Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Sănătății vrea implicarea bisericilor în îngrijirea pacienților în stadii terminale

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății vrea implicarea bisericilor în îngrijirea pacienților în stadii terminale
Alexandru Rafila. Foto: gov.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 28 August 2024, 09:25

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitat la Apel matinal.

Deși pandemia de COVID-19 s-a domolit de ceva vreme, în această vară tot mai multe țări, printre care și România, au raportat un număr crescut de cazuri. Virusul nu a dispărut, dar s-a adaptat. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat zilele trecute că a fost diagnosticată, ratând evenimentele de Ziua Independenței.

Și la Jocurile Olimpice de la Paris au fost sportivi a căror formă fizică a fost afectată de COVID-19. Printre ei, înotătorul român Vlad Stancu. În direct cu noi la "Apel matinal" este prezent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Este o nouă mutație sau cum să-i spunem, apropo de SARS-CoV-2, de COVID-19?

Sunt mutații care apar periodic. Odată ce circulația acestui virus se intensifică în anumite perioade urmează, de obicei, emergența uneia sau mai multor tulpini care au suferit mutații și care înlocuiesc tulpinile care circula la un moment dat.
E un fenomen natural, s-a întâmplat deja de foarte multe ori în timp, în pandemie și acum, după pandemie, pentru că pandemia nu s-a domolit, s-a încheiat - așa a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății. Iar infecția cu noul coronavirus este considerată o viroză obișnuită, care nu pune probleme de sănătate publică, nici la nivel global, nici la nivelul statelor. Sigur că sunt aceste vârfuri în transmiterea, în anumite perioade. Și în România s-a întâmplat același lucru. Practic, acum noi suntem la un maxim, avem în jur de 5.000-5.500 de cazuri pe săptămână, însă foarte probabil, începând de săptămâna viitoare, numărul de cazuri vor începe să scadă, pentru că această stabilizare a numărului de cazuri... întotdeauna modelele pe care le-am avut în timpul pandemiei a fost urmată de o scădere a numărului de cazuri, iar lucrul ăsta se observă inclusiv din proporția de teste pozitive, care este în momentul de față undeva în jur de 25-27%.

Dar va exista la un moment dat un vaccin unic care să acopere atât virusul gripal, cât și împotriva SARS-CoV-2?

Există combinații de astfel de vaccinuri și în momentul de față, dar, în mod evident, variabilitatea pentru ambele virusuri, dar mai ales pentru SARS-CoV-2, face improprie, dacă vreți, utilizarea termenului de vaccin unic, pentru că vaccinul unic înseamnă că e o formulă stabilă a vaccinului. Or, nu este cazul, pentru că această modificare permanentă a acestui virus face de foarte multe ori vaccinarea puțin eficace. Gândiți-vă numai la faptul că se face, să spunem, se produce un vaccin pentru o variantă circulantă, iar până vaccinul este disponibil deja acea variantă a fost înlocuită de o nouă tulpină.

Apropo de vaccinuri, între timp, o alta, Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent epidemia de mpox din Africa o urgență de sănătate publică de interes internațional. Pe scurt, ne spuneți ce este mpox și cum se manifestă variola maimuței?

"Există un vaccin eficace pentru mpox și noi avem în România câteva mii de doze"

Da, este o boală care se transmite în primul rând prin contact foarte apropiat, prelungit, cum era cazul infecției cu noul coronavirus. Ea a izbucnit în Africa, în Congo. 90% dintre cazurile înregistrate în Africa s-au înregistrat în Congo cu o rată de mortalitate destul de importantă, care e undeva între 5 și 10% aproape din numărul total de cazuri. Dar, repet, chiar dacă este o urgență de sănătate publică, nu cred că sunt situații comparabile cu pandemia, pe de-o parte, iar pe de altă parte există un vaccin eficace și noi avem în România câteva mii de doze, încât cei care, știu eu, se consideră la risc, mai ales prin călătoriile pe care vor să le facă, prin probabilitatea de a fi în contact foarte apropiat cu cetățenii din țări care au astfel de probleme, sigur se pot vaccina. Avem disponibil prin intermediul Institutului Național de Sănătate Publică acest lucru, dar, repet, nu cred că este pentru români și pentru România /.../ În trecut, când a fost valul precedent, în urmă cu mai bine de un an, câteva cazuri în România n-au pus probleme deosebite și, în general, aceste cazuri au apărut la persoane imunoeprimate, care, de exemplu, aveau și alte infecții, infecția HIV fiind cea mai frecventă.

Din câte știți, mai sunt cazuri confirmate în Europa, în afară de cel din Suedia?

Nu știu statistica de astăzi, dacă vreți, dar oricum numărul de cazuri în Europa este extrem de mic.

Da, ciudat, ciudat, oarecum bizar. Poate specialiștii știu. Multe, multe virusuri au venit din Congo sau din Africa, mă gândeam și îmi trecea prin minte acum, apropo de virusul Ebola.

Da, e adevărat, dar, de exemplu, Ebola sau alte virusuri care produc febre hemoragice au rezervorul, dacă vreţi în Africa, acolo internacţiunea om-animal câteodată este foarte apropiată, iar virusuri care produc infecţiile animale suferă modificări şi pot produce şi infecţii la om. Şi acest monkeypox, că de asta se numeşte monkeypox, este un astfel de virus.

S-a tot vorbit în ultima vreme în spaţiul public despre cazul de la Spitalul "Sf. Pantelimon" din capitală. Ştim bine, ancheta este în curs. Nu vom zăbovi asupra întâmplărilor nefericite de acolo, dar ce poate face statul român - e o întrebare dură - pentru bolnavii în stadiu terminal, pentru ca aceştia să aibă o trecere decentă în lumea cealaltă?

Eu cred că sunt foarte multe locuri unde lucrul ăsta se şi întâmplă, sunt îngrijiţi cu foarte multă atenţie astfel de pacienţi. E o discuţie mai largă, pe care n-aş vrea s-o facem doar la nivelul Ministerului Sănătăţii sau doar la nivelul specialiştilor. Am luat legătura şi cu Secretariatul General pentru Culte, încât să putem să implicăm şi diverse biserici în această discuţie, care este una de natură etică, ca să înţelegem despre ce e vorba şi să excludem de la început, pentru că există această tendinţă, mai ales în spaţiul public, să echivalăm aceste îngrijiri speciale acordate pacienților aflaţi în stadii terminale de boală cu eutanasia. Nu este vorba în nici un fel de eutanasie. Trebuie precizat de la început acest lucru, este vorba de modul în care acești pacienți care practic nu mai au o șansă să își revină, trebuie îngrijiți încât să beneficieze de cea mai bună îngrijire posibilă, încât trecerea să fie, așa cum spuneați și dumneavoastră, decentă și lipsită de dureri. Cred că /.../ e un lucru important și noi am sprijinit toate aceste inițiative care ce se referă la terapia durerii în România, o chestiune mai puțin cunoscută, dar care la nivel european se întâmplă. Știți bine că am solicitat un sprijin, un audit internațional, nu pentru că nu există expertiză în domeniul terapiei intensivă în România, și ca să încheiem cu aceste discuții legate de anumite parti-pris-uri, ca să zic așa, în ceea ce privește conduita profesională a unora dintre colegi, trebuie să avem acest audit. Am luat legătura, o să progresăm în perioada imediat următoare și, ulterior, împreună, bineînțeles, cu organizațiile de pacienți, și asta e foarte important, cu profesioniștii din domeniul terapiei intensive sau din alte specialități și cu cei de la culte, o să venim cu un proiect mai amplu, care să fie supus dezbaterii publice, pe de o parte, și adoptat, să vedem prin ce formă, din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi să fie adoptat în Parlament.

Dar, în acest moment, nu știu, s-au mai liniștit turbulențele la Spitalul "Sfântul Pantelimon"?

"Până la sfârșitul anului secția ATI de la Spitalul Pantelimon va fi complet renovată și reabilitată"

Nu s-au liniștit. Chiar ieri am avut o discuție cu cei doi directori, managerul și directorul medical. Există o problemă foarte serioasă acolo, în secția de terapie intensivă, în ceea ce privește efectuarea gărzilor - sunt colegi care fie au părăsit secția respectivă... Scandalurile acestea permanente și culpabilizarea medicilor nu fac bine, în general, sistemului de sănătate, cu atât mai mult unui spital de urgență din București și există anumite reticențe din partea personalului. Am stabilit împreună cum am putea să facem în perioada următoare și o să dublăm măsurile de natura organizatorică cu măsuri de reabilitare și renovare secvențială a secției de ATI, încât până la sfârșitul anului secția să fie complet renovată și dotată, să ofere și un confort profesional celor care lucrează acolo și sper că până atunci să putem să rezolvăm împreună cu dânșii și problemele legate de funcționalitatea ... care ține de personalul medical.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
Matinal 30 Decembrie 2024, 08:28

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
Matinal 27 Decembrie 2024, 08:24

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Matinal 20 Decembrie 2024, 07:56

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop

35 de ani de la Revoluție în contextul politic actual.

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic