Papa Francisc va participa la Ziua mondială a tinerilor de la Cracovia
Din 27 până la 31 august, Papa Francisc se află în Polonia pentru a participa la Ziua Mondială a Tinerilor. Aproximativ 800 de episcopi și 1.500.000 de tineri vor asista la toate ceremoniile dedicate acestui eveniment.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 27 Iulie 2016, 01:28
În ciuda atentatelor din ultima perioadă, Papa Francisc pleacă astăzi, în jurul prânzului, spre Balice-Cracovia, unde va fi întâmpinat de președintele polonez Andrej Duda și arhiepiscopul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz, fost secretar personal al lui Karol Wojtyla.
Polonia este cea de-a 23-a țară pe care Suveranul Pontif o vizitează de când a fost ales lider al bisericii catolice. Nu întâmplător călătoria apostolică a fost stabilită chiar de Ziua Mondială a Tinerilor, ajunsă la cea de-a XXXI-a ediţie, organizată în Cracovia în acest an. La acest eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 800 de episcopi şi peste 1.500.000 de tineri.
Papa Francisc vrea o discuție liberă cu cei 800 de episcopi
După ceremonia de primire, Papa Francisc va merge la Castelul Wawel, unde se va adresa autorităților civile și corpurilor diplomatice, după care va face o vizită de curtoazie președintelui Republicii. Prima zi a Papei în Polonia se va încheia în Catedrala din Cracovia cu o întâlnire cu ușile închise cu cei aproximativ 800 de episcopii veniți din întreaga lume.
”Papa nu dorește să țină un discurs epsicopilor prezenți, ci dorește să vorbească cu ei, ascultând întrebările lor; întrebări puse de aceștia în totală libertate, aceasta fiind și motivul pentru care întâlnirea nu va fi transmisă în direct de televiziuni, pentru a crea o atmosferă de familie, liniștită, fără tensiuni” a ținut să precizeze presei preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
Papa Francisc renunță la discursuri în fața fostului lagăr nazist de la Auschwitz
Suveranul Pontif va vizita în următoarele patru zile mai multe catedrale, lăcașuri de cult și mănăstiri din Polonia, se va întâlni cu pacienții unui spital de pediatrie din Cracovia și va ține un moment de reculegere și de rugăciune în lagărul nazist de la Auschwitz, unde ”renunță la discurs și va rămâne într-o tăcere îndurerată, a compasiunii şi a lacrimilor”, potrivit preotului Federico Lombardi.
Suveranului Pontif se va adresa pentru prima dată în cadrul acestui eveniment tinerilor joi, după amiază, în Parcul Blonia (Iordan) din Cracovia, iar sâmbătă, după vizita la Sanctuarul Milostivirii Divine din Cracovia, unde va trece prin Poarta Milostivirii Divine, va spovedi mai mulți tineri și va lua masa cu câțiva dintre ei. Seara va trece prin Poarta Sfântă de la Campusul Misericordiae cu alți tineri, după care va susține un discurs de deschidere a veghii de rugăciune, iar în ultima zi, duminică, Papa Francisc va celebra tot acolo Liturghia pentru Ziua Mondială a Tineretului.
Papa Francisc binecuvântează pașii tinerilor care se îndreaptă spre Cracovia
Despre această întâlnire de la Cracovia cu tinerii din întreaga lume, Papa Francisc a amintit și la sfârșitul rugăciunii de duminică Angelus din Piazza San Pietro, cerându-le pelerinilor să se roage împreună de Ziua mondială a tinerilor.
Într-un mesaj postat luni, 25 iulie, pe contul de Twitter @Pontifex, papa Francisc binecuvântează pașii tinerilor care se îndreaptă spre Cracovia, astfel încât să fie un pelerinaj al credinței și fraternității.
Semne de îngrijorare din partea Vaticanului față de călătoria apostolică din Polonia
Călătoria lui Papa Francisc vine într-o conjunctură geopolitică dramatică, între atentate în diverse locuri din Europa și în alte părți din lume, cu o Europă tot mai slăbită. Până marți, nu exista nici un fel de preocupare din partea Vaticanului în privința acestei călătorii apostolice. Astăzi însă, după atentatul – primul în Europa - într-o biserică, situația se schimbă. Cu atât mai mult cu cât în urmă cu o zi, la Lodz, al treilea oraș ca mărime din Polonia, un cetățean irachian a fost arestat de poliție, fiind găsit cu ”urme de substanțe explozive”. De mai multe zile, la granițele Poloniei, echipe speciale de militari îi controlează și îi opresc pe refugiații suspecți.