O inima vesela este un bun medicament!
Chinezii considerau ca inima este sursa fericirii, iar vechii egipteni credeau ca este centrul inteligentei si al emotiilor.
Articol de Elena Marinescu , 27 Noiembrie 2012, 10:40
Numeroase studii medicale au confirmat deja ceea ce psihologii recomanda foarte des: persoanele optimiste au o sanatate mai buna si traiesc mult mai mult.
De exemplu, emotiile pozitive imbunatatesc calitatea sangelui. In plus, la oamenii fericiti s-a observat un nivel mai scazut al cortizolului, hormon al stresului.
La polul opus, persoanele agresive, care se supara din orice, au un risc mai mare de a se imbolnavi de inima, si asta pentru ca nivelul de adrenalina este de de 30 de ori mai mare decat in mod normal, potrivit cercetatorilor americani.
De aceea, este bine sa avem grija la modul in care comunicam cu ceilalti. Femeile artagoase au arterele mai rigide decat celelalte, ceea ce poate face ca inima lor sa se imbolnaveasca mai usor, arata un studiu recent.
De altfel, ostilitatea este considerata de multi specialisti un factor mult mai agresiv decat colesterolul crescut, fumatul sau obezitatea in bolile cardiace.
Conform unui studiu efectuat de profesori de la Harvard, starea psihologică de bine, care include fericirea, satisfacţiile vieţii şi în special optimismul, poate apăra inima.
Mai exact, un cumul de sentimente pozitive - bucuria, entuziasmul, multumirea si exaltarea – asigura o scadere cu 22 de procente a riscului unei boli cardiovasculare.
Si asta pentru ca oamenii fericiţi şi optimişti se implică în activităţi sănătoase, mănâncă sănătos şi dorm mai mult.
Concluzia? Cei care vad paharul pe jumatate plin, si nu pe jumatate gol, sunt mai feriti de bolile de inima!