Diplomaţia română "va continua să joace un rol activ" în regiune
Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a spus că diplomaţia română ca continua să pledeze pentru o "foarte clară angajare a Alianţei pe flancul estic".
Articol de Carmen Gavrilă, 27 August 2014, 10:04
Diplomaţi români din toate colţurile lumii se adună de astăzi la Bucureşti la reuniunea anuală a Diplomaţiei Române, care are loc în momente tensionate pentru regiunea noastră, cu evenimente armate de neconceput acum un an.
Printre invitaţii străini aşteptaţi să participe la eveniment se află Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, dar şi şefii diplomaţiilor georgiană şi moldoveană.
Se spune că lumea are mai puţine războaie pentru că există diplomaţi şi legislaţie internaţională, pentru că uneori probleme în aparenţă imposibil de rezolvat pot fi totuşi rezolvate prin comunicare.
Diplomaţia română va continua să joace un rol activ pentru a promova parcursul european al statelor din vecinătatea estică, a susţinut purtătorul de cuvânt al Ministerului Român de Externe - Brânduşa Predescu, în cadrul emisiunii Matinal de la Radio România Actualităţi.
Brânduşa Predescu: Este o agendă plină, consistentă care se află sub semnul evenimentelor în desfăşurare. O temă care va domina va fi, evident, vecinătatea estică, respectiv evoluţiile de la graniţa României, România în calitate de stat NATO şi membru al Uniunii Europene. Doresc de asemenea să subliniez prezenţa la Bucureşti în acest context a unor invitaţi de marcă ai ministrului afacerilor externe.
Mă refer la şefa Diplomaţiei Europene, înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de apărare, Catherine Ashton. Ei i se vor alătura miniştrii de externe din două state care au semnat recent Acordurile de asociere cu Uniunea Europeană, şi aici mă refer la Republica Moldova şi Georgia.
Reporter: Acorduri posibile, în bună parte, datorită eforturilor României...
Brânduşa Predescu: România şi Diplomaţia Românească a jucat şi va continua să joace un rol activ, energic pentru a promova parcursul european al statelor vecinătăţii estice, cu precădere Republica Moldova.
Cu siguranţă dezbaterile vor trasa linii de acţiune foarte clare pentru diplomaţii români pentru perioada următoare.
Reporter: Ce linii de acţiune se conturează în contextul unei scene internaţionale din ce în ce mai fluidă, cu un ritm din ce în ce mai alert?
Brânduşa Predescu: Diplomaţia Română a promovat şi promovează poziţii foarte clare, responsabile în coordonare însă cu partenerii săi din Uniunea Europeană şi partenerii atlantici. În acest context, un alt subiect va fi apropiatul summit al Alianţei Nord-Atlantice de săptămâna viitoare.
Vor fi discutate obiectivele pe care şi le propune România a le atinge împreună şi cu sprijinul aliaţilor săi în cadrul acestui summit. Mă refer cu precădere la o foarte clară angajare a Alianţei pe flancul său estic, tocmai pentru a arăta o prezenţă sporită şi pe termen lung care să contracareze ceea ce vedem că se întâmplă acum, influenţele externe din vecinătatea estică, în estul Ucrainei cu precădere.
România a promovat şi va continua să promoveze necesitatea unei prezenţe sporite, articulate a Alianţei Nord Atlantice în acest spaţiu, în zona Mării Negre, lucru pe care România ca stat îl face de altfel de mulţi ani, să sensibilizeze Alianţa şi membrii acesteia.
Iată că evoluţiile din vecinătate au pus în lumină eforturile României şi iată că le legitimează mai mult decât oricând.
Audio: Apel matinal