Munţii Rodnei îşi aşteaptă turiştii fără zăpadă
Există marcaje utile pentru cei interesaţi de drumeţie pe munte.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 11 Decembrie 2009, 09:05
La Colibiţa se poate ajunge cu maşina pe DN 17 până la Prundu Bârgăului, apoi pe Drumul Judeţean 173. Traseul despre care vorbim are un grad de dificultate mediu şi uşor de urmat dat fiind faptul că a fost marcat de curând.
Nu vă aşteptaţi să găsiţi zăpadă şi nici vreun refugiu. Există unul singur, în Căldarea Bistriciorului, dar care nu poate fi folosit decât dacă e vreun salvamontist în zonă. Oamenii muntelui au diverse bunuri depozitate în interiorul clădirii şi se tem să nu rămână fără ele.
Va ninge, spun meteorologii, la altitudini mari, ceea ce înseamnă că Vârful Bistriciorul poate spera la o căciuliţă albă. În ce priveşte marcajele de iarnă, din păcate acestea lipsesc cu desăvârşite din lanţurile muntoase care traversează judeţul. Sunt greu de realizat pentru că presupun investiţii mari.
Mai precis, e nevoie de stâlpi înalţi de doi metri, care să iasă din zăpada mare, în caz că există, de beton pentru fixarea lor şi de o vopsea specială. Ca să nu mai punem la socoteală că toate acestea trebuie transportate la înălţimi mari cu maşini de teren.
Cum vântul rece al crizei suflă şi prin turismul montan, salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud se mulţumesc să facă, zilele acestea, o cartare a traseelor în aşa fel încât dacă primesc un semnal al vreunui turist rătăcit prin minţi, să-l poată găsi mai uşor cu ajutorul unui GPS. Nu e deloc simplu, mai ales că, în judeţ, există peste 800 de kilometri de trasee montane.