Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Europarlamentarul Victor Negrescu despre intrarea României în Schengen: Aș prefera să fim prudenți, în loc să facem cum s-a întâmplat anul trecut

"Apel matinal" - Invitat: Victor Negrescu, europarlamentar

Europarlamentarul Victor Negrescu despre intrarea României în Schengen: Aș prefera să fim prudenți, în loc să facem cum s-a întâmplat anul trecut
Victor Negrescu. Foto: negrescu.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 13 Iulie 2023, 09:03

Cătălin Cîrnu: Cunoaştem deja că România și Bulgaria ar trebui să fie în Spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an. Cel puțin așa se arată și în rezoluția adoptată de Parlamentul European, iar în documentul votat cu o largă majoritate, 526 de voturi pentru, 57 împotrivă și 42 de abțineri, se menționează că ambele țări îndeplinesc deja toate criteriile pentru a se alătura zonei de liberă circulație și că exercitarea dreptului de veto față de aderarea lor alimentează sentimentul antieuropean și dăunează economiei europene.

Daniela Petrican: Eurodeputații solicită, așadar, Consiliului să aprobe integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul acestui an. Cu ce șanse însă? Discutăm cu invitatul "Apelului matinal", europarlamentarul Victor Negrescu. Bună dimineața!

Victor Negrescu: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație!

Daniela Petrican. Avem, deci, șanse ca până la finalul acestui an să vedem decizia luată și România să intre pe deplin în Zona Schengen?

Victor Negrescu: În momentul de față avem acest apel al Parlamentului European către Consiliul Uniunii Europene în a lua o decizie în această direcție. Există trei reuniuni ale consiliului de resort unde se poate lua o astfel de decizie. Dorinţa noastră este să se întâmple până la finalul anului, însă aș prefera să fim prudenți, în loc să facem cum s-a întâmplat anul trecut, când am vorbit foarte mult despre aderare și nu s-a întâmplat, mai degrabă anul acesta dorința noastră este să încercăm pe căile diplomatice existente să presăm, să încercăm să schimbăm opinia guvernului din Austria și la finalul zilei să avem o decizie favorabilă. Însă momentan nu suntem acolo. Cred că anul acesta este chiar mai greu decât anul trecut, pentru că suntem tot mai aproape de alegerile pentru Parlamentul European și alegerile din Austria, care par să fie influențate de această temă a migrației, promovată insistent de cancelar austriac.

Cătălin Cîrnu: Rezoluția cere trimiterea în judecată a Austriei pentru discriminarea românilor și pentru că produce pierderi financiare masive în România și Bulgaria. Spuneați dumneavoastră chiar în urmă cu câteva clipe, trebuie să fim și mai diplomați, dacă se poate spune așa. A existat vreo reacție a Austriei după această rezoluție?

Victor Negrescu: În momentul de față nu. Până acum, nu a existat o reacție a Austriei. Dar rezoluția este foarte importantă, este o rezoluție puternică, o putem compara cu precedentele, este mult mai clară și, practic, oferă instituțiilor europene o serie de instrumente suplimentare în cazul unui nou refuz privind aderarea României la Spațiul Schengen. De acolo, facem ceva inedit, aș putea spune, vorbim despre impactul economic, impactul asupra mediului și impactul asupra pieței interne generat de acest refuz, practic, îl cuantificăm. Sunt niște cifre evocate la un moment dat, din anumite studii independente, vorbim de minim 10 miliarde de euro efect direct al faptului că nu suntem în zona de liberă circulație, dar probabil că costurile sunt mult mai mari. Noi invităm Comisia Europeană să facă o analiză mult mai amplă și să constate, practic, că acest blocaj generează probleme pentru Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, mai apare ceva inedit, şi aici este un amendament pe care l-am depus chiar eu, la respectiva petiție. Se constată că acest refuz reprezintă o discriminare vizavi de cetățenii europeni, în speţă cetățenii români. Mai exact, se admite faptul că se încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni, ceea ce automat ar trebui să împingă instituțiile europene să reacționeze folosind toate instrumentele legale în vigoare. Și asta înseamnă inclusiv ce spuneați dvs, ideea aceasta de compensare, de ce nu, a costurilor pentru România și chiar, de ce nu, la un moment dat, impunerea unor sancțiuni după ce instanța admite faptul că există aceste costuri importante pentru România prin prisma faptului că este blocată în a intra în Spațiul Schengen fără argumente juridice valide.

Realizator: Dar ce demersuri se mai fac și care este starea de spirit, să spunem așa, cel puțin la nivelul Parlamentului European?

Victor Negrescu: Ieri am avut un vot important pentru România. O bună parte din eurodeputați au sprijinit această rezoluție şi acest ton dur, foarte clar, inclusiv vizavi de Austria, însă am remarcat, de asemenea, că aproape 100 eurodeputați nu au votat această rezoluţie şi am avut aceşti eurodeputaţi mai ales pe zona de centru-dreapta și extrema dreaptă; am avut în continuare eurodeputați austrieci şi olandezi de dreapta, care acum se află la guvernare în respectivele state, care au preferat să voteze împotriva acestei rezoluții şi este îngrijorător, pentru că asta înseamnă că optica guvernului din Austria, dar poate chiar optica guvernul din Olanda nu, nu, nu s-a schimbat. În sensul acesta trebuie să acționăm pe mai departe și, până la momentul actual, s-au produs câteva victorii de etapă pe lângă această rezoluție. Avem scris foarte clar în programul președinției spaniole acest obiectiv al președinției de susținere a aderării României la Spațiul Schengen. Până acum nu scria negru pe alb în niciun document. Aveam președinții ambițioase, dar nu era scris explicit. Avem această discuție între premierul României și cancelarul german, unde cancelarul german s-a angajat chiar public să depună eforturi și să se implice și va exista o discuție între cancelarul german și cancelarul austriac în perioada imediat următoare și avem acum un dialog structural între România și Bulgaria pe această speță. Urmează și o întâlnire în perioada următoare la București, tocmai pentru a căuta să fim mai coerenți. Sunt demersuri complementare suplimentare față de ce s-a făcut anul trecut, mult mai mult, o acțiune mult mai fermă pe zona diplomatică, însă, din nou, vă spun, din nefericire, această optică politică, această politizare a subiectului de guvernul de dreapta din Austria face ca astăzi să nu putem spune explicit că avem o șansă sau că va fi un vot în toamna acestui an.

Realizator: În mod normal, mergem alături de Bulgaria și mă gândesc și la întâmplările din Olanda, din Țările de Jos, după ce Mark Rutte a anunțat că se retrage din politică.

Victor Negrescu: Da, astăzi există și această temere că Olanda nu și-ar schimba poziția vizavi de veto-ul aplicat în decembrie anul trecut. Anul trecut, ei au spus că aplică un veto nu vizavi de România, ci vizavi de Bulgaria, dar în realitate, s-a aplicat față de cele două state. Într-adevăr, lucrurile în Olanda s-au complicat; avem, practic, această demisie, vom avea alegeri, un partid populist este pe primul loc și am văzut că, în general, eurodeputații olandezi din partidele populiste au votat și acum împotriva României în Parlamentul European. Deci, da, lucrurile se complică, dar în același timp, așa cum spune și în rezoluție, credem că instituțiile europene trebuie să folosească toate instrumentele disponibile, inclusiv, la un moment dat, dacă nu vom avea un vot pozitiv, am solicitat instituțiilor europene să atace acest veto la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a-l invalida și a avea o decizie de facto. Vreau să vă spun că Parlamentul European deja a făcut lucrul acesta în trecut, pe o speță legată de Spațiul Schengen. Mai exact, la un moment dat, statele membre nu respectau prevederile zonei de liberă circulație și Parlamentul European a atacat în instanță, a durat foarte puțin procesul la momentul respectiv, a câștigat legislativul european și statele membre au trebuit să respecte prevederile și să deblocheze, practic, frontierele. Deci, există un precedent. De aceea, noi trebuie să spunem foarte clar instituțiilor europene că dacă există instrumente și le aplică în alte situații, inclusiv de la sancțiuni până la aceste tipuri de demersuri în instanță, ar trebui să o facă și în această privință, pentru că aici vorbim nu doar de România și Bulgaria, vorbim de drepturile fundamentale europene și, în sensul acesta, este de datoria lor să acționeze până la capăt.

Realizator: Da, rămânem optimiști, e clar, mai puțini vocali decât am fost la finalul anului trecut, dar cu mai multă diplomație, cam acesta ar fi mesajul pentru negocierile care se poartă în continuare. Mulțumim pentru veștile pe care ni le-ați adus la "Apel matinal".

Victor Negrescu: Mulțumesc și eu!

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal