De ce apare sforăitul?
50% dintre bărbaţi şi un sfert dintre femei sforăie frecvent.
Articol de Elena Marinescu , 23 Noiembrie 2012, 17:59
Roncopatia, cum este cunoscuta stiintific patologia sforaitului, apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin nas in plamani este perturbat in timpul somnului.
Cauza principala este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului. De regula, cei care sforaie nu sunt constienti de acest lucru, dar partenerul sau partenera observa ca persoana cu care dorm sforaie sau doarme cu gura deschisa.
Potrivit statisticilor, aproape jumatate dintre barbati si un sfert dintre femei sforaie frecvent. Sforaitul uman produce un zgomot ce poate atinge 69 de decibeli, aproape la fel de puternic ca cel produs de un perforator cu aer comprimat.
Consumul de alcool, kilogramele in plus si nasul infundat sunt tot atatea situatii in care apare sforaitul.
Pe lista alimentelor care provoaca sforaitul se afla laptele, ciocolata sau alimentele reci, pentru ca ingreuneaza digestia, la fel ca si prajelile sau condimentele puternice si picante.
Pe langa tratarea racelilor si a rinitelor alergice si - daca este cazul – a interventiilor chirurgicale cu laser pentru indepartarea polipilor nazali sau pentru corectarea malformatiilor de sept nazal, specialistii recomanda ca pozitia din timpul somnului sa fie pe o parte si nu pe spate!
De asemenea, este utila si folosirea unor dispozitive nazale speciale care imbunatatesc fluxul de aer ce patrunde prin nari.
Totodata, medicii americani au descoperit ca muzica poate trata cu succes sforaitul prin controlul muschilor de la nivelul fetei. Astfel, vocalizele si exercitiile de incalzire a corzilor vocale sunt un remediu eficient pentru controlul respiratiei.