Mi-e dragă România pentru Muzeul Apei
Inaugurat în 1992 în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, chiar la ieşirea spre Oradea, muzeul a fost amenajat într-un cadru natural deosebit.
Articol de Dan Creța, 17 Aprilie 2013, 18:01
Inaugurat în 1992 în comuna Floresti, chiar la ieşirea spre Oradea, muzeul a fost amenajat într-un cadru natural deosebit, în clădirea primei statii de pompare de la sursă subterană, pusă în funcţiune în anul 1898.
Primul şi singurul Muzeu al Apei din România găzduieşte mărturii ale lucratorilor şi specialiştilor în captarea, tratarea, transportul şi distribuţia apei potabile dar şi în colectarea, epurarea şi evacuarea apelor uzate. In cladirea muzeului şi în spaţiul exterior sunt expuse sute de obiecte, ţevi, conducte, pompe, documente, hărţi, fotografii, planuri tehnice, registre, unelte si utilaje, dar şi capace de canal din toate colţurile lumii.
În centrul sălii principale există o fântână arteziană care ilustrează foarte bine deviza sub care funcţionează muzeul: "Apa este viaţa".
Aşezământul care ne reaminteşte importanţa şi fragilitatea acestei resurse vitale pentru toate fiinţele însetate de pe planetă, poartă astăzi numele inginerului Leonida Truţă, cel care a avut iniţiativa fondării sale şi al cărui bust se afla chiar în interiorul muzeului pe care l-a păstorit.
Audio: Mi-e dragă România pentru Muzeul Apei.