Mi-e dragă România pentru Muzeul "Cuibul Visurilor"
Muzeul "Cuibul Visurilor" din Maieru păstrează obiecte din biografia lui Liviu Rebreanu şi mărturii ale vieţii oamenilor de aici peste veacuri.
Articol de Dan Creța, 21 Martie 2013, 09:04
Mi-e dragă România pentru Muzeul "Cuibul Visurilor" din satul năsăudean Maieru, locul unde se fluieră în puşcă.
La bătrâneţe, cătanele din Maieru îşi retezau ţeava pustii, îi făceau şase găuri, îi puneau un dop si astfel făceau din puşcă fluier, fiindcă se spune că mai degrabă ajunge la inima omului un cântec decat un glonte.
Acest obicei unic este documentat de exponatele aflate în custodia Muzeului "Cuibul Visurilor" din Maieru care păstrează atât obiecte din biografia lui Liviu Rebreanu, cât şi mărturii ale vieţii oamenilor de aici peste veacuri.
"Cuibul Visurilor" se află într-o clădire îngrijită, pe partea dreaptă a drumului cum vii dinspre Năsăud.
Aici, unde Rebreanu şi-a trăit copilăria, până şi omul care care curăţă frunzele şi crenguţele din curtea muzeului cu o greblă gigantică este un fost elev fruntaş între învăţăceii lui Sever Ursa, custodele care la plecare îi răsplăteşte osteneala cu o carte.
Iar vizitatorilor le serveşte o povestioară care zice că tatăl lui Rebreanu, apicultor de seamă, obişnuia să dăruiască celui mai bun elev al şcolii, la final de an, un stup, odată cu obişnuita lui vorbă cu tâlc: "...dar să ştiţi voi băieţi, că în stup mai sunt şi trântori".
Audio: Mi-e dragă România pentru Muzeul "Cuibul Visurilor"