Natalitatea a scăzut drastic în România în ultimii ani
Anul trecut numărul nou-născuţilor a fost cel mai redus de când România este stat modern, ajungând să fie aproape de două ori mai mic decât cel înregistrat în anul 1990.
13 Ianuarie 2014, 08:09
Anul trecut numărul nou-născuţilor a fost cel mai redus de când România este stat modern, ajungând să fie aproape de două ori mai mic decât cel înregistrat în anul 1990.
Un fenomen constant al ultimilor 22 de ani, în care, în ţara noastră, s-au născut tot mai puţini copii.
"Scăderea numărului nou-născuţilor a intervenit imediat după 1989 şi era de aşteptat odată cu abrogarea restricţiilor la contracepţie şi întreruperea sarcinii.
"Natalitatea urma să scadă rapid, ceea ce s-a întâmplat în anii '90-'91şi în mică măsură în '92-'93", a declarat pentru Radio România Actualităţi Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Române.
În 1989, în România au venit pe lume 370.000 de copii, iar în ultimii 10 ani avem 200.000, marcând o scădere foarte mare, a mai spus Vasile Gheţău.
"Orice comparaţie cu valori dinainte de '90 trebuie făcută cu prudenţă, mai degrabă ar trebui să comparăm valorile din ultimii 15 în raport cu contextul european şi cu semnificaţia acestor valori pentru evoluţia în timp a populaţiei României", a adăugat Vasile Gheţău.
Vasile Gheţău mai spune că politicile de creştere a natalităţii trebuie elaborate şi aplicate în perioadele în care economia funcţionează bine.
Aplicarea acestora în perioadele de criză poate avea efecte adverse imprevizibile şi dăunătoare viitorului populaţiei ţării pentru că ar duce la stimularea natalităţii la categoriile de populaţie defavorizate economic şi cu un nivel cultural scăzut.
Începând de luni, Radio România lanseaza, timp de o săptămână, o campanie de prezentare a cauzelor şi efectelor acestei scăderi, dar şi a măsurilor care ar trebui luate.
Audio: Aflăm de la pe profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Române, cum se explică această scădere a natalităţii.