Pachetele de servicii medicale, "supuse dezbaterii publice"
Într-un interviu pentru RRA, directorul CNAS Cristian Buşoi a spus că în prezent se finalizează tot ceea ce înseamnă noutăţi în interiorul articolelor din contractul-cadru.
Articol de Elena Marinescu , 25 Februarie 2014, 10:30
2014 este pentru sistemul santiar un an al schimbării, pentru că vor intra în vigoare noile pachete de servicii medicale: unul pentru asiguraţi şi altul pentru neasiguraţi.
Tot din 2014, după şase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale şi chiar pentru maladiile rare.
Într-un interviu pentru "Apel Matinal", directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a spus că în prezent se finalizează articolele din contractul-cadru.
Audio: Cristian Buşoi, în dialog cu Elena Marinescu, la "Apel Matinal"
"În acest moment există un grup de lucru care finalizează tot ceea ce înseamnă noutăţi în interiorul articolelor din contractul-cadru. Ziele acestea va fi supus dezbaterii publice, fiind pus pe site-ul Casei Naţionale şi a Ministerului Sănătăţii.
Există o mai bună raţionalizare a serviciilor din spitale, astfel o serie de diagnostice vor fi recomandate a se rezolva în spitalizare de zi sau în ambulatoriu, fără să mai greveze cheltuieli importante ale spitalelor pentru spitalizările lungi şi, atunci, pacienţii vor fi mai bine trataţi, spitalele vor avea mai multe resurse pentru acele diagnostice care necesită cu adevărat o internare deai multe zile", a spus Cristian Busoi.
Accent pe prevenţie
De asemenea, se va pune accent pe prevenţie, a adăugat directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
"În zona serviciilor paraclinice apar câteva investigaţii noi, mai ales din sfera investigaţiilor de natură genetică, pentru anumite boli - cancer, zona oncologiei în principal - ale căror teste s-ar putea să ducă la un tratament mai eficient şi care nu erau decontate de către Casa de Sănătate.
Se va pune un accent important pe prevenţie şi în ceea ce vor avea medicii de familie în contractul cu Casa. În plus, şi la îngrijirea la domiciliu a crescut şi bugetul şi se lucrează la numărul de servicii pentru îngrijirile la domiciliu", a explicat Cristian Buşoi, la "Apel Matinal".
În ceea ce priveşte asigurările facultative de sănătate, Cristian Buşoi a spus că decizia pentru acest tip de servicii a fost amânată pentru a doua jumătate a anului, pentru a intra în vigoare anul următor.
El a adăugat că deocamdată, nu există un act normativ care să stabilească serviciile care vor acoperi asigurările medicale facultative, care se vor face în regim privat.
Potrivit lui Cristian Buşoi, există o propunere de a se gândi şi chiar o deductibilitate, pentru ca oamenii să aibă şi o motivaţie să apeleze la servicii medicale facultative de sănătate.