Mi-e dragă România pentru plăcinta cu brânză tradiţională
La sfârşitul verii în comuna mureşeană Râciu se poate gusta din cel mai mare palaneț pregătit de gospodinele din zonă în cadrul Sărbătorii Datinilor.
Articol de Dan Creța, 30 Mai 2013, 08:21
Mi-e dragă România pentru plăcinta cu brânză tradiţională, sau cu urdă ori magiun, aşa cum este ea pregătită cu dragoste de gospodinele de la ţară.
Fie ea turtă din aluat de pâine ori prajitură coaptă pe vatră, poarta numele de langălău, grăbiţel sau palaneţ.
La sfârşitul verii în comuna mureşeană Râciu se poate gusta din cel mai mare palaneţ pregătit de gospodinele din zonă în cadrul Sărbatorii Datinilor şi Portului Popular de pe Câmpie.
Localnicii din Luduş, Râciu, Band, Sărmaşu, Ceuaşul de Câmpie, şincai, Pogăceaua şi şăulia se adună la Casa de Cultură „Vasile Contiu” din Râciu pentru „Parada Portului Popular”, organizează un concurs de Miss, în urma căruia îşi aleg „Frumoasa de pe Câmpie”, iar gospodinele gătesc cel mai mare palaneţ, mancare tradiţională a acestei zone, de care era mândru şi marele patriot român Gheorghe Şincai, reprezentantul şcolii Ardelene fiind de loc chiar din Râciu.
Audio: Mi-e dragă România pentru plăcinta cu brânză tradiţională.