Mircea Bochiş expus la Bucureşti
O colecţie de desene şi picturi de care autorul se arata dispus să se despartă.
Articol de Valentin Panduru, 10 Septembrie 2009, 11:32
O simpla parcurgere cu privirea a cv-ului lui Mircea Bochiş, te poate convinge că vorbim despre un artist neobosit, activ atât acasă la Baia Mare, cât şi pe plan international. Mircea Bochiş este absolvent al Institutului de Arte Frumoase „Ion Andreescu” din Cluj – Facultatea de Desen în 1972, şi a debutat cu o primă expoziţie un an mai târziu.
Criticul şi istoricul de artă Pavel Susara: „Adolescentul dispus să se joace, sa dea o nouă interpretare, să facă din insolenţă un stil, să facă din stradă un loc sacru, să dea acreditare unor lucruri pe care altfel nu le observă nimeni.”
Ca membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, înca din 1981, a susţinut mişcarea artistică baimăreană ocupandu-se de tabere de sculptură în ţara dar şi peste hotare. De asemenea, a organizat primul muzeu important de artă contemporană – Muzeul Florean de la Baia Mare. Cea mai recenta expoziţie semnată Mircea Bochis cuprinde pictură şi desen, lucrari executate nu pe panză ci pe un material de construcţie, încercând astfel să cuprindă mai bine urme şi franturi din urbanul artistic al unui oraş ca Baia Mare.
Criticul de artă Ruxandra Garofeanu: ”Sunt nişte lucrari de care artistul doreşte să se despartă, nu atât pentru ca nu-i mai sunt dragi ci pentru că artistul doreşte să se îndrepte spre altceva. Tema acestei expoziţii este strada. Tot ceea ce vedeţi pe stradă de la graffiti-uri până la celelalte formule de expresie urbană aparute pe toate gardurile. Nu au putut intra in expoziţie toate lucrarile pentru că folosind arta străzii, de pe zidurile străzii, artistul a preferat sa picteze tot pe zid. Mai exact, nu a pictat pe pânză ci pe rigips.”
30 de picturi şi desene cu greutate, la propriu, fiecare tablou cântărind aproape 20 de kilograme şi cuprinzând imagini incitante. De la portretul lui Marilyn Manson pana la stencil-uri reproduse de pe stradă. Lucrari la care autorul se arată dispus să renunţe pentru ca, prin recaştigarea spaţiului din atelierul său, ocupat în prezent de aceste desene, sa poată merge mai departe spre alte proiecte.
Mircea Bochiş: ”Ceea ce vedeţi aici este doar o mică parte din lucrarile de care eu vreau să mă despart. Mai sunt încă vreo 200 la atelier şi as fi foarte fericit dacă s-ar gasi cineva care să le cumpere pe doi bani, astfel aş scapa de coşmarul provocat de depozitarea lor în atelierul meu.”
Expoziţia de desene şi picturi semnată Mircea Bochiş este deshisă vizitării până pe 7 octombrie la Galeria Dialog din Bucuresti.
(foto: Glasul Maramuresului)