În lume se risipesc anual 1,3 miliarde de tone de alimente
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat luni că România va elabora o strategie naţională pentru reducerea risipei de alimente.
Articol de Eugen Rusu, 02 Aprilie 2014, 10:15
Peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume conform datelor FAO.
Cifrele reprezintă o treime din producţia de alimente la nivel mondial în condiţiile în care în lume aproape 850 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriţia şi insecuritatea alimentară.
Risipa de alimente este şi una dintre temele centrale ale conferinţei regionale care se desfăşoară la Bucureşti până în data de 4 aprilie şi despre care vorbim acum la "Apel matinal" cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.
Audio: Daniel Botănoiu, la "Apel Matinal"
Redactor: Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat luni că România va elabora o strategie naţională pentru reducerea risipei de alimente. Cum ar putea fi redusă această risipă?
Daniel Botănoiu: După cum ştiţi, noi am început astfel de programe cu asociaţiile nonguvernamentale de profil.
De circa un an şi jumătate şi pe lângă latura de informare, latura de conştientizare a consumatorilor, bineînţeles că există acele proiecte cadru pe care vrem să le supunem atenţiei consumatorilor pentru că, de fapt, acolo este cheia succesului acestui program în vederea stabilirii unei conduite, să spunem noi, mult mai corecte şi, dacă îmi permiteţi, foarte pe scurt, de exemplu, avem unul din indicatorii de referinţă este în momentul în care reuşim să ne facem cumpărăturile ce trebuie să facem, pentru că dacă ne ducem înfometaţi şi facem cumpărături sigur cumpărăm produse care ne prisosesc în momentul respectiv şi după două-trei zile constatăm că suntem obligaţi să le aruncăm.
Pe de altă parte, întotdeauna poziţionarea lor în frigidere contează foarte mult. Produsele cu termen de valabilitate mai scurt ar trebui puse mai spre intrarea în frigider ca să poţi să pui mâna pe ele şi să poţi să le consumi.
După aceea, cred eu că important este să avem o conservare foarte bună a alimentelor pentru că noi din cele 5 milioane de tone care se aruncă, pe care România le aruncă anual, sunt în general aceste resturi menajere, sunt resturi de mâncare, sunt produse luate, ca să vă mai dau un exemplu, aţi văzut, promoţii trei într-unul.
În momentul în care luăm 3 într-unul ne uităm şi la perioada de valabilitate şi atunci constatăm că am luat o cantitate mai mare de marfă, dar suntem obligaţi să o aruncăm într-un termen scurt.