de Istorie a României vă aşteaptă să vedeţi o expoziţie de motociclete clasice şi de epocă sub numele „O istorie pe două roţi”, dar dacă nu cunoaşteţi pasiunea pentru motoare, vă puteţi petrece din timpul vostru liber, în urmatoarele zile, la ultimele activităţi culturale organizate de tinerii de la Save or Cancel la Grădina Capitol din Bucuresti. Andrei Racoviţan: "Cam toată lumea care a venit la evenimentele noastre sa convins că nu căutăm vreun profit de natura financiara. Pur şi simplu, noi pe lângă şcoală, facultate, ne ocupăm de treaba asta cu Save or Cancel. Nu ne propunem prea multe, dar ne place ce se întamplă."
Vineri puteţi purta un dialog cu psihologul Elena Chivu, într-un exerciţiu de autocunoaştere dar veţi putea asista şi la lansarea unui album foto semnat Helmut Ignat sub numele „Cantecul Lebedei Mute”. Dar primul lucru pe care vă invităm să-l remarcaţi la vizita voastră la Grădina Capitol, este chiar poarta de acces şi demonstraţia de street-art realizată aici de artistul Alex Ciobotariu: "Mă inspiră foarte tare locurile abandonate, ruginite, pe care le poţi transforma şi le poţi da o nouă viaţă. Asta e cel mai frumos pentru mine. Bucureştiul prin locurile lui este foarte ofertant. Chiar ai unde sa faci o intervenţie artistică, chiar sunt locuri în oraş ce merită să aibe puţin mai multă culoare"