Monumente istorice pe cale de dispariţie
Acoperişuri de tablă pe biserici vechi din lemn, geamuri termopan montate pe castele din secolul al XVIII-lea, centrale termice cu burlane lipite de biserici evanghelice din piatră. Sunt doar câteva din abuzurile asupra monumentelor istorice din Bistriţa.
17 August 2009, 11:05
Sunt vinovaţi cei care au în administrare monumentele istorice, de la autoritaţi locale la reprezentanţii cultelor religioase. Legea dar şi respectul faţă de istorie îi obligă pe aceştia să întreţina şi să consolideze clădirile vechi, din păcate nu s-a întâmplat aşa. Florin Şomlea este şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud.
"Au fost operate agresiuni evidente asupra monumentelor prezente pe lista monumentelor istorice şi lucrul cel mai neplăcut este că în pofida unor declaraţii de bune intenţii perspectiva nu se arată foarte roz. Trebuie să se facă ceva pentru a putea fi depaşit acest moment critic. Există situaţii în judeţ în care, unele construcţii aflate într-o avansată stare de degradare nu cred că vor rezista mai mult de doi, trei ani, fară o intervenţie de consolidare hotarâtă."
În judeţul Bistriţa-Năsăud căteva biserici vechi din lemn au fost acoperite cu tabla, iar pe peretele unei biserici evanghelice aflată pe lista monumentelor ce trebuiesc protejate, credincioşii au montat o centrala termica cu gaz. Cea mai agresivă intervenţie asupra unui monument este cea din localitatea Ilişua. Aici se afla un castel de acum două secole care însă a ramas recent fără ferestrele sale vechi, autoritaţile locale preferând modernizarea acestui monument cu geamuri termopan. Problema este că în afara de somaţii şi avertismente, reprezentanţii direcţiei pentru cultură nu mai au decât posibilitatea de a da amenzi, pe care, în final, nu le plateşte nimeni. În Bistriţa-Năsăud sunt aproape 800 de monumente istorice iar dacă legislaţia nu va fi mai aspră, multe dintre ele vor disparea în timp.