Mi-e dragă România pentru Masivul Ciucaş
Împreună cu Pasul şi Culmea Bratocea, Ciucaşul se distinge prin abrupturile sale şi prin peisajul variat de conglomerate şi calcare.
Articol de Dan Creța, 25 Aprilie 2013, 07:55
Mi-e dragă România pentru Masivul Ciucaş al cărui vârf colţuros şi înalt de aproape 2000 de metri atrage toate privirile, fie că te apropii de el pe Valea Teleajenului sau pe cea a Tărlungului.
Impreuna cu Pasul şi Culmea Bratocea, Ciucaşul se distinge prin abrupturile sale şi prin peisajul variat de conglomerate şi calcare.
Tigăile Mari, Tigăile Mici, Babele la sfat, Colţii Bratocei, Culmea Şuviţelor, Mâna Dracului, Izvorul Hoţului sau Turnul lui Goliat, numit şi Moşul cu Oile sunt doar câteva din feluritele chipuri prin care vântul, ploaia şi trecerea timpului au lasat aici urme adânci.
La frumuseţea Munţilor Ciucaş contribuie din plin şi numeroasele specii de flori extrem de rare aflate în zona cu stâncarie de pe Culmea Zăganului sau la întâlnirea potecii care urcă pe Muntele Roşu cu cea care vine de pe Culmea Gropşoarele, unde este pusă sub ocrotire o suprafaţă întinsă cu smirdar sau rhododendron.
Alături de afin, ienupăr sau merişor poţi zări şi câte o genţiană, o garofiţă, un stânjenel de munte, un clopoţel de stancă sau o floare de colţ.
Plecând de la celebra cabană Babarunca pentru o tură în Ciucaş, o zi şi cu soare şi cu ceaţă ar fi tocmai perfectă pentru a amplifica atmosfera de basm sau de fantastic, rând pe rând formaţiunile stâncoase devenind vizibile pentru o clipă, ca după aceea să dispară din faţa ochilor.
Şi daca esti acolo sus, străbătand vijelios poteca printre căciuli de stâncă, poţi să spui ca eşti printre cei cu “capul în nori”.
Audio: Mi-e dragă România pentru Masivul Ciucaş.