Mi-e dragă România pentru Lacul cu Nuferi de la Dognecea
La începutul sec. XVIII, casa imperială habsburgică a construit primele topitorii de cupru şi forjă, mai apoi s-a amenajat şi salba de lacuri de pe lângă sat.
Articol de Dan Creța, 27 Mai 2013, 12:06
Mi-e dragă România pentru Lacul cu Nuferi de la Dognecea, din apropiere de Reşiţa, o zonă care abundă în atracţii naturale: peşteri şi chei spectaculoase, o mulţime de lacuri în toate directiile, munţi sălbatici şi multă pădure.
La începutul sec. XVIII, la Dognecea, casa imperială habsburgică a construit primele topitorii de cupru şi forjă, mai apoi din munţii apropiaţi s-a extras lignitul necesar uzinelor de la Reşiţa şi s-a amenajat, tot pe la acea vreme, şi salba de lacuri de pe lângă sat.
Lacul cu Nuferi, cunoscut şi sub numele de Lacul Mic, creat iniţial pentru a colecta apa de răcire pentru cuptoare, este de departe cel mai admirat de către turişti, după ce, prin anii ’60, pe suprafaţa sa au fost aclimatizaţi nuferi.
În prezent lacul oferă o splendoare de peisaj prin pâlcurile de flori albe care împânzesc luciul de apă în fiecare vară.
Audio: Mi-e dragă România pentru Lacul cu Nuferi de la Dognecea,