Mi-e dragă România pentru râul Ozana
Mulţi dintre noi, ne amintim, măcar din şcoală, rândurile„Amintirilor din copilărie”, ajunse aproape folclorice, pe care Ion Creangă le închină ţinutului său natal.
Articol de Dan Creța, 26 Aprilie 2013, 07:40
Mi-e dragă România pentru “Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire, de atâtea veacuri, Cetatea Neamţului”.
Acest râu, care străbate locuri încărcate de frumuseţi naturale şi de istorie, a devenit cunoscut tuturor românilor graţie marelui povestitor Ion Creangă, iar oamenii locului îl mai numesc râul Neamţ.
Mulţi dintre noi, ne amintim, măcar din şcoală, rândurile„Amintirilor din copilărie”, ajunse aproape folclorice, pe care Ion Creangă le închină ţinutului său natal, unde pe Valea Ozanei, în vârful unui deal inalt, se află vestita cetate a Neamţului.
Această fortăreaţă medievală moldovenească de lângă Târgu Neamţ, este localizată pe Stânca Timuş de pe Culmea Pleşului, numită şi Dealul Cetăţii, la 80 m deasupra râului Ozana.
Stânca Timuş care veghea văile Moldovei şi Siretului, precum şi drumul care trecea peste munte în Ardeal, este cea pomenită de Dimitrie Bolintineanu în versurile „pe o stâncă neagră, într-un vechi castel, unde curge-n vale-un râu mititel...” din celebra poezie „Muma lui Ştefan cel Mare”.
Ei bine, se pare că râul „mititel” este chiar apa Neamţului sau Ozana cea frumos curgătoare.
AUDIO: “Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire, de atâtea veacuri, Cetatea Neamţului”.