Ministrul muncii despre noua lege a pensiilor, recalcularea pensiilor și noua lege a salarizării unitare
Apel matinal - Invitat: ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 10 Ianuarie 2023, 11:48
2023 va aduce o serie de reforme importante, ne anunță autoritățile, reforme asumate, de altfel, de România prin PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență. Urmează, printre altele, o nouă lege a pensiilor, o recalculare a tuturor pensiilor, dar și noua lege a salarizării unitare.
Realizator: Invitatul "Apelului matinal" este ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Bună dimineața!
Marius Budăi: Bună dimineața tuturor și La mulți ani! Mulțumesc frumos pentru invitație.
Realizator: Mulțumim că ați acceptat-o. Ultima oară, când am stat de vorbă, discutam chiar despre noua formulă de calcul a pensiilor. Cum va arăta aceasta?
Marius Budăi: Este încă prematur să discutăm despre așa ceva. Noi suntem în analiză, suntem în discuții cu Banca Mondială, suntem în discuții cu Comisia Europeană, așa cum trebuie să fie și, cu siguranță, analizăm și pornim această analiză de la Legea 127, lege care, spus nu numai de mine, ci și de mulți alţii, sau nu numai de PSD, că este o lege bună. Avem câteva aspecte de îmbunătățit și continuăm pe această linie și vom avea cu siguranță și o formulă, vezi actuala formulă, că vom avea o altă formulă, ușor îmbunătățită, dar un lucru este cert: prin ceea ce facem, trebuie să punem punct pentru totdeauna pe inechităţile din sistem.
Realizator: Crește punctul de pensie, urmează, deci, și o mărire a veniturilor pensionarilor?
Marius Budăi: Punctul de pensie creşte din ianuarie; deja în aceste zile se plătesc pensiile majorate, /.../ pe acele măsuri pe care le-am comunicat public și bănuiesc că le știe toată lumea.
Realizator: Şi ce categorii vor beneficia de aceste măriri?
Marius Budăi: În primul și în primul rând, se majorează valoarea punctului de pensie. Asta înseamnă că toți cei care încasează pensiile vor avea pensiile majorate. Va fi o majorare /.../...
Realizator: Dle ministru, sper că ne auziți, ne recepționați. Rugămintea este, dacă se poate, pentru că vă auzim destul de slab, nu știu, să stați lângă o fereastră, cumva să nu fie ecranat semnalul, pentru că ar fi păcat să nu înțelegem exact ceea ce ne spuneți. Mai încercăm o dată, ne auziți? Da, semnalul s-a pierdut de tot. Vom restabili legătura cu ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Vorbeam despre o nouă lege a pensiilor, o recalculare a tuturor pensiilor, dar și noua lege a salarizării unitare. Vom afla toate detaliile imediat de la ministrul muncii.
Mai ales că se va depăși, cu această creștere, acel ultravehiculat 40%. Se tot vorbește de fiecare dată despre ce se va întâmpla cu pensiile. Suntem curioși să aflăm și noi amănunte și, mai ales, ce se va întâmpla, de exemplu, cu pensiile peste aproximativ 15 ani, atunci când cam toți decrețeii anilor '65-'70 se vor fi pensionat. Oricum, au fost ceva discuții apropo de pensiile care au plecat pe această lună ianuarie. Bună dimineaţa, încă o dată!
Marius Budăi: Sperăm ca acum să fie mai bună legătura.
Realizator: E perfectă, de această dată. Ne raportam la categoriile care vor beneficia de măriri. Dumneavoastră tocmai ne spuneați că, până la urmă, punctul de pensie crește.
Marius Budăi: Deci, crește punctul de pensie și pensiile vor creşte pentru toţi cei 4,8 milioane de cetățeni români care sunt în plată în acest moment, după care avem acele măsuri pe categorii de venituri realizate, până la 1.500 de lei, între 1.501 și 2.000 și între 2.001 și 3.000 de lei.
Realizator: Ştim că luna aceasta s-a întâmplat, a avut loc o problemă cu taloanele de pensii; în context, reținerile din această lună vor fi returnate în perioada următoare?
Marius Budăi: Nu, haideți să clarificăm, foarte, foarte, foarte bine, pentru că este în folosul cetățenilor. Nu a fost nicio problemă, nu a fost nicio greșeală. Calculul pensiilor, pensiile se plătesc lună pe lună. Noi, pentru a putea plăti, de exemplu, pensiile lunii februarie în februarie, astăzi, 10 ianuarie, închidem calculul pentru luna februarie. În data de 10 decembrie noi am închis calculul pentru luna ianuarie. În data de 19, eu am făcut public tipărirea cupoanelor cu noile sume înscrise ale valorii punctului de pensie și cu noile sume din măsurile de sprijin. În data de 28 a fost decizia Curții Constituționale, eu nu cred că nimeni nu-și dorea ca să oprim plata a 4,8 milioane de cetățeni pentru a recalcula totul. Vom remedia acest lucru, la calculul din luna februarie nu se va mai reține și vom revedea acest lucru, dar asta nu înseamnă că a fost o greșeală. A fost o cronologie a lucrurilor întâmplate.
Realizator: Da, foarte bine că am pus lucrurile la punct. Ideea este că lumea trebuie să stea liniștită, pentru că lucrurile vor reveni la normal. Au existat, însă, și discuții în ultima perioadă despre vârsta de pensionare. În ce condiții ar putea să se schimbe prevederile actuale și dacă, la un moment dat, s-ar putea egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei?
Marius Budăi: Vedeți dumneavoastră, unii preferă în România să pună carul înaintea boilor, cum se spune în popor.
Realizator: Pe românește, da.
Marius Budăi: Eu cred că noi trebuie să discutăm foarte mult de îmbunătățirea nivelului de trai și, prin această îmbunătățire a nivelului de trai, să creștem speranța de viață în România, și apoi după aia să ne gândim noi ce mai facem cu vârsta de pensionare, care oricum este înaintată la noi, 65 de ani. Da? Deci, eu cred foarte mult că trebuie să procedăm taman invers, să ne ocupăm să creștem vârsta, să creștem speranța de viață a cetățenilor români, să creștem speranța de viață sănătoasă, și abia după aia să avem o discuție, tot sănătoasă, despre aceste aspecte. Dar nu până atunci.
Realizator: Dar tot ne gândim la vârsta de pensionare. Cei care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare mai pot cumpăra vechime și în acest an?
Marius Budăi: Se poate cumpăra până la data de 31 august și până atunci vom studia foarte bine necesitatea. Dacă va fi nevoie, vom prelungi acest aspect, fără niciun fel de probleme.
Realizator: Și câți ani pot fi cumpărați până la data de 31 august?
Marius Budăi: Șase ani, dacă îți lipsesc dacă îți lipsesc șase ani, pot fi cumpărați și astfel încât să te încadrezi la vechimea standard sau la vechimea minimă.
Realizator: Ca o proiecție în viitor, privind însă la generația numită „decrețeii”, cei de prin anii '65-'70, există îngrijorări exprimate în spațiul public legate de viitorii pensionari, mai ales după ultimul recensământ, cu scăderea numărului de locuitori și, mai ales, cu îmbătrânirea populației. Credeți că vor fi la un moment dat dificultăți? E prea devreme...
Marius Budăi: Aici, eu am o problemă foarte mare și tot m-am abținut și uitați că acum la dumneavoastră nu o să mă mai abțin și am să fac apel pentru toată lumea să nu-i mai numim „decreței”.
Realizator: Da, știți cum e, sunt formule șablon.
Marius Budăi: Nu, ascultați-mă. Nu mai fosim formule șablon. Acela este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Nu este un decrețel, nu este un nedorit, nu este nimic. Este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Eu vreau să punem punct în România acestor etichetări, care n-au niciun nicio legătură cu realitatea. Eu nu cred că vreun copil din lume ar vrea să știe că el, la rândul lui, când a fost copil, a fost nedorit. Nu, este un copil care a fost dorit și a fost născut din dragostea părinților lui. Că putem face o analiză asupra sistemului de pensie și să spunem dacă în viitor sau ce, nu. Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Facem tot felul și văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara, dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici, și nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină și cu soluții. Este ușor să spunem "peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru" sau "va fi foarte bine". Nu. Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pas și să venim cu măsuri. Uitați, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost niște măsuri echilibrate între măsurile economice și măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem, oameni buni. Nu trebuie să-i etichetăm pe frații noștri, pe concetățenii noștri că unu-i nu știu cum și unu-i nu știu cum.
Realizator: E un bun prilej, iată, să combatem astfel de informații. O singură întrebare, după mai multe mesaje primite de la ascultători: despre impozitul aplicat pensiilor sub 3.000 de lei, se va și când se va elimina, mai ales pentru că pe luna ianuarie nu a fost eliminat?
Marius Budăi: Există o inițiativă în parlament, parlamentul este suveran. Când va decide parlamentul, se vor lua măsurile ca atare, dar, deocamdată, noi ce am avut ca și guvern de implementat, am implementat, prin decizia coaliției /.../ care susține guvernul, planul de măsuri pentru început de an, cu creșteri de salarii, cu creșteri de salarii minime, cu scutiri de taxe pentru o anumită sumă din salariul minim. Deci, cum spuneam, un mix de măsuri echilibrate între economic și social. Noi suntem în curs de implementare. Actele normative sunt în vigoare de dinainte de a se aproba Legile bugetului pe anul 2023, și mă refer la Legea bugetului de stat și la Legea bugetului asigurărilor sociale. Noi ne facem datoria și mergem pe ceea ce coaliția politică decide și noi, executivul, executăm, dacă îmi permiteți, așa, o expresie.
Realizator: Da, iar noi suntem atenți la toate detaliile. Mulțumim pentru informații.
Marius Budăi: Și eu vă mulțumesc.
Realizator: Zi frumoasă să avem cu toții. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.