Mi-e dragă România pentru Parcul dendrologic Arcalia
Acest parc natural care se întinde pe 16 hectare şi care adăposteşte peste 150 de tipuri de arbori şi arbuşti, autohtoni sau exotici, se afla la doar 17 kilometri de Bistriţa.
Articol de Dan Creța, 25 Ianuarie 2013, 08:49
Mi-e dragă România pentru Parcul dendrologic Arcalia din Bistriţa-Năsăud, un loc deosebit de care mă leagă niste amintiri dragi şi unde poate fi admirat singurul castel din Transilvania în stil mauro-bizantin.
Aceasta minunăţie de parc natural care se întinde pe 16 hectare şi care adăposteşte peste 150 de tipuri de arbori şi arbuşti, autohtoni sau exotici, se afla la doar 17 kilometri de Bistriţa, în satul Arcalia.
Este o oază plină de liniste şi un loc ideal pentru cei care doresc să studieze varietatea florei, reprezentată prin specii autohtone, dar şi prin unele care nu trăiesc în mod normal în climatul din România.
Aici pot fi admiraţi bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez, nucul american, pinul de mătase, scumpia, oţetarul, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, teiul cu frunză mare, chiparosul de baltă, iar laturile parcului de formă trapezoidală sunt alcătuite din alei realizate din molid, brad, carpen şi salcâm.
Peisajul este de vis mai ales primăvara, prin aprilie-mai, când înmuguresc şi înfloresc arbuştii cu flori albe şi roşii.
Aleile se umplu încet-încet de petale, florile multicolore încep să acopere pajiştile iar parcul dendrologic de la Arcalia devine un refugiu plin de verdeaţă perfect pentru relaxare si contemplare.
Audio: Parcul dendrologic Arcalia din Bistriţa-Năsăud.