Nu te obliga nimeni, dar nu ar strica să-ţi asiguri locuinta
Legea 260, cea care ne obligă să ne asiguram casa, a fost amânată până la vara
10 Noiembrie 2009, 11:13
Deşi legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost discutată îndelung şi ni s-a promis că-şi va face efectele imediat după revelion, până la urmă va rămâne în aşteptare încă 7 luni de zile.
Ar fi trebuit să fie totul gata până la întâi ianuarie 2010 dar s-a amânat, deocamdată, până pe 1 iulie 2010. Şi spun deocamdată pentru că motivul schimbarii datei a fost lipsa de timp.
Practic, societatea care ar fi trebui să gestioneze contractele românilor nu a avut când să pună pe picioare un program informatic, pentru că nici nu s-a apucat de el.
Legea a fost adoptată încă de acum un an dar nu s-au dat bani pentru finanţarea investiţiilor. Sistemul trebuie să fie unul solid şi bine pus la punct.
Sunt 8,5 milioane de locuinţe gata de asigurat în România. Societăţile de profil spun însă că se aşteaptă ca doar unul din 3 proprietari să semneze o poliţă.
Legea 260 adoptată încă din 2008, dar amânată, prevede că, dacă are loc un cutremur, inundaţii ori alunecări de teren, persoanele fizice sau firmele care nu îşi asigura locuintele nu văd niciun leu despăgubire de la bugetul de stat sau local.
Ba chiar riscă şi o amendă de 500 de lei. În schimb, dacă alegeţi să vă faceţi asigurarea pe casă, veţi plăti - în funcţie de cât de durabilă este construcţia - 10 sau 20 de euro pe an. În caz de calamitate statul vă dă înapoi, în funcţie de cât aţi cotizat, 10 mii sau 20 de mii de euro.