Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Angel Tîlvăr, la RRA: Tricolorul și dragostea de țară să fie două simboluri pe care să le avem în suflet în permanență

„Apel matinal” - Invitat: ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Ministrul Angel Tîlvăr, la RRA: Tricolorul și dragostea de țară să fie două simboluri pe care să le avem în suflet în permanență
Angel Tîlvăr. Foto: MApN.

Articol de Cristian Dumitraşcu, 01 Decembrie 2023, 09:24

AUDIO: „Apel matinal” - Invitat: ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.


Emisiunea: „Matinal” - Realizator: Daniela Petrican - Ministerul Apărării Naționale organizează astăzi mai multe evenimente, printre care și parada militară națională din Piața Arcului de Triumf din București. Dispozitivul de defilare este alcătuit din circa 130 de mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți. Invitat la „Apel matinal” este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Ascultăm un interviu realizat de Cristi Dumitrașcu.

Reporter - Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru Tîlvăr, bună dimineața! Bine ați venit la Radio România Actualități!

Angel Tîlvăr: Bună dimineața!

Reporter: Vă mulțumim pentru că ați acceptat să fiți împreună cu ascultătorii Radio România Actualități de Ziua Națională. Și aș vrea să vă întreb, pentru că mai e puțin și începe parada acum, de Ziua Națională, ce înseamnă pentru dumneavoastră, pentru Ministerul Apărării, acest 1 Decembrie?

Angel Tîlvăr: Pentru noi este special, așa cum cred că este special pentru toți românii, și înseamnă, în primul rând, responsabilitatea păstrării tradițiilor. Mă refer la ceremoniile pe care le organizăm la București, începând cu ora 11:00, sau la Alba Iulia, începând cu ora 15:00, dar și în alte orașe din țară, acolo unde avem unități militare și unde sprijinim autoritățile locale în organizarea evenimentelor devenite tradiție. Vom avea 2.400 de militari care vor trece pe sub Arcul de Triumf. Ei vor fi constituiți în blocuri de defilare, pe jos, dar și cu tehnică, și vom vedea și echipamente noi, moderne, pe care le avem în dotare. Ca în fiecare an, sunt alături de noi și alte instituții din sistemul național de apărare, dar, așa cum se cuvine, și aliați și parteneri ai noștri, atât cu militari, cât și cu echipamente de luptă, inclusiv aviație. Sperăm ca vremea să permită acest lucru. Vor fi aproximativ 250 de militari din Belgia, din Franța, din Macedonia de Nord, din Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite și Țările de Jos. Vor fi prezenți și oaspeți de cel mai înalt rang, oaspeți care onorează invitația noastră. O să avem și ministrul apărării din Republica Moldova, pe Anatolie Nosatîi. De asemenea, șefi ai apărării din țări aliate și partenere. Mă bucură că această prezență are loc anul acesta, cu atât mai mult cu cât ritmul strângerii relației între Armata României și cea a Moldovei este unul crescut, având multe întâlniri pe parcursul ultimului an la nivel ministerial, și nu de puține ori discuții foarte bune și vizite care s-au concretizat.

Reporter: Cum explicați dumneavoastră succesul paradei militare naționale, dincolo de rangul de ministru? Cum îl vedeați și înainte să fiți ministrul apărării, în pofida multor contestări - că se blochează orașul, că se întâmplă repetiții? Este un eveniment de mare interes și de mare atractivitate pentru toți românii.

Angel Tîvăr: Faptul că în parada miilitară sunt incluse și elemente care țin de tehnică de luptă presupune repetiții. Nu cred că există paradă care să se întâmple undeva pe glob care să nu fie anticipată de repetiții pe care militarii le fac. Bucuria pe care românii o au și mândria pe care o au, și pe care cred că o împărtășesc cu noi în ceea ce privește Armata României, concretizată și în nivelul mare de încredere pe care această instituție îl are în rândul populației, mă face să cred că cei care au simțit un anumit disconfort datorită faptului că au existat aceste repetiții vor fi compensați prin mândria de a vedea că pe sub Arcul de Triumf ostașii români, și nu numai, defilează. Dacă e să discutăm și despre disconfort, cred că cei pe care îi omagiem și cărora le arătăm recunoștința în această zi sunt oameni care au stat în tranșee și care au plătit poate tributul suprem pentru ca România să fie astăzi ceea ce este. Deci, cred că merită orice sacrificiu din partea noastră, a tuturor, sacrificiu care este compensat, așa cum spuneam, de mândria de a fi român.

Reporter: Ați avut ieri tradiționala videoconferință cu militarii aflați în misiuni internaționale și se știe că peste puțin timp vom vedea mulți dintre militarii Armatei Române care au avut misiuni internaționale; iată, defilează împreună cu alți militari aliați. Care au fost concluziile pe care le-ați tras împreună cu comanda militară a Armatei, ieri, la această videoconferință?

Angel Tîlvăr: Peste 800 de militari români care în acest moment, așa cum alți militari din alte țări sunt în România și contribuie la sistemul de apărare aliat și național, și militarii români își fac datoria cu prisosință în locurile în care au fost dislocați. Pot să spun că în afară de această întâlnire în format de videoconferință, noi de puţină vreme ne-am întors din Priștina și din Bosnia - Herțegovina, unde românii desfășoară misiuni extrem de importante. Mă refer la formatul KFOR și în Bosnia - Herțegovina, EUFOR ALTHEA. Pot să vă spun că în ambele locuri avem mai mulți militari în ultima vreme, pentru că situația de securitate de acolo impune astfel de măsuri, și ne-am întâlnit la fața locului cu ei cu foarte puțină vreme în urmă. Noi am mai avut întâlniri în format VTC și cu ocazia Zilei Armatei. Cred că este a patra sau a cincea oară în ultimul an în care vorbim în acest format. Am fost de două ori în ambele locuri, așa cum am fost și în Polonia, unde avem dislocați militari pentru a contribui pe flancul estic la apărare avansată. Deci, ceea ce am făcut astăzi este un element de normalitate. Concluziile pe care le-am tras le-am tras la fața locului, astăzi am fost doar puși la curent cu evoluția situației din zonă. Noi am solicitat ce forme de sprijin putem oferi pentru ca ei să-și îndeplinească misiunile cât mai bine; și nu în ultimul rând, am adresat un mesaj așa cum se cuvine de Ziua Națională a României lor și nu în ultimul rând, familiilor, pentru că acești militari vor petrece sărbătorile de iarnă departe de familiile lor, și familiile lor contribuie foarte mult la moralul și la starea lor de spirit.

Reporter: Întrucâtva, 1 Decembrie, Ziua Națională, este un moment de bilanț, pentru că se apropie de finalul anului, și aș vrea să vă întreb ce înseamnă pentru dumneavoastră acest an, ce provocări fără precedent în ultimii aproape doi ani, de când avem un război la graniță, ce responsabilitate mare aveți dumneavoastră personal și oamenii din subordine, pentru că de Armată, până la urmă, ține securitatea oamenilor care ne ascultă acum? Așadar, cum îl vedeți pe acest în 2023 aproape de final, din punctul ăsta de vedere?

Angel Tîlvăr: Anul acesta a fost un an special, un an cu provocări de securitate mari, generate de agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, lucru care a făcut ca și la granița României să avem situații de securitate care să necesite un nivel de atenție din partea noastră sporit. Vă amintesc situația în care resturi de drone au atins teritoriul românesc, lucru care a creat preocupare atât în rândul opiniei publice, dar și în ceea ce privește componenta militară a arhitecturii de securitate a României. Vreau să vă spun că e un an în care au existat mine care au plutit în derivă pe Marea Neagră, motiv pentru care, atât la nivel politic, cât și militar, am subliniat, în toate formatele în care am participat, importanța regiunii Mării Negre, unde România este principalul donator de securitate, dacă putem spune așa ceva, generat de nivelul de stabilitate politică, de predictibilitate politică, dar și de componenta militară a României, componentă militară care își face datoria. În paralel cu aceste provocări de natură securitară, iată, a apărut, nu cu foarte mult timp în urmă, o altă situație în Orientul Mijlociu, o situație care generează preocupare la nivel global. Armata, printre altele, în anul acesta în care a trecut, a participat la misiuni umanitare, a ajutat și alte instituții, a avut acțiuni fie de transport pentru cei care nu puteau fi trataţi din țară, fie de ajutor pentru alte instituții care aveau misiuni în alte părți. Mă refer aici, de exemplu, la acțiuni de stingere a incendiilor sau de ajutor în zone care au fost lovite de calamităţi. Deci Armata cred că nu întâmplător se bucură de încredere din partea societății noastre, dar cred că această încredere trebuie în permanență justificată și în permanență alimentată, pentru că încrederea pe care o ai implică și o responsabilitate foarte mare. Eu mă bucur că am în jur oameni cu care lucrez foarte bine, oameni foarte experimentați. Să nu uităm că, de-a lungul vremii, un număr mare de militari români și-au maturat, ca să spun așa, capacitatea de a-și îndeplini misiunile în diferitele teatre de operații, pentru că, în calitate de membri ai unei alianțe politico-militare cum este NATO, elementul de interoperabilitate este foarte important; lucru pe care îl şi facem și îl facem bine, ținând seama de aprecierile de care ne bucurăm din partea aliaților. A fost un an în care au fost multe exerciții la care militarii români au participat, exerciţii care au ca scop descoperirea elementelor care pot să nu funcționeze bine, pentru ca într-o situație reală toate aceste dificultăți să poată fi depășite, în paralel cu elementele care țin de provocări de securitate sau de pregătire. Nu am pus pe ultimul plan starea de spirit și atractivitatea meseriei de militar, întrucât pentru noi, pe lângă programele de înzestrare pe care le avem, avem un proiect important, și anume asigurarea condițiilor de viață și de trai pentru militari, astfel încât această nobilă meserie să fie îmbrățișată de cât mai mulți tineri care să-și dorească o carieră militară. Și, nu în ultimul rând, cred că avem obligații care țin de respect și de prețuire pentru cei care au servit în cadrul Forțelor Armate și care acum sunt rezerviști sau în retragere. Toate aceste lucruri ne preocupă; iar dacă adăugăm la asta și elementele care țin de ministerul nostru - și anume învățământul de tip militar sau medicina de tip militar - cred că aveți un tablou relativ amplu care să vă ducă la concluzia că Ministerul Apărării activează în domenii dintre cele mai variate. Dar, împreună cu cei cu care mă consult și cu cei cu care lucrez zi de zi, mi-ar plăcea să cred că am găsit soluțiile cele mai bune pentru ca să avem o continuitate și să avem o creștere în ceea ce privește calitatea și profesionalismul militarilor români.

Reporter: Sunt mai multe teme importante, printre care aceasta cu achizițiile, atractivitatea carierei militare. Vă invit de pe acum la „Jurnal militar” într-o ediție viitoare, să le dezbatem și mai pe larg, pentru că la „Apel matinal” este un format care se termină acum. Vă mulțumesc foarte mult! La mulți ani de Ziua României! Ne grăbim să ajungem în piață, eu - la transmisie, dumneavoastră - la tribuna oficială.

Angel Tîlvăr: Cred că este o zi în care trebuie să vedem ce ne apropie, nu ce ne desparte. Trebuie să fie o zi în care să fim mândri că suntem români, iar Tricolorul și dragostea de țară să fie două simboluri pe care trebuie să le avem în suflet în permanență, cu atât mai mult, însă, într-o zi atât de specială. La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Realizator: Am ascultat un interviu cu ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, realizat de Cristi Dumitrașcu. (rs)

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Matinal 07 Noiembrie 2024, 21:19

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Matinal 06 Noiembrie 2024, 17:57

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Matinal 06 Noiembrie 2024, 07:24

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Matinal 05 Noiembrie 2024, 10:07

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu

"Apel matinal" - Invitat: generalul în rezervă Dan Grecu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Matinal 05 Noiembrie 2024, 08:05

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Matinal 04 Noiembrie 2024, 12:00

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul

"Apel matinal"- Implicaţiile rezultatului alegerilor din Republica Moldova.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac
Matinal 04 Noiembrie 2024, 08:08

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac
Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România
Matinal 01 Noiembrie 2024, 10:06

Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România

Interviu cu preşedintele Academiei Române, academician şi doctor în istorie Ioan-Aurel Pop, de ziua Radioului public.

Ioan-Aurel Pop: Românii ascultă și învață de la Radio România